Thursday, February 4, 2010

Home Made Fishball


resepi mil


saya tak bape gemar makan ready made fishball melain terpaksa buh dlm mee, baru la saya guna.

kalau masak, rela buh sayur ngan tauhu telor lagi sedap.

tapi yang nie gerenti tak rugi cuba sebab 100% buat sendiri n 100% ikan semata.


nak cuba?

amik tau resepi...

bahan2 fishball:
ikan tenggiri batang sederhana besar (korek dan amik isinya)
satu sudu kecil tepung jagung
air 3 sudu besar (utk bancuh tepung jagung)
garam secukupnya
pilihan:
sedikit daun sup+cili merah
sedikit lada hitam

cara2:
dah ambil isi ikan - blend/tumbuk hingga lumat (ikan nie lembut, so, tak yah nak blend beriya2 or tumbuk cam nak rak. asal ilang ketul ok dah) - saya mmg tumbuk sahaja. :)

dah lumat, masukkan garam+bancuhan tepung jagung bersama2 bahan2 pilihan di atas.

kacau rata dan bentukkan bebola. pakai sudu pun ok. tapi mil ajar pakai genggaman kita dan keluarkan bebola tu in between jari telunjuk n ibu jari. paham tak? hehe..nnt saya amik gambo tunjukkan ek..

lepas tu leh terus campak dalam sup yang telah didihkan.

resepi sup??

er... saya nie di ajar oleh mil, jadi resepinya sgt ringkas.

bawang putih+halia+bawang merah.
tumis dan masukkan air.
pastu, tauhu tu leh gak disumbat isi ikan kalau suka.
lelain sayur tu, idea saya sebab malas nak tambah lauk lain. hahaha!

cuba lah. makan menjilat jari.. :)



nie pun dah makan masa nak buat. baikla saya buh segala sayur dalam tu.. ok kan?? ngehehehehe!

7 comments:

Elyn said...

aku pun tak suke beli fishball. geli nak makan. ko nak jual tak fishball ko tu?? macam sedap aku tgk heheheh

Rumah Kuning said...

t kasih...lepas ni boleh le cuba sebab saya pun geli nak makan fishball yg jual kat kedai tu.

Zana S said...

elyn
hah??? ko nak suh aku jual??? biar betul.. aku buat biasanya masak teros. takut plak tak tahan. hahaha! takpe.. kalau ada rezeki ko..aku terrmasak ko mai ke.. tak pun.. ko duk umah sendiri nnt leh masak plak. aku monitor. ngehhehee..

Rumah Kuning
sesama... cuba lah! resepi orang malas pun iye gak nie.. satu lauk je. tehehehe..

geli pun iye gak.. kalau simpan freezer jek, abis la.. kuar jadi plastik. :)

aZuRa AhMaD said...

waaa...zana..sedap ja tgk...buat sendiri lagi bersih...berselera skit nk mkn..

Zana S said...

azura
sila2.. cuba lah. dah cuba baru tau sedap ke dok. tehehehe..

MAKCIK REHAN said...

hat ni memang menarik. anak aku gila fishball. suatu hari nanti [entah bila?] aku akan try. tq for the resepi ehh...

Zana S said...

MR
ko rerajin tu buat la. ko mesti rajin punya lah. tapi kena kabo ke cik abg ko dulu yg ko nak buat ni. sah2 ko akannnnnnn buat. ngeeeeeeeeee!