Wednesday, February 24, 2010

Susulan

Manager dah call n minta maaf semalam.

yang lawaknya, bila managernya tanya kat staff tu kenapa dia ckp cenggitu, tak dapat la dia nak beri jawapan.

kalau saya sendiri pun sure termanggu2 nak beri jawapan ke boss.

takpe... yang penting orang lain tak jadi seperti kami aritu. biar kena marah sekarang, janji ingat sampai bebila ya adik senyum lebau...!

Monday, February 22, 2010

Donut Lagi???!!

Nak wat cemane... nie je kueh yg saya suka makan buat masa nie... layankan je la..
lagipun nak abiskan coklat aritu tuh. mmg habisssssss...



close up...



habis kat mane??? nie la... ada org duk buat coklat tu jadi colek... tgn yg kerap di ketuk kalau makan. tak pun dijerit selalu. cemane la nak mkn tgn kanan mirul ooiii!!


Friday, February 19, 2010

Bila Pekerja Memandai2 Jawab

ke Mcd utk beli mkn tghri lepas mengalami hari yang pjg hari ni.

apa yang panjang??? nnt kita cerita ya... yg nie lagi panas mau cerita.. :d

mcm biasalah... drive thru sahaja.

dah teringin nak mkn la katakan. lagipun amirul duk sibuk nak air coke, belikan je la utk dia sekali plus fries utk dia dua beradik mkn.

kami mak pak makan burger ngan air balen dia je lah. (jgn tak tau... mak dia nie siap buh air lagi bila sampai rumah..dia minum mcm pepelik sbb rasa tak sama mcm minum lepas terus dapat, tapi...suka hati umi dia la kan... asik nak air coke sesaja sorang nie. :p)

nak tau apa jadi kat kaunter penerimaan produk???

standard la kan, kalau beli lebih RM20 single receipt, siap ada pelekat dedepan bijik mata diorg depan cermin keta, kena la hulur free promo of the month kan??

tau apa jadi??

kami beli 2 set MV large+ 2 sundae choc.

dan sah2 akan dapat Mc Flurry free. mmg stated dlm resit pun.

saya yg baik hati ty budak pompuan tuh. mc flurry nya takde ke??

dia tanya jumlah resit, saya jawab la RM26++.

dia cakap apa... "AKAK DAH BELI 2 SUNDAE CHOC DAH" - dalam erti kata lain, mc flurry tu takyah dapat la...

saya jawab ; "itu beli, yg itu dpt free sbb lebih RM20 dalam single receipt!"

boleh sesengih jawab cenggitu...pastu dia leh blah masuk dalam sementara saya cek produk. pastu kami pun blah la...

bagusnya... TAK MINTA MAHAP! TAK BERI JUGAK MC FLURRY TUH!

bukan la kita hadap bena benda tuh. but atleast, minta mahap ke, suh tunggu ke, kan ke bagus! lelagi dah tertulis kat dlm resit punnnnnnnnn!!!!

sib bek la abah bebudak tu ada... kalau saya sorang, dah kena jerit dah budak tuh. siap panggil manager lagik!

tapi jgn risau... saya dah email kat MCD utk tindakan susulan... kalau manager dia tak call dlm seminggu nie, siap la kamu....

owh.. nak tau kat mane?? MCd Puchong Permai. attached to Shell.

selalu beli ok. hari nie ouk betul.

takpe... takkan ku jejak lagi ke sana. rela ke Puchong Gateway lagi ado.

tiram kulit popiah


resepi di ambil dari blog maisya. sedap pun sedap. senang pun senang.

gambar detail ada kat blog dia. pi jengah eh. suka pi blog dia sbb resepi simple n senang. :)

saya nak amik gambar sekian2?? tak dan plak kali nie. nie kira tetiba teringat tros jalan. :D

balen kulit popia zaman puasa last year. boley?? :p

yang bagusnya... petang tu buat. malam tu dah licin. lapar ke mmg laku??? hehe...

lagipun tetiba abah tak pi keja minggu lepas sbb sakit mata. alhamdulillah kami bertiga tak kena. kalau tidak...tak kemana la kami CNY arituh.

er... tapi mmg tak kemane pun kamiorg.. :D

Thursday, February 18, 2010

Kubu


Sungguh tak sayang nyawa kamu berdua nie iyer... nie la yg depa buat kalau saya mula buka 'opis' petang.

tak larat dah nak marah. janji tak bergaduh, tak ranap barang. owh..

kes ni pun biasanya jadi bila hari pertama weekdays menjengah. ala2 lepas geram masa weekend abah ada duk behave sesaja. :p

pening omak ko tau...

Wednesday, February 17, 2010

Mercun or Bunga Api?

video

kejadian: tengah malam sambutan CNY. bebetul di ambil dari MB kami. pemain2 tegar nie jarak dua blok je dari kami.

kuat gila! tapi aris jugak tido tak sedar diri. tak berkutik langsung. penangan nenek2 selayang datang. pas tu dia tido mmg sampai ke pagi. senang mak dia.. :p

tapi amirul?? boleh cecepat amik bantal tutup tinge sbb takut. owh.... dia mmg penakut tahap gaban.

semalam ada satu rumah jiran tu buat lion dance pun dia dah takut ala2 cam nak nangis dah kat depan tv. aris plak saya cuba nak suruh dia tengok dari balkoni bilik. pun sama... melalak2 takut.

cemane la nak tengok dedekat. neber ramai gak joint tgk depan pagar neber tu. anak ku??? tutup tinge lagi ade... haiyaaaaaaa....

"007"

3 hari berturut2 nengok james bond

dari tak suka leh tersuka plak. :p

tapi malam nie terpaksa tgk sensorang sbb esok abah nak keja dah. jadi dia tido dulu. (ke dia boring sbb sik la bertanya sesaja bini dia ni. :p)

tetiba nak tengok plak yg latest 007 tuh. ape ke tajuk nya????

mmg sah saya tak tahu. hehehe!

ooo...casino royale.. ek?? hahaha! salah lah!

Quantum of Solace lah!

takkan Bond 23 plak kan... lom kuar pun laie.. :p

Monday, February 8, 2010

Bersih Nya Lahai

hari nie kemuncak sumber bekalan air kat rumah adalah sangat2 teruk!

mane taknya... dua bulan kebelakangan nie air mcm tak semenggah.
sekejap kuning sekejap putih. tapi kalau putih, bau klorin adoiii... mcm nak klorok kain la pulak.

tapi hari ni, kuning nya dah tahap karat dah. dah rupa air parit kat umah mak long aku kat tanjung karang tu ha!

kalau kat sana masih waras lagi la kan sebab air tu ke bendang n kekadang je dedolu kitorg berkubang dalam tu.
tapi sesejak dah besar remaja, idok la wat keja gituew.

kalau air sana utk bekalan bendang, air kat rumah utk bekalan siapa pulak?? haru betul.

bila bukak je air dalam bilik air, waduh...saya yg nak mandi pun suspen. abis berkarat2 dinding bilik air. harap2 esok ok la gamaknya.

towards midnight mcm ada perubahan jugak la. tapi geram la tak rereti nak kabo kat penduduk je en syabas nih! pastu tetiba plak air slow pepetang tadi.

bila air dah tukar kaler, dan2 saya tipon diorg. ada la reply call dr pekerja site katanya tukar ke bersih kan mende tah. dua kali gak saya suruh dia ulang. tapi cam tetap tak clear apa dia ckp. ok la tu, janji lepas nie kualiti air baik la hendaknya. kalau still teruk, ada yg kena jawab call saya hari2 kang!

nampaknya saya perlu pilih penapis air secepat mungkin. murah dah reliable. ada ke?? teheheh...

Thursday, February 4, 2010

Home Made Fishball


resepi mil


saya tak bape gemar makan ready made fishball melain terpaksa buh dlm mee, baru la saya guna.

kalau masak, rela buh sayur ngan tauhu telor lagi sedap.

tapi yang nie gerenti tak rugi cuba sebab 100% buat sendiri n 100% ikan semata.


nak cuba?

amik tau resepi...

bahan2 fishball:
ikan tenggiri batang sederhana besar (korek dan amik isinya)
satu sudu kecil tepung jagung
air 3 sudu besar (utk bancuh tepung jagung)
garam secukupnya
pilihan:
sedikit daun sup+cili merah
sedikit lada hitam

cara2:
dah ambil isi ikan - blend/tumbuk hingga lumat (ikan nie lembut, so, tak yah nak blend beriya2 or tumbuk cam nak rak. asal ilang ketul ok dah) - saya mmg tumbuk sahaja. :)

dah lumat, masukkan garam+bancuhan tepung jagung bersama2 bahan2 pilihan di atas.

kacau rata dan bentukkan bebola. pakai sudu pun ok. tapi mil ajar pakai genggaman kita dan keluarkan bebola tu in between jari telunjuk n ibu jari. paham tak? hehe..nnt saya amik gambo tunjukkan ek..

lepas tu leh terus campak dalam sup yang telah didihkan.

resepi sup??

er... saya nie di ajar oleh mil, jadi resepinya sgt ringkas.

bawang putih+halia+bawang merah.
tumis dan masukkan air.
pastu, tauhu tu leh gak disumbat isi ikan kalau suka.
lelain sayur tu, idea saya sebab malas nak tambah lauk lain. hahaha!

cuba lah. makan menjilat jari.. :)



nie pun dah makan masa nak buat. baikla saya buh segala sayur dalam tu.. ok kan?? ngehehehehe!

Wednesday, February 3, 2010

Slanting

tak semua orang tau apa maksud slanting kan??

saya tau pun sebab masa dedolu kakak saya rajin beno joint memende alah bertanding menari tarian tradisional tuh, selalu ada macam pergerakan termasuk 'pose' n kedudukan yang berubah2.

salah satunya adalah slanting. atau lain maksud menyerong atau separa 'V'.

hahaha! pepandai je kan?

ikutkan kalau mengikut kamus dewan, maksudnya adalah menyerong, menyenget ataupun condong.



serupa tak ngan gambar kat atas???!!

tulah anak bujang no 2 saya nyusun selipar kamiorang depan pintu aritu... ada la dua tiga hari dia nyusun camtu.

pandai2... tah sape ngajar tah... :D

Mandom!

Masa kerja nak bercuti pun tak boleh

Dah tak keja pun tak dapat bercuti jugak???

hai....

sekarang alasan kerja

esok lusa alasan bajet

lepas 4 tahun??? anak dah sekolah.

ala2 maid tak bergaji ler haku nie!!

Tuesday, February 2, 2010

Senyap

Kenapa senyap ek??

owh.. angin malas nak berblog dah mai.

lagipun saya nak abiskan baca novel yg di kapur dari umah mak saya 2-3 minggu lepas. huhuhu...

satu novel 'setahun' nak abis. terukkan???