Tuesday, September 30, 2008

Salam Syawal!!

Ramadhan dah dipenghujung. hari nie puasa yg terakhir utk 1429 hijrah buat semua umat islam di seluruh dunia(insya Allah).

Sayu hati bila puasa berakhir dan syawal menjelma.

Teringat kenangan masa bersama arwah abah dan atuk. Tak lupa Pak long Hashim yg pergi 4 hari sebelum aris dilahirkan tahun lalu.

Rindu nak kembali ke zaman remaja, persekolahan yg mungkin tak akan di kecapi lagi.

Kenangan terindah katanya~ ekekeke...

Pernah berkonvoy raya dgn rakan2 sekolah beraya ke rumah kengkawan. basikal berderet2 dijalanan. kalau sekarang jgn harap kot.. paling2 depa naik moto. tak kalah yg naik keta..

advance sungguh!. masuk balai or xcident pun byk. iye la... lesen takdak tapi bawak keta moto. siapa yg silap?

Ntah la.... pada aku zaman dulu2 mmg mengimbau kenangan.

apa kabar rakan2ku sekalian??

Kalau korang terjengah blog aku nie, jgn lupa tinggalkan jejak ya?!!

salam syawal buat rakan ku di sekolah menengah taman selayang, batu caves, selangor! 1992-1996.

....................................................................

Tahun nie sebenonyer tak sabar gak nak beraya. sbb ada si comel ku itew.. aris dan mirul!!

Baju depa sedondon ngan abah dia.. aku siap gosok dah mlm tadi... wah!!!

Moga ray kali nie memberi kerahmatan kepada keluarga kami. doakan kami ya!! amin...

...................................................................

mirul tak byk berubah. kekejap ok. kekejap tak ok. tapi biasanya tak ok tu bila dia bagun pagi lah.

dah masuk 2 hari aku mandikan air asam keping. harap2 beransur pulih hendaknya.. amin...

.....................................................................

Aris semalam meragam je dia. tak senang aku nak buat keja. tinggla sekejap melalak mcm nak rak.

apa sebabnyer tuh? sepupu dia ada 2 tinggal kat umah nyai nie.. adeke dia takut ngan sepupu sendiri??!!! tak bleh blah tol!!!

nak buat camno... dtg jarang. tgk muka lagi jarang... dia takut melalak la dia.

amirul plak mcm takleh duk diam. ade je dia nak ajak kakak abg tu main. tak main pun dia pi tarik tgn org tu ajak pi memane... adeh... lantak ko la mirul. bukan selalu ko ada kawan kat rumah nie kan.. :)

.....................................................................

aku...mcm nie juga.... menoakan yg terbaik utk keluarga... amin...

~Selamat hari raya aidilfitri dan mohon ampun zahir dan batin~

Kad Raya

-maaf sgt2... mintak di beritahu saya ek kalo beri kad raya. eden tak sompek nak dtg umah kengkawan skang nie.. huhuhu.... macih-



wah..semangat tol adik sorg nie beraya. mekasih atas kad yg comey nie...
kalau tak tinggal msg sure tak pasan.. hehehe...
macih yanmie.. :D selamat beraya dan berposa...
(insya Allah, kalau dpt kad raya lain,nnt saya tepek lagi. :D)



kad raya kedua.... thanks chempaka ;)
Selamat hari raya! blajar rerajin okeh! :D



kad raya dari orang diperantauan...arian
Mekasih dan salam perkenalan. :)
Moga2 raya nie sempat balik kg k. take care!






Jemput lah Jenguk Blog Saya!~


Kenalan baru di dunia blog. Terima kasih sudi mampir ke halaman saya ini..
jom la jengah2 blog dia ek. nak pi ka?? click sini

Monday, September 29, 2008

Ucapanku Untuk Semua


Get Hari Raya Graphics Here



Salam Aidilfitri Buat Rakan2 Blogger Sekalian
Moga Syawal kali ini memberi seribu kerahmatan kepada kita semua

Friday, September 26, 2008

Aduyaii

sakit idong aku.

dah tak yah pakai blusher. tapi yg silapny kat area idung. bukan pp. :P

Haru nyee la hai kena selesema. kol bape nak tau? 1++am pagi tadi.

Mmg la aku nie mudah terjaga sbb dah terbiasa ada anak kecik. tapi semalam terjaga sbb idung rasa semacam.

baru je nak berdiri, bersin tak henti2. tu jawabnye mmg nak selesema dah la tuh. bila duk lap tenyeh idung bagai, non stop plak dia kuar. bila stop jek, bersin mcm nak terkeluar anak tekak.

adohai.... time2 gini la jadinya...

harap esok lusa baik la dia. aris dah nak baik, umi dia plak terjebak. sakit nyer idong... rasa nak cabut kejap pastu dah kering buh balik. ngehehehehe...

Thursday, September 25, 2008

Hijaunyer...

Ni namanya bg raya. ekekekeke...

raya pun ada bg ek kak?? ada..sape kata takde... semangat nak buat ketupat ahad nie... ekekekeke...

pagi nie lambat ckit masuk off. sbb?

Antar mirul gi klinik. gatal balik muka badan dia.

Pagi nie je dah bertompok2 muka dia merah.

kesian sgt. nak raya kena lagi cenggitu.

Aku harap tak seteruk gegata bulan lepas.

tak sanggup aku tgk dia merana.

merah muka miyul (kat klinik)

Apa pun dia buat semua tak selesa.

pagi tadi lepas mandikan air dettol aku tgk ok plak dia.

takla garu2 nak rak. tapi aku bawak gak pi klinik sbb taknak dia melarat.

Sambil tu ambil ubat utk Aris jugak.

Kenapa pulak si kenit tuuuuu....

Selesema. tah mane dia dpt tah. nursery kot.

Baby sitter ckp ramai gak budak kena selesema.

tapi dlm ramai2 aris paling payah nak berjangkit.

La nie dah tak imunne dah. Kena jugak dia. hehehe..

Alhamdulillah tak teruk tapi still kena bagi ubat, sapu vicks bagai.

Doakan deme tak sakit raya nnt ek. Kang punah harapan aku nak balik umah mak selayang.

Huhuhuhuhu...


.....................................

Rindu nak ziarah kubur arwah abah ngan atuk

sejak mengandung mirul sampai ada adik dah besar gini

aku tak penah lagi ziarah kubur arwah

ntah la... byk beno ptg larang

sampai nak pi bawak anak pun takleh

(tapi dedolu aku tgk deme angkut jek bebudak kecik ke kubur, boleh plak ek? deme kebal kot. anak aku nie lemah semangat belaka. :| )
...............................

Sayu je hati nie bila dah nak raya

boleh tak kalo puasa je tapi takyah raya???

:)

Wednesday, September 24, 2008

Padan Muka Aku

Semalam berbuka mkn kuey teow goreng mil aku

so.. lelain aku carik la kueh mueh.

mlm, mmg cadang nak bakar ikan utk mkn sahur.

bakar ikan pari lak tuh.

pastu aku buat cecahnya cencalok sama cili padi.

Sahur kol 4.30 pg aku makan nasi, ikan bakar cecah cencalok sama bayam rebus.

wah.... tak hengat dunia mkn. mcm makan berbuka la pulak. aku leh abiskan mkn sepotong ikan pari tuh.

pedas mmg pedas sbb cili padi baru beli tu pedas nye naik ke tinge. (tapi dah rendam air panas dah.. huhuhuhu)

Natijahnya................

perut aku memulas kol 7 pagi. sib bek aku belum siap gi keja lagi. ingat nak sambung tido tapi...

memulas2 perut aku. adehhhhhhhhhhhhhh.... spoil tol la.

sampai skang perut aku tak bape ok. harap2 jgn sampai sakit ulu ati suda... huhuuhuhu..

aritu mkn ok plak.. agaknya aritu mlm mkn nasi kot.. semalam aku mkn mee je.. jadi perut tak cober.. hehehehe... ada2 je ler... ;P

pengajaran.... jgn mkn cili padi kalo perut tak tahan iye kengkawan.. lelagik sahur. ala2 bunuh diri la... hahahaha..

Tuesday, September 23, 2008

Baju Raya






Last friday aku cuti.

janji ngan adik2 aku nak pi kompleks PKNS shah alam cari baju raya..katanya..

aku cadang nak beli baju bebudak tu je. hak aku, konon nak beli kat carrefour subang jaya yg aku berkenan tuh. so... aku hold la beli.

sesak gak tempat nie wpun ari keja. udah nama jumaat... sesak ttp ada. depa nie wpun posa, lunch hour tetap keluar ek? office aku je tak kuar kot. hehehe... gomen masih di beri waktu berehat. gamaknyer...

sesak tu bila tghri sampai kol 2. after 2 baru aku tgk lega ckit.

yg dibeli, baju melayu utk sikenit berdua tuh.

butang baju melayu abah.

aku?? tak beli lagik. mane taknyer... aku tunjuk tu, adik aku tak berkenan. udahnya... tgn kosong la jadinya.

mahal2 pun iye gak. huhu.. ke budget aku yg kecik? :P

ikutkan baju dah ada mak aku jahitkan.. tapi... takut mak tak sempat buat, kena la carik yg lain.

iyela.. mane nk kejakan kakak aku yg xcident tuh, baju adik badik yg lain, pastu aktiviti bulan posa lagik... huhu... so.. pepaham je ler... kesian mak aku... tapi... theme kaler udah lari la pulek... hehehehe...takpe la... takde rezeki.

aritu gak mirul sorg je yg aku bawak. aris kalo bawak, sah2 aku tak menelek baju. mau tak beli apo. wpun makcik2 dia suh bawak gak, tapi aku tinggal dia kat nursery juga. biarla dia tido n mkan dgn tenang. :D

amirul yg aku angkut pun aku tak beli mkn apa2 sbb dia ada susu dia je dah ok. kalo beli pun aku tau, dia tak mkn. huhu... kejam kah aku??? :D (tapi makcik dia ckp mirul lapar.. siap tunjuk perut. cies... acting je tuh! :P)

aku kan insist nak beli kat carrefour subang baju raya tu kan?? balik tu singgahla jugak, nak beli brg anak la tuh. dah majuk ngan mydin, aku pi carrefour. tapi mahal la beb ctuh. huhu...

Yang pastinya!!! baju tu udah yilek pochi! dah terjual!! haaaaaaa....... sila la putih mata ya cik zana.... :(

mmg la... aku nak beli pun kena ty pendpt gak. lepas dpt green light baru leh beli. tapi sayang... green light lewat dr red light.. huehuehuehue...

kena carik lain lagik gamaknyer...

.................................................................................

mirul masa tido dia dah lari kan haritu?

tapi dia tido gak wpun dah lewat. kol 5 gitu dia tido. pastu nak magrib dikejutkan sbb tak elok tido magrib... katanya....(kesian mirul...)

jawabnya..mengamuk la dia sbb tido tak cukup.

tu jam aku dah mmg rasa bersalah sbb aku yg bawak dia berjalan tak hingat nak balik.

mmg haru la.. si mirul buat perangai sampai waktu berbuka.

pastu dia takmo ngan pak dia or aku sendiri. dia melekat kat atuk/yai dia.

semua dia tunjuk tapi dia takmo. sambil merengek.

sampai satu tahap, dia ajak yai pi tgk peti ais. amik nasi goreng semalam. dia nak mkn.

nyai pi hangatkan pakai microwave. panas.. (aku tau tuh..)

yai tak tiup, trus suap dia. aku dah nak jerit tapi terdiam jam tuh. lelagi dia takmo ngan aku.

apa lagik!!! menangis mcm nak rak la dia.

apa jadi pastu.

agaknya pak De mirul (abg ipar aku) dah tak tahan tinge, dia jeritkan mirul!

aku mmg terkedu! (aku rasa abah mirul pun sama terkedu/terperanjat)

aku dah rasa nak menangis dah masa tuh. YA! AKU MMG KECIK HATI!

aku tros nak ambik mirul tapi dia ttp nak yai dia. udahnya.. abah mirul amik trus bawak naik atas.

aku tau aku mmg takleh mkn lagik tros naik atas amik bakul susu depa dan angkut aris sekali.

aku biar je mknn kat bawah.

pedulik lah.

pada aku... tak kesah nak marah or tegur anak aku.. tapi masa tu bukan sengaja mirul nak melalak. tapi bila kena tengking cenggitu.......... as mother, kalau u all ada kat ctu, sure rasa sama mcm zana rasa.

Entahla...tapi aku mmg sgt kecik hati hari tuh. mungkin di tambah dgn rasa bersalah buat anak sampai tak tidor, senang je aku nak menangis.

sempat lagi abah bagi peringatan. jgn bawak anak kuar lelama sampai tak tido.

aduh..cemane tuh??

Berdendamkan aku?

ntah la... tapi aku doa sgt... cepatla dpt duk rumah sendiri.

Aris in Action

lama tak cerita pasal anak2. bukan takmo tapi byk beno citer sampai tak tertulis. :D





Aris dah 10 bulan skang nie

Pandai merangkak

Dlm walker lagi laju dia bergerak

Sampai sakit2 buku lali kita di pi langgarnya. mmg cedera parah, ok.

uish..garang nyer...

Pandai borak sendiri. tah apa dia ckp aku pun tak paham.

Dia ngan mirul sesama borak really mcm ayam itik. abg pun cp aku tak paham. so... deme je la paham kot. hehe

Aris dah mula nak mkn nasi yg aku masak sendiri. susah beno sorg nie nak mkn nasi. kalau dulu kau masak, bagi dia mkn, mcm mkn ubat, la nie dia duk nganga jek. mmg selera dia bertambah sesejak dah beri nasi nie. tapi masaelahnya... stool plak mcm seksa nak kuar. tapi aku rasa idokle keras mane. cuma dia meneran tu mcm kerasnye la stool dia tuh. kesian aris.

Badan aris... kuss semangat.. aritu aku dukung dia pi pasar ramadhan rasa mcm nak patah tangan aku. mmg lepas nie tumbuh muscle la umi aris nie... huhuhu

dia dah mula nak tumbuh gg. dua atas, satu bawah. suka suh dia sengih2. nnt nampak la gg dia. hehehe..

kalau org nak berbuka puasa, dia akan tgk org azan kat tv dulu. dah abis azan, slowly dia mai kat kita. selalu dpt la upah kueh lelembut ngan kurma. ok la tuh.

sesejak dah pandai berdiri bertongkatkan katil or meja, sokmo duk kejutkan aku bangun dr tido. adeh... kalo weekend ko kejut mmg haru la aris... kalo ari keja takpe. :D. bukan pukul 7 ya, tapi kol 6.30 pagi pun penah... ngantuk la...

meh tgk gelagat aris.

video

Berbuka

sejak awal puasa aku tak penah tunjuk apa yg kitorg mkn kan?

ikutkan berbuka di rumah kitorg tak mkn nasi. ntah la..

aku pun tak tau apa alasan depa. tapi di sebabkan aku dah terbiasa since 5 tahun dulu... aku dah tak heran sgt mkn nasi ke tak.

tapi kalau aku balik umah mak aku, nasi gak aku mkn. hehe..

but for my husband and his family, they all mkn kueh mueh dulu. tak kira la kueh apa pun.

yg pasti kena gak ada something yg berat mcm roti canai ke, roti nan ke, mee grg ke, murtabak ke, apa2 je lah, janji berat tapi tak memberatkan (nie aku dan depa je la paham... :P) maksudnya tu... kenyang tapi tak sesak napas la kot.

ntah la... apa nyer konsep pun aku kurang pasti. sbb kalo mkn nasi pun bukan mkn byk pun.. sekadar alas perut jek..

tapi itulah... dah diorg style gitu... ikutkan je la...

(benonyer aku malas nak mkn nasi sbb takde geng. pastu mkn sensorg mcm tak best jek... :| )

mkn nasi bila? sahur je lah. kalo aku terlebih lapar, aku mkn la mlm. tapi biasanya tak lapar pun. agaknya perutku dah immune. :P

ari ahad tu tipon aku kat bawah. so leh la snap2 gambo.. hiks..


spaghetti goreng tu pun hak yg memuda je mkn, mcm pak mertua aku tak mkn. disebabkan abah mirul udah bising beli barang tapi tak buat, masak gak la. ikutkan nak buat pastu bawak ke selayang, dukacita dimaklumkan ya makcik2 sekalian, tak dapek nak balik. :( . Sampai la nie ada balen dlm fridge. tu ada ciri2 sedekah kat tong sampah gamaknyer... huhuhu...


Gambar bawah nie plak masa buka kat umah mak aku last week. masa yg aku gamble pi selayang sensorg ditemani hero2 kecik ku itew.. alhamdulillah selamat sampai selayang dan selamat balik ke subang.

aku goreng mee utk mirul kengkonon. tapi mcm byk la pulak.. pastu ada org tu buat puding karamel tak jadik. eh! bukan tak jadi, tapi lembik... tak gitu mak usu??? mueheheheehhe...

Monday, September 22, 2008

Alhamdulillah...

Ada berita gembira dari boss..

harap2 menjadi realiti apa dia ckp tadi...

amin.............................

:D :D

Thursday, September 18, 2008

Rindu

Rindu kan apa?

aku rindu saat bersama dgn rakan2 maya di ireans.com

bila tiba raya lagi la aku teringatkan ireans.. sbb??

susah beno nak cari lagu raya yg aku suka kat mane2 website utk donload, selain dr ireans..

hehe... ingat rindu apa tadi ek?

ireans skang hy tinggal forum utk kita bertemu dan berdiskusi

wpun begitu, aku amat menghargai persahabatan rakan2 yg masih lagi bertegur sapa di dunia realiti ini.

tanpa korang semua, tentu aku tak kenal apa itu kehidupan yang sebenar.

tanpa korang juga, aku tak tau pada sapa utk aku mengadu selainNya....yang kau tau siapa diri kau kan.. mekasih kawan..:)

Terima kasih......

...........................................

yeay! esok cuti.. leh gi sopping!!

Tag Dari Yanmie

rajin nyer la hai aku nie menjawab tag. hehe... takpe.. sekali sekala di bulan posa lelagi kat opis yg memboringkan nie, pesalahnyer kan... :D

ha... apo ko nak tau nie ha???

1) 1st time naik kapal terbang-
seingat saya la kan... pi honeymoon kat langkawi 2003. (saya bukan org ada-ada... so.. naik beskal je selalu :D)

2) 1st time beranak-
13/05/2006, Sabtu - tarikh keramat dgn hari yg org duk kata, kalo boy sure degil dia semacam... hukhuk...(ala2 jek si mirul tuh)

3) 1st time gi overseas-
overseas means negara luar la kan??? tapi saya penah over the sea je lah. Penang.. hehehehe

4) 1st time duduk jauh daripada family-
duk penang, bayan lepas, matrikulasi. sib bek setahun jek. :D

5) 1st time kerja...-
masa kekecik selalu tolong makcik kat kedai dia. so kira keja la tu kan??? hehe... upah kira ok la dlm sehari dpt spoloh hengget. masa tu sekolah rendah. kira byk la tuh.. the real work, masa tunggu result pmr. tu baru betol kot. gaji dr majikan. :D

6) 1st time rasa diri gemuk..–
masa kat matrik n 1st year in uni. camne leh pasan? amik gambo ukuran passport tembam ya hamat. adeh..lepas abah sakit n meninggal, kurus tak hengat.

7) 1st time bercinta?-
cinta monyet nie kira tak bertepuk sebelah tangan la ek? masa form 1 kot. nak bercinta tapi takot. udahnya men lari2.. hahahaha...lawak2..

8) 1st time rasa diri cantik??-
masa lepas di solek nak bersanding kot. hahaha...(tap rasanya byk kali perasan diri cantik.. :P)

9) 1st time masuk cinema-
tak ingat bila tapi kcik lagi rasanya. teman makcik gi tgk citer mahsuri kat panggung coliseum, kl. hehehe

10) 1st time admitted in hospital-
masa tu tahun nak amik SPM 1996. ada mcm tiriod kat lehersince 12yo. obvious. org tgk mcm ada halkum. tapi i am a gurl. OK. tak jadi operate coz doc bz ngan emergency. masuk HBKL(masa tuh) mmg hazab la kalo bukan emergency case. udahnya..sampai la nie tak buat ape. still wujud, tapi simptom2 penyakit tiriod tu sgtla minor kat diri saya. ada a few times refer to hkl. tapi bosan kalo duk injek amik cecair kat leher tapi takleh kesan tu menatang apo. MASAL! tgk lah.. kalo ada duit byk, aku operate buang jek. hehehe...

11) pilihan hati.....:- keluarga dan anak2. :D

ops.... nak kena tag balik ke org ek??? leh tak tak nak tag sesapa? tapi kalo ada org terrrrrlebih rajin, sila la buat.. no hal lor... :D

Wednesday, September 17, 2008

apekah salahku


wah.. tajuk.... mcm real je kan???

nie aku dah panas sejak semalam petang lagi. yg pasal curik gambo aku tu idokla marah sgt sbb gambar tu kalo aku delete kat pb selamat la kan... tapiiiiiiiiiiii....

TAPIIIIIIIII...


kes yg aku alami kat mydin subang lagi la haru biru...

kol 3.30 aku kuar opis. singgah Param telawi beli murtabak pak din (yg nie ok. tak mengecewakan...) dgn kueh dua hegget jek.

pastu aku rush ke mydin nak beli brg anak yg dah hampir kehabisan.

benonyer nak cari krim muka aku yg abis ujung minggu lepas.

gile jimat sampai aku korek2 benda alah tu siap aku nak potong nak colek yg kat dalam2 nye. hahahaha

mahal la aku buat gitu. kalau murah pun.. aku buat gak. selagi duit aku.. selagi tu aku pakai until infiniti. Boley??



menatang nie la yg aku pakai skang nie. dulu masa belajar mmg aku guna olay. tapi bila abis belajar, muka aku makin kronik. tak tau kenapa. mungkin perubahan angin belajar ngan keja buat muka aku teruk sgt.

aku tukar produk tempatan, shadira. memula pakai ikut aturan lah. tapi bila muka dah makin elok, dan semangat berjimat tinggi, aku pakai sgt berjimat. iyela.. dah la mahal, pastu nak membeli nyer plak dah satu kes. susah nak cari dealer dedekat rumah. tak pepasal jek aku meronda kl kang. haru2.

so skang aku nekad nak balik pada olay dan tgk perubahan. kalau takleh serasi, kena la kembali ke produk shadira itew...

ops.... lari topik.. aku ada la cash dlm RM40 je lepas singgah param semalam. sampai mydin konon nak kuar duit. adeh... sume atm dia out of service. gile apo?? kalau ku tahu, sure aku singgah petrol station (yg aku cuak ckit nak kuar kat ctu) kuar duit. erm..dh jadi kes gitu,
aku nekad nak guna cc jek. nnt sampai opis aku transfer ke cc. senang je g2.

sekali... lepas aku ambil brg keperluan sekalian, pi cashier counter.. deme takleh accept cc. SEMUA okey!!! sistem down katanya. GILE BAPAK HYPER MARKET ADA PROBLEM GITU?!!!

mula la aku ngamuk. aku ckp kat supervisor dia. cmane aku nak byr? dah la semua atm machine kat mall nie out of service! iskh...... bodoh tau!!!

dgn rasa bengangnyer, aku byr krim muka aku jek. itu pun dah 30 hengget.

lepas tu dgn muka bengang, aku kata, pampers anak aku ngan brg mkn yg lain tu, ko pi la letak balik. mangkuk tol hypermarket system down! (ayat tu mmg aku ckp kat cashier yg tak bersalah itew... lantak ko la labu...dia pun bukan local people, so ..dgr je la dgn muka sengih2 dowh! )

aku call n report kat abah bebudak tu sambil keluar mydin dgn airmata berjujuran... adeh... blur tol aku kan... tapi mmg sedih la.. aku rush sana cnie.. nak beli brg anak.. sekali gini jadinya.. mmg sedih tol aku... takpe la.. pengajaran kepada aku n mydin ngok ngek gak. mane leh system down macam tu sekali!

kira nie 2nd bad experience aku ngan mydin sendiri. tapi aku takleh mengalah. sbb?? kat ctu mmg byk brg yg murah. ciesssss.....

kenapa brg kat giant sebelah tu mahal beno ek??? adeh..

tawar hati tu mmg ada... tapi.. sape nak belikan brg anak2 aku kalau bukan aku? iskh..

lambt tol dpt gaji... kalau dpt boleh tros beli utk next month punya stok. :( :(

teruk kan??? kurang pahala puasa aku semalam...

..............................................

hari nie... selangor cuti.

natijahnya... aku kena byr OT utk bb sitter aris.. adoiiii.... masal sungguh!

rasa mcm nak amik cuti je arini. tapi keja byk. huhu...

Tuesday, September 16, 2008

KEna Curik

alahai.... gambar aku yg tak cun mane tu pun ada org nak curik!! mmg tambah dosa je org yg curik tuh.

Kalau korg perasan, my profile kan ada gambo pakai tudung kaler merah tu tanpa nmpk mulut, ada plak hamba Allah nie pi tambah "pahala" ramadhan yg pastinye menyusutnilaikan pahala sebenarnya kepada zero dan menambahkan tulisan dibuku kirinya pula.

adeh... geram sungguh aku.

btw, thanks to nina... kalau tidak sampai ke sudah tak ku tahu ada org tak bertanggungjawab buat keja mangkuk nie.

nak tgk ke url nyer? meh kita pi serbu rumah dia reramai..

http://eforum6.cari.com.my/space.php?uid=99832

lucahnyer minah ke mamat nie... ampeh seampeh ampehnyer....

gambar ehsan dr nina

Thanks dear. nnt akak banjer kfc. :D

Friday, September 12, 2008

Xcident

Kakak aku xcident.

baru semalam sambut birthday hari nie dpt hadiah besarrrrrrrrrr sekalik!

baru dpt call dr my younger sister, kak anim masih kat wad kecemasan spital selayang.

tak tau camne leh kena tapi aku dpt agak mcmane kejadian tu berlaku. dia plak nak balik rumah semayang zohor(tghri kalau posa ke tak posa ke, dia akan ttp balik umah utk solat. opis dia takde bilik semayang kot. huhu).

yg kesian tu, adik aku ckp, tulang betis kaki kiri patah. adeh... kesian kakak aku. tah apa la malang nasib dia.

lebih malang lagik... motor aku yg di bawaknyer tuh...hukhuk... ape kabo motorku itew... (jgn lempang saya, saya nak tau kondisi moto saya sahajer... :(( )

harap2 kak anim baik la hendaknya... insya Allah aku hy boleh gerak esok ke rumah mak.

hari nie abah mirul outstation. dr opis tros kejar flight ke sana. ahad baru balik.

esok camne aku nak bawak dua org kanak2 riang tu ek???... adeh.....

Lagi??

Ha ah.. tukar layout lagik.

background sebelum nie buat aku rasa kusut masai je masuk cnie.

bila dah mcm tu, mula la malas nak jengah. boleh?? :P

biar dia putih dulu la... next time bila aku rajin aku tukar la lain. :D

...............................................

kalau you all drive kereta, apa yg paling korang takut nak jumpa sepanjang perjalanan???

selain dr road bully, kau paling suspen kalau jumpa org tgh mesin rumput.

hahahahahaha... mcm nampak hantu ghopenyer ek??

idokle gitu... benonyer... suspen sbb apa? sbb kalau diorg tgh menebas rumput, pasti ada batu2 melantun ke atas.

kalau melantun tak kena cermin keta takpe lagik. ini...... sampai berkesan jugak la kat cermin keta aku tu ha..

so kalau jumpa org tgh mesin rumput kat jalanan, seboleh2 au tak nak lalu tepi deme.

tapi... kalo diorg tgh mesin dekat traffic light, mmg tak dapek nak lari dah lah.. adeh..

selalu nye ckit mesti kena. adeh.... payah sungguh.

tapi rasanya bila depa pakai plastik tu, kurang la lantunanya berbanding pakai pisau dulu. tapi... still... kena jugak kat keretaku.. huhuhu...

agak2 leh mintak ganti rugi tak??

rajin plak deme nie bekerja kat area subang tuh. setiap pagi aku mesti jumpa tak kira la kat mane2 pun, jam tu mmg tawakal shj la.

sabar je la nak...

........................................................

dlm minggu nie dua pasar ramadhan aku dah terjah.

Satu kat PUCHONG PERDANA - boleh tahan byk pilihan, yg sedap? kebab yg selalu beli kat pasar tani ahad tu je kot. lelain lom masuk kat tekak lagi.

Satu lagi kat SS18 SUBANG JAYA - panjang dan byk pilihan. aku pun sampai tak tau nak beli apo. yg pasti aku pi cnie beli kueh je.. lauk blom penah beli lagik, melain kat selayang haritu.

Balik rumah masak la apa lagik. tu pun utk makan sahur. tapi masak awal pun prepare utk sesape yg rasa nak mkn malam tu lah. biasanya my BIL. yg lain makan sahur tros. aku?? lepas isyak mmg nak tumbang sokmo. tapi selalu tahan mata sbb nak tgk tv. teruk kan??

aris selalu tido awal. kul 9++ dia dah hanyut. mirul plak.. kekadang aku tidor dulu pada dia.. heks.. abah dia? depends... tapi selalunya dia yg tido awal.

awal tu kol bape? 10.30 je selamat la kitorg. tido. aku mmg tak leh tahan mata lebih lama. nnt tak terbangun nak buat susu anak. mau melalak dua org tuh.

aris semalam minima 2 kali susu, mirul plak sekali. kalo serentak takpe gak. ada sekali tu aku bangun berderet. kol 2 aris nak susu, kol 3 mirul n kol 4 nak bgn sahur. adehhhhhh.....

mmg tido aku dijalanan lorr... :D dah adat la kan. kalau ada anak kecik.

(bile agaknye mirul nak beso ek?? letih aku hari2 marah dia. kesian pun ada. sbb?? rajin sgt bertenggek kat dapur nengok org buat kerja. dah mirul kat ctu, si aris pun join la dgn walker tuh. aduh...sesaaaaakk ku rasa dapur tuh.. :D)

Thursday, September 11, 2008

Happy Birthday!



Happy birthday to my sis TODAY!!

aku tau dia suka nyelit nengok blog nie kan.. ekekekke... wpun tak reti nak pegang keyboard. muahahahahaha

Selamat hari jadi, moga pjg umur dan dimurahkan rezeki. er... dpt apa2 tak dr China?? kalo dpt suh dia courier sekalik utk mirul ngan aris sekalik ek!! ekekekeke
(kalo tak... rejected!! :P)

nasib la ek kak anim birthday bulan posa (ala2 to recall memory ur birtdate jugak la nih.. lahir bulan posa la katakan...). tapi aku tau.. depa mesti beli apa2 nnt. jgn lupa simpan tau... mirul nnt mai nak makan kek. :D

funny birthday quote:
Anonymous I never forget my wife's birthday. It's usually the day after she reminds me about it.

ampeh...........


kak anim ngan lat masa ngantar cousin bertunang last year.

Tuesday, September 9, 2008

Pasar Ramadhan

every year aku mmg pengunjung setia pasar ramadhan

sesejak dah bawak keta sendiri lagi la rajin menyinggah

untung ada org mcm aku. hehehhe... terjual gak jualan penjaja kan? :D

ikutkan mmg masak pun kat rumah. tapi sbb buka kueh kena la jugak tambah memane kueh yg rasa buat ckit.

setakat nie apa yg puas hati dgn kueh mueh kat pasar ramadhan???

setakat nie aku dah sampai bbrp tempat.

1. Telawi - takde yg sedap lagik.
2. USJ4 - pun blom jumpa yg sedap lagik. putu piring yg org tunggu panjang berjela pun masih tak sesedap yg jual kat pasar mlm melawati. :D
3. Selayang - hehe... nie mmg tempat lahir aku dan yg pasti aku dah sebati ngan mknn yg sesedap kat cni. especially laksam(yg dah naik rega gaban aku terkujat!), roti john isi byk( ayam ngan daging mmg vass giless!) dgn kueh mueh yg for sure tak rugi beli(org dia pun mmg meniaga dr aku kecik dolu.. kat pasar selayang) tapi yg aku nak citer nie... murtabak XXL kat cnie.. tak perasan last year ada ke tak, tapi this year aku baru perasan. isi daging mmg terasa, takla mkn telor or bawang je kan... yg pastinya, lebar dia tuh.. ada la lagik besar dr normal piring yg ada kat rumah aku. biasa beli ada la dua inci kecik dr piring. tapi yg nie beso dr piring. hebat tu... rega?? RM 2 hengget shj.
tu kalo nak dpt kat subang mmg kim salammmmmm la kan... hehehe...
apa lagi menarik?? byk benonyer cuma kau tak beli byk. kang sape plak nak ngabis mkn kan..

manakala lain2 tempat aku blom sempat terjah lagik. yg pasti, aku tak penah miss pi kat stadium shah alam wpun mknn dia mkain lama makin tah apa2.. hehehe....(ke aku yg tak pandai carik? so org shah alam leh la bg suggestion kat aku... macih..)

apa2 pun, dlm berbelanja, pastinya kena berjimat juga. kan???

YeaY!!

CPU dah balik!!

tapi aku blur tgk monitor aku yg kosong basic dan pastinya membosankan!

byk kena upload n download. even bookmark aku kat tenet pun dah hilang 100%.. (haruu)

takpa.. slowly la kan... yg penting kerja harus jalan....

daaaaaaaaaa

Monday, September 8, 2008

Bosan Nya...

CPU masih kat klinik. klinik mane aku pun tak tau. tapi harap en apek tak bawak dia ke klinik yg tak bertauliah. mamposs personal data boss aku kalau di curik. adeh...
tapi dia kata dia bawak balik umah dia sbb dia keja sendiri. harap2 betul la tuh.
aku???
tension gile sbb keja takleh siap. especially yg masuk dlm system. backup plak aku lupa nak simpan dlm tumbdrive. simpan dlm e drive plek..
adeh... sgt memasalkan diri. dah tu lagi la boring sbb aku takleh load gambo. program sume dlm pc aku. nie pc bos takkan la aku nak mandai masuk kan...:D
pecah la tembelang aku pinjam pc dia. ekekeke...
oklah... nak sambung kerja2 manual. adeh.. boring2...

Thursday, September 4, 2008

AaaaLongg aaa

suspen je kan

aku ingat kisah wan nur azlin je aku tgk umah kena simbah cat sbb pinjam ke along(laki dia la tapinyerr)

Ghopenyer.. pagi tadi aku tgk live lagik!

sebelah rumah aku.. rumah dia kena simbah dek cat. 

kaler??? merah gelap sama dark brown.

memula aku tak perasan. tapi yg aku perasan, owner sebelah tu keluar dgn tgk sekeliling rumah dgn sambil pegang hp. mcm nak call someone lah.

tapi sebelum tu, masa aku turun bawah anta aris, dgr gak kecoh2 kat sebelah. tapi aku buat dek sbb mungkin depa kecoh nak pi bfast kat mane. normal la.. chinese...lagipun sejak dua menjak nie ramai plak org kat rumah dia. dulu dia duk sorg jek. lepas ber gf baru aku tgk umah dia meriah.

ok... sambung kes...

masa aku reverse keta keluar tu la aku perasan, nape rumah dia cat tak siap nie?? pastu bercapuk2. mcm ko baling2 cat ke dinding la ghopenyer..

perati lagi.. uish.. dinding yg divide rumah dia ngan umah in law aku pun kena. tapi portion in law aku tak kena plak. pandai plak depa baling cat. kalo idok... ngan pak aku sekali bising buat report. hiks.. 

yang sadis tuh... keta camry dia pun kena sekalik! adeh... bercinta la nak ngeje kan tu... keta myvi gf dia tak aku perasan. mungkin kena jugak kot. tapi kalau sapa lalu depan rumah dia mmg obvious la rumah dia kena simbah cat.

kenapa la depa nie pi pinjam ke along??? kan ke dah bagi masalah ke diri sendiri.. last time rumah dia kena rampok. sampai dah pasang alarm pun kena masuk gak. tapi yg 2nd time nie aku rasa org dlm rumah gak yg punya kerja. aku tgk cleaner dia mcm ada kunci rumah jek. 

erm... entah la.. tak tau la aku nak ckp apa. tapi... harap2 tak la jadi kat diri kita semua. morale of the story.... jauhkan diri anda dr ALONG~ si pemberi hutang secara haram....

(pada aku along nie tak salah... cuma kita yg terdesak dgn kehendak hidup yang buat pinjaman dan tak dpt  buat bayaran semula tu yang mendatangkan masaalah.. byk lagi jln terbaik. jadi.. renung renungkan..)

Wednesday, September 3, 2008

Ber 7

1st day posa tahun nie masih di rumah mertua.. (ya udah tinggal situ kan...)
Tapi......... kali nie ber 7.

Sape sesat?? hehehe.. sape lagi kalo bukan si tembam ku itu... ARIS ASHMAN :D
Masak apa ari tu?
Masak nasi dan lauknya ;ikan kembong goreng (berasam cili bagai), sup sayur(kobis+daging), sambal kicap ngan telur mata lembu. Shj... hehehe.. simple.
Kueh ; kueh udang ngan ondeh2 gula melaka.

Kat rumah nie depa tak mkn sgt nasik. jadi, lauk pun masak ala kadar shj.
tapi kueh mueh or mee grg ke, nasi goreng ke, mmg laku.

hari petama posa... aku kepenatan sgt. bila jam pukul 5 aku dah terjelepok depan tv.
Kalau dah nama bulan posa... jgn harap la nak membaringkan diri di siang hari.. byk je keja nak buat.

Kesian kan mak mertua aku gak sbb dia mesti nak buat kueh. atleast satu. so aku amik port masak lauk dan tolong ckit2 buat kueh.

tapi siyes... aku tumbang. mungkin sbb 1st day ramadhan. hehe..
(hari nie jugak aku tersentap dgn satu ayat dr seseorg.. tros aku tawar hati nak pi bazar ramadhan... :(( )

2nd day aku dah ok.

aku kuar off kol 4.00(patut 4.30 tapi boss ajak pi carik kueh) ...lepas teman bos kat telawi, aku rush ke bazar ramadhan usj4 beli kueh yg mil aku pesan. aku tau ctu je tempat dia. :D

pastu aku leh pi bayar kompaun kat MPSJ lagik. ekekeke.. sgt. pantas. aku amik no kol 4.59. bbtul bernasib baik sbb konter close at 5. hahaha.. sgt kejam aku nie kan.. bagi depa keja lebih masa.

uish... nape kena bayo?? tu aku kena masa bulan 7 aritu tuh.. tak dan nak gi ctu. bulan posa lak sempat. kenapa kena?? nak beli roti kat taipan punya pasai la nih. dah tu bawak mirul. terkedek2 la gamaknyer. padehal aku park depan kedai roti tu jek. cuma menghalang keta kat parking betul utk keluar. adeh... mmg takleh nak buat apo. 

aku kuar budak tu baru terkial2 nak letak kat wiper aku. dgn baiknya akuu ckp...'bak sini la dek ooii'...tersengih je la dia mampu.
Tapi nak marah pun tak guna... mintak kurang je lah.. dpt gak la kurang dr RM80-RM40. iskh... terbang duit tuh.. er... abah nak ganti kan??? jgn lupe ek?? hehehe....

Semalam jugak berbuka agak mewah (tapi nyai plak nak tumbang... :P)

mee goreng, kueh dadar n dia gak siapkan brg utk masak lauk. aku balik cuma campak2 dlm kuali ngan buat air, siapkan hidangan. itupun mak mertuaku dah masak daging masak kicap siang tu. kesian sgt ke dia... penat tak terckp. lelagi ngan mirul n sakit2 badan dia tuh.

Kalau boleh hari nie nak balik awal ckit lah.(awal pun sharp ler..) boleh la tolong apa yg patut.

(semalam jugak abah balik kerja lewat.. dia buka dlm keta kot... aku kat rumah.. mcm nak kena belah tgn sbb kena bagi mkn kat aris ngan mirul sampai aku pun tak ingat aku mkn apa. yg aku ingat air je la abis aku telan. adehhhhhhhh... mane la makcik2 korang nih!!!!)

nak makan apa ek zana?? aku tingin nak buat makaroni goreng. tapi... ala2 kena tunggu ramai org kat rumah. kalo kitorg shj, mau tak abis makaroni tuh. sbb?? pak mertua tak mkn. kalau dia suka, dia boleh abiskan lauk or mknn tu... tu la mcm ala2 rugi je dia tak mkn. :D
okey.. sambung keja.. lama sungguh iklan ku ini... :)

Nasib2

sesapa ada ym aku sure perasan, mane la aku menghilang. (ke tak perasan?? dushh!!pasan glamer kunun :P)

pc office yg aku selalu guna utk mcm2 hal a.k.a berjasa kat aku telah tamat riwayatnyer...

tapi idokla seteruk mane...

byk beno program aku sumbat. mane la dia nak tahan. upgrade memory pun kalu everyday cpu usage reach 100% mau lingkup kan???

memula aku perasan kipas dia bunyi mcm nak tercabut. adik aku kata.. ok lagik. sekali... tah apa2 la yang keluar kat monitor. cuak gak. udahnya, kipas stop n segala jadah program aku corrupt. PENGSAN!!

pc hang jgn ckp la bape kali. mmg byyyyyykkkk kali. especially sbb program file tuh.

(agak2 korang dpt agak tak program apa yg aku guna sampai memory cpu aku takleh tahan?)

Ya,... pandai.... sendiri jawab sendiri bagi hadiah k! :D

Harap2 hari nie en. apek leh betulkan la ek. semalam apa2 pun aku takleh buat. yg boleh, cuma selamatkan file jek.

Oleh sebab itu, aku pun buat filing je ler... bosan nyer... filing kerja office dah update. filing personal things je belom.

Semalam aku selongkar ada la dr thn 2006 sampai tahun nie aku tak file. adeh... pemalas ya Rabbi.

Sesejak ada anak kecik nie malas aku nak buat kat rumah. nnt ada je tgn yg menolong.

oleh sbb itu la aku hangkut belaka tinggalkan kat opis. sib bek opis nie aku yg punya. so takla org marah kan... ekekekeke..

oklah.. selamat berpuasa semua!!