Saturday, November 28, 2009

Hari Jumaat Malam Sabtu

Nur Kasih

ending, walaupun dapat agak cemane tapi ttp nak tengok. :D

lagipun ending tak melewe, aku suka drama gini.

ini ada drama ala2 main tarik tali cam citer drama bersiri lain, ending tak nak ending, mmg teruk kena kutuk dek aku.

sambungan siri 2??

pada aku tak payah la... aku lebih suka cerita drama bersiri yg takde yang kedua atau sambungan sbb kalau dah sampai dua chapter, alamat merapu merepek la jalan citernyer... yg pasti, citer nie akan terkenang2 dek otak aku, macam cerita bersiri lelama dulu tu...

ala.. apa ek tajuknya?? lupa dah. tapi drama bersiri md noor kadir memula dulu tu la. :)

sape beli cd?? nak pinjam boleh?? tehehehe!

Taubat Nasuha

aku pernah publish satu entry berkenaan email yg aku dpt berkenaan jalan cerita ni

sedih nengokkan sbb .............................. (sila isi tempat kosong kepada yg telah mengetahui).

tapi aku tak sangka plak ending dia lagi dramatik (ke lagi sayu?) dari yg asal.

atleast eksiden ok gak kot. kena bunuh?? adeh.... nie yg buat aku pk sploh kali nak kuar masuk rumah ngan anak2 pasnie.. huhuhu...

tapi... bape kerat sang suami yg menonton drama nie???

abah?? men game kat atas lagi ada... heh!

Thursday, November 26, 2009

Salam AidilAdha

Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua!

Selamat bercuti dan selamat pulang ke kampung

huhuhu... mak takde this year... tapi... nenek ada je kat selayang. :D

moga mak tenang menjalankan ibadah haji di sana..

(klau kat sini, sure mak teh order mknn sesaje... ngahahaha!)

CheeseCake Menjadi!

ya ya saya tau CK saya tak stabil.
tapi tu je bekas paling reliable utk digunakan dan utk disimpan di dalam fridge.
mahapkan la kehodohan dia tu ek... tapi yg pasti rasa nya mabeles

siapa penggemar tegar cheese cake sure suka. seperti laki den. ngehehehe!

tapi seperti biasa, kritikan tetap adooooo

"nape biskut tu tebal banget n keras??"

sekali lagi ditegaskan, bekas tak menepati arahan yg di ikuti.

tapi.. ini CK telah diolah mengikut bhn2 yg ada kat rumah ku. tapi... rasa tidak menghampakan. aku mmg mkn sesaja kek nie. tinggal se slice je lagik. hehehe... sape mau?? saya leh tolong buat kan? resepi?? nnt saya tepek kat sini ek.. lom ada kudrat nak naip pepanjang. :D

Wednesday, November 25, 2009

Bekalan Air Tergendala

tiba2 area jam 6++ petang semalam air sinki slow n steady

cuak gak sbb tak dpt apa2 pemberitahuan pun

mengenali zana yg mmg dari zaman anak dara paling 'gile' call tnb ngan syabas kalo berlaku gangguan (kakak aku pun takut dek pangai aku yg nak gado ngan org tnb dedolu.. :p),
telah menelifon syabas jam 10++ mlm tersebut bertanyakan masalah berikut.

'ya puan, mmg ada masalah ketiadaan air di kawasan ........... kerana penggantian paip ........... dari jam 5 petang hingga 5 pagi berikutnya'

'ada di siarkan di dlm akhbar puan, kerana melibatkan kawasan yg luas, melainkan kawasan lingkungan terhad, pemberitahuan akan diberikan ke setiap rumah dikawasan terlibat'

boleh agak la kan soklan aku tuh..tapi bukan memarah tau... sgt berhemah aku bertanya :)

mmg sumpah aku tak tahu ada masuk dlm paper.

dah gatal dah nak tanya, paper apa. kang dia ingat aku malas baca paper plak.

bukan malas, tapi THE STAR, aku ralit tgk iklan dari berita. ekekekeke! boley?

tapi kalau berita tu menarik mmg aku baca sampai abis.

berbalik kepada kesah asal, sib bek la ada tangki. tapi byk kitorg guna air direct dari paip utama. sbb tangki kan kalo takde pump, airnya agak romantik. slow melow.

knowing abah yg dah duduk ngan parent dia mmg mcm2 ada, dia tetap nak air paip/shower kuat tekanan nyer (tu yg tetiba baru duk umah aku jadi handy woman tukar paip singki dapur pecah dulu tuh :p).

disebabkan bilik air atas semua direct water, nampaknya, kena turun kebawah la kalo tetiba tgh mlm nak ke bilik ayo... hueheuheue...

Rambutanssssss

dari minggu lepas bawak ke minggu nie
murah rezeki ngan rambutan
dari kebun sampai yg dibeli dek jiran, aku mesti dapat
alhamdulillah...

tapi... masaelahnya, laki den tak mkn
aku? mkn ala2 kadar je
sampai aku siap kupas masuk peti es (dgn harapan abah akan mkn)
takdenyer dia pandang
haiya... mmg bukan peminat buah2an tol la abah nie
pisang tu pun aku buat muffin, baru la dia makan
makan gitu?? mahap la ek..

sudahnya
last weekend balik selayang
dpt kebenaran tido sana
apa lagik... segala mknn yg aku buat ala2 tak di makan dek abah, aku bawak balik sana
alhamdulillah... ada orang nak makan.
ngarap aku sorang? gemuk la nnt aku nie karang
apa aku bawak balik?
rambutan, agar2 rambutan, sambal goreng jawa, ngan cheese cake
wah! meriah2.

sape nak pindah?? meh duk area dedekat aku. murah rezeki korang nnt. ngehehehe :D

Tuesday, November 24, 2009

Aris semasa 1 tahun 364 hari!

aku yang kemalasan

tak rajin betul nak amik gambo

cemane nak dpt citer utk blog? pastu dpt income?? verangan tak sudah..

nie pun 'cikgu' bising blog tak hupdet. ngeeeeeeee!


cuma masak laksa ngan agar2 buah. kek adalah ehsan sape tah. mementang busu ikut, korang kapor duit kakak aisyah ek?? :p

tapi mmg pueh ati la kek tuh. tahan lama pun iye gak. sedap. aku yg ngabihkan iye... deme mmg tak mkn. :D

gambar di bawah nie dari fotopages my sis. dia mmg ada camera dabak. so, apa lagik?? bila lagik nak tajam skill kan?? sila2 amik gambar anak buah ko. :D

Monday, November 23, 2009

Drama King!




Gambar la ya...

dia nak ngamik camera aku nie sebenarnya

tu hanger pakaian kat dlm bilik. dah bape kali dah jatuh dia buat. tapi sgt bernasib baik sbb tak timpa dia.

mmg sgt lasak sorang nie. hueheuehuehu

Saturday, November 21, 2009

Makan Pizza

berselera betul sorang nie makan pizza semalam

mcm dlm gambar nie, sama je mcm dia mkn tadi. tapi yg aku sangat terharu, dia makan sgt byk.


sampaikan bebeli kat subang terus nak makan. pastu balik umah puchong, sekali lagi dia nak mkn.

apa mirul makan?

1 dan 1/2 bekas polisterin sup pizza hut ( aku mampu pandang je sup tuh... hukhuk) dan 3 keping pizza. dasyat tak dasyat selera anak bujang aku nie??!!

motif beli pizza???

dah 3 hari dia duk pegang pamplet pizza yg diselit kat dlm paper yg dibeli. dah tu berganti2 plak, pizza hut ngan domino. haiya...

bila adik dia keronyok kertas tu dan buang ke luar tingkap, dia nampak, boleh dia melalak merajuk. siap bebaring lagik kat luar tuh. alasan, kejam umi nie baling keluar tingkap. padehal adik dia punya kerja. (ya... aris mmg rajin buang segala kertas, even tocu peket aku beli utk masak pun dia baling keluar. tu pun abah yg perasan).

disebabkan abah pun outstation hari tu, sah2 balik lambat, beli je la pizza. takyah aku nak masak. :D

tapi... yg si kecik sorang pulak, duk la memain mknn. hangin tol aku. apa abg dia mkn dia nak. tapi, tak masuk2 jugak dlm mulut dia. sampai aku nak je sumbat dlm mulut dia mcm mane aku gosok gg dia pepagi (mmg kena kepit badan kepala. baru leh gosok gg. )

sejak dua menjak aris mmg seksa nak mkn. setiap kali aku nak suap, dia mengamuk nak mkn sendiri. tapi bila diberi mkn sendiri, dia boleh kutip carrot sahaja. rabbit kata nenek subang tau!

amirul?? alhamdulillah, janji berkuah dan ada pepedas ckit, laju dia menyudu. owh iya... khamis tu buat ikan cencaru sumbat sambal. amirul boleh abiskan seekor ikan.

anak aku nie pelik ckit. pepedas nak. tak pedas tak mo. boleh mkn tapi... kureng. :D
aris yg pasti, sup la semedang. aku plak yg ala2 kembang tekak nak masak. iyela.. sure kitorg pun kena abiskan. :p

kenapa tak buat pizza sendiri?? owh... anak aku? beli dia mkn. buat sendiri haremmmm...

penah masak nasi ayam, dia wat dek. tapi kalau beli, abis licin!
penah bagi sup campbell, tak nak... kalau beli sure tak cukup satu! lain sgt kot rasa. huhuh!
buat kek sendiri?? separuh cup pun belum tentu dia mkn. tapi kalau beli kek, abisssss sekeping!
haiii..botak abah kome tau semua nak berbeli...

agak2 kena beli periuk nasi yg kuar kat tv tu gamaknya, baru anak nak makan nasi?? huhuhu... tak relevan langsung!

Apa Yang Dapat?

Meh kita gegosip ari jumaat iye... (sungguh tidak sesoaii!)

biasala, dpt tengok galaxsi je ari jumaat. lain hari mcm terlupa je ngan gosip artis. (ahad pun kekadang terlepas melodi. nak baca tenet alamat blog tak terbela gamaknyer.. :D

lelagi skang subscribe The Star yg meriah iklan sesaje kan (alasan abah.. paling murah dan paling tebal.. apekah??)

bila nengok kan tadi, terfikir juga... apa yg meriahnya dan motifnya bila kumpul artis yg punya masalah dgn artis lain tu dlm sesatu produksi, sedangkan dari mula dah tahu kesah tersebut???

macam saje create kontroversi je kan?

bukan makin best pun drama bersiri tu... makin merapu ada la. dah tu himpun segala pelakon dlm tu. kalau balance watak ok gak. nie ala2 tempelan abiskan make up je wat apa ek??

bila di tanya kepada yg menarik diri, aku rasa macam tak salah je dia buat gitu sbb dia taknak terlibat dari awal, tapi produksi duk bagi mcm2 syarat ikut kehendak dia, bila dia tak suka bebenda terjadi, dan tarik diri, ha.... mula masuk paper bagai.. heh!

sebelum nie pasal artis yg digugurkan dari drama tu jugak. kecoh satu malaya. pun... masuk gak dlm paper.. tapi, paper melayu la.. paper omputih tak plak keluar citer gini. :d

murah beno nak promote drama gitu tau... elokla kita tgk drama2 kat tv-tv lain tuh, wpun tak ramai artis top, tapi drama byk yg berkualiti skang nie.

apa lagi ya??

dah2.. la ek.. kang ada yg marah ke den plak. tapi kan... makin comel pulak si penarik diri tu aku tgk tadi.. :D

Thursday, November 19, 2009

Mengimbau Kenangan

disebabkan selasa tu appointment ala2 tak menjadi,

aku jugak dah keluar dari rumah,

terus pecut kereta ke rumah makcik sorang nie

ala2 dia lom keja, baikla aku gi jengah dia ngan si kecik ashraf

tgk si kecik sekejap je, berborak ngan mak dia nie je mcm tak cukup hari, hahahahaha!

but serious... sonok aku duk borak ngan MR nie.. dedulu masa blajar hai2 je...

lelagi lelain kos. aku kenal pun sbb dia baik ngan kengkawan aku jugak.

kira kawan sesama kawan la nie..

lama gak kat sana... nunggu org confirm appt pun iye gak.

udahnya.. layan borak je itu hari.. :D

balik tu saje je nak lalu jln tak bertol. sudahnya... terbabas2 dibuatnya ke jalan lama balik ke selayang

nie kalau mak aku ada, lama dah aku nyerong. tapi anak takde, mak pun yilek... balik je la..

lalu kat jln tanah runtuh tu, teruk jugak tanah gelongsor tu. tapi dah boleh jln dedua belah kira ok la tuh.

sepanjang jln tetiba lebat. padehal kat rumah MR terang benderang.

tapi sampai sg way, terang balik. panas mencanak. tapi tak lama kat subang, hujan pun turun...

mmg ujan lari2 hari tu. kalau tak tahan, boleh demam. aku pun ala2 je arituh. tapi.. mlm bila dah online, sihat jek. :p

amacam penerima2 muffin chocolate ku itew?? ok tak?? tak byk dapat di beri, tapi aku suka buat pastu bagi org makan. puas rasanya.. :D

Wednesday, November 18, 2009

Bila Malam Menjelma..

Tajuk.... ngahahaha!

bila bebudak dah tidur... aku pun memulakan operasi...

bantal banyak dah leper kejung. baring pun ala2 baring atas tilam je..

mcm dah byk kali kena hint dek abah depa.. tapi... aku...belum terbukak ati nak buat la tuh.

aritu balik lenggang mak limah, bebudak atuk nenek subang nak hantarkan, baru la aku berani nak benti tepi jln ala2 hway kat puchong tu beli kekabu.

udahnya... dua tiga malam sudah, aku pun berkerja...

dlm pada buat tu, duk teringat mak... dedolu.. mak la yg aku unjuk bantal kalau nak tambah kekabu... skang nie, anak aku la pulak buat gitu kot nnt. hueheuheue


disebabkan takde mesen jahit, manual lorrr.. dan... jgn lupa remote astro kot2 boring tgk tv setiap canel. ngehehehe! WAJIB!

baru dibuka jahitannya... mak aku... semua ditekan mesin. er... agak2 aku pinjam mesin tu sampai bulan depan, che mah marah tak?? ngahahaha! takde maknenyer... (nie tak silap bantal aku masa duk umah selayang nie...dah... ke puchong mak aku eksport! )

ya..sudah siap jahit dan isik kekabu.. uish.. bangge den dpt buat keja nie.. tapi... nape takde puji2 an ek?? ngahahaha! hampagas tol! (jahitan ala2 huduh... takyah la nak zoom2 ek. :p)

extra kekabu... esok2 sambung bantal lain pulak...

Tuesday, November 17, 2009

Kerja, Tak Kerja

selalu tengok2 jenjiran,

ada yg balik kerja awal,
ada yg balik kerja lewat,
ada yg pergi kerja sebelum jam 8 pagi,
ada yang pergi kerja selepas jam 6.30 pagi

tapi aku rasa belum ada yg dpt challenge jam bekerja abah bebudak nie
keluar rumah sesudah subuh, paling lewat 6.10 pagi
balik rumah pulak, paling awal 10 malam, dan paling best kol 4 pagi (closing or quater year)
kekadang terpk gak.... kerja apa la laki den nie ha...
tapi bila ngingatkan aku pernah duduk kerusi acc dept kat big company dulu, tak mustahil lah dia kena kerja cenggini... lelagi dari dulu dia mmg 'workaholic' (atau aku lebih suka panggil gile kerja! :p) orangnya...

agak2 kan... sesuai tak aku kerja balik?

mau aku yg terbalik ngurus anak jugak kan???

kekadang bila aku nyer kerja part time jadi full time one day, aku pun pancit. inikan pula kalau aku kerja seharian. huhhuhuh...

masa memula pindah, aku nak tumbang rasanya sbb masa tu kerja, pastu balik kol 6 dari opis, sampai rumah kol 8++, nak masak. gile kah?? (sbb aku jugak kena tour subang baru balik ke puchong ngamik bebudak)

huhuhu...aku rasa ramai pernah buat kerja nie, lelama biasa la.. tapi.aku rasa aku tak leh gi la gini..

.. mengenangkan abah pun jenis tak mkn diluar, atleast kena gak masak. tapi takkan hari2 telur kan??

baik la aku takyah kerja buat masa nie (ya..saya tau saya ada degree tapi...ini satu pengorbanan terbesar yg saya lakukan utk keluarga)...mane tau...rezeki meniaga HL nie murah ke nnt kan?? amin...

weh! sesiapa berminat nak cuba HL? meh saya advise... free consultant lagik ngan body fat analysis. :D

Monday, November 16, 2009

Lawatan muhibbah

selalu buat kerja nie kat blog orang lain

tapi tak perasan yg mybloglog tak detect bila aku ke rumah orang lain

haiyaaaaaa!!! rupanya nak kena log in sekali sekala ek???

mungkin pc nie duk jenjalan selalu, tu yg ip pun dia tak detect, wpun biasanya masuk thru DB.

ke kenapa??

yup! saya agak slow bab2 IT nie. kalau mula nak tekunkan diri, sure ada menda lain yg kena siapkan. tak pun, bunyi2 tak di ingini dtg kat telinga nie. hueheuheue...

sabar je ler...

Saturday, November 14, 2009

CheeseCake

Nak buat cheese cake sendiri

tak sangka mudah gile nak buat kek nie

credit to encik goo-gle

paling mudah seperti yg my ex boss ajar

tak payah bakar pun

mmg berkobar2 gile nak buat

sesaja search via YT, mcm2 style org buat cheese cake nie

tapi ada sorang mamat nie mmg lawak betol dia buat cake tuh

tapi ada yg buat ikut resepi n sedap katanya

hahahaha! lawak2

lelaki beb! aku nie?? mkn je tau. hueheuheue!

antara yang lawak!



bila den dah buat, sape mau??? sekeping rm10 hengget! ekekeke!

Friday, November 13, 2009

Penkek a.k.a PANCAKE

semalam bfast ke lunch aku buat penkek

yg geramnyer...

hiasa cantik2 siap ada snow sugar ngan ceri ngan madu

punnnnnnnnn... mirul tak mkn. dia duk sapu gula snow tu sahaja

aris??? dia mkn jugak. tapi bila aku tgk pinggan dia ala2 berkurangan

jengah cawan tea dia.... dlm tu pulak penuh kepingan penkek yg aku siap2 potong tuk dia senang makan

tu pun haruuuu jugak...

penyudahnya...

tghri aku buat abiskan adunan, baru aris nak mkn.

bersuap la pulak.... masal tau...

kekadang aku suap, jgn harap dia nak mkn.

mungkin sbb aku buat tuk diri aku lebih sedap kot... ngahahahah!

menu dinner semalam jugak...

sardin ngan kari ikan semalamnya.. :D

(sgt sangap nak masak sbb seharian meneman bebudak tido., aku pun terpaksa tidokan diri .. sudahnya... kol 10.30 mlm pun depa belum tido... aku??? tak siap nak ngemas rumah ler... jadual lari gile)

Thursday, November 12, 2009

Penyudahnya

kapet dah kering hari nie sbb sebelom kol 4 hari terik.

alhamdulillah...

TETAPI...

bau dia agak kurengggggg menarik...

kena basuh lagi kot. tunggu hari terik lagi la ek.. :D

(sure neber pelik tgk aku yg rajin gile basuh kapet musim ujan ;p)

Wednesday, November 11, 2009

Carpet Hikmah!


hamboi!!! siap menyabung ko ek mirul??!! ikutkan adik pun sama.. tapi terlepas nak snap gambar dia gitew together2. dan2 je dia bangkit bila aku snap.

carpet tu ha... usianya rasanya tua lagi dari amirul. beli pun dia lom wujud lagi dlm perut nie. :D. aku ingat lagi... beli masa hari raya ke 2 ke, ke 3, pi nilai ngan mil aku. gile tak gile. mane kedai bukak. yg bukak pun kedai carpet.. (dah itu je aku beli). nape kami ke mari ya?? ooo... saje nak lelepas boring.. masa nie laki ku masih punya kakak ipar bawu.. :)

murah pun iye gak. sekeping besar dan ringan itu tak silap rm75-90.

tapi.... la nie... aku tgk, belacan lagi cantik dari kapet tu.

lagi2 jadi port dia dua beradik. dulu duk dlm bilik kat rumah mil, tak la teruk sgt rupanya... bila dah ada rumah sendiri... haaaaaaaaa.... mcm2 extra decorations depa tambah kat kapet tuh.

paling cun, rintik2 susu. cun!! tapi ke cun an tu dpt di lihat bila aku siram air sahaja.

rasanya dah pindah nie, ada la dekat 4x dah aku basuh kapet ni.

ikutkan malas nak basuh sbb musim hujan skang nie.. tapi...

bila cik semut dah mai keliling kapet, walaupun selepas aku basuh bahagian2 yg diorg tumpah susu+air manis, tak tahan mata dan takut diorg pun di gigit dek semut, senin tu hangkat basuh.

tapi....... dek cuaca gini...ampai pun penuh ngan kain, aku masuk dlm bakul kain jek. tergeliat gak la tgn kaki bdn angkat kapet basah. gile babas berat!!

udahnya... hari selasa, lepas angkat kain jemuran, aku pi sidai kat ampai, umang aiiii!! bau dia.. menusuk kalbu...

jawabnya... rabu pagi kena siram air sabun n basuh sekali lagi nampaknya.... harap2 teranglah hari... amin....

adeh... tobat... nak anto gi dobi jek pasnie kapet ringan yg dijangka tak berat sgt tuh. :p

licin dan gebu??

seronok je nengok model kat dlm iklan tv tu kan??

cantik mulus licin je kulit muka memasing.

cuba muka tu basuh clean up takde foundation ngan concealer(betul ke dok eja menda alah nie)?

ha... licin ke dok??

mungkin iye kot. huhuhuhu... jaat nyer la aku nie.. :P

citer pasal cream muka nie.. aku duk citer pasal iklan fair n lovely tu ha...


cantik kulit diorg kan?

aku pernah pakai FnL nie masa blajar kat penang dulu. tapi tiub dia dulu adalah sgt basic. pastu harga pulak rm2.00++ sahaja. bau??? erm.. kalau suka wangi2, mmg anda tidak akan suka pakai ini produk. beza sgt dgn yg dipasaran sekarang nie. dah wangi n lebi smooth tekstur nya.

tapi kan... FnL... mmg sgt sesuai ngan kulit aku (masa tu la). jerawat sebijik pun tak de. pastu warna kulit pun sekata.

Mungkin berkat FnL tu sesuai ngan bedak yg aku guna tu jugak kot... Agnesia. haaaaaaa..berani korang buh bedak tu kat muka?? aku je berani kot.. tapi mmg sgt cantik kulit ku masa tuh. (adoi! statement berani matik! :p)

sampai kan ada satu hari cuti tu, balik kg, aku pi merayap ke kl, nak balik rumah, jumpa kawan sekolah dlm bas (lelaki la nie), dia boleh terkejut beruk tgk muka aku yg lebih licin dari muka dia (mmg kulit muka dia licin pun, tapi sengal la dia tuh!). tapi korang mesti tak percaya apa dia ckp dalam bas yg sunyi sepi tu... 'wah! licin betul kulit muka kau sekarang, masa sekolah dulu, berjerawat sana sini' ... boley??? nak hempuk tak sampai hati... tapi sib bek aku mmg kureng gemar ngan budak nie.. kalau kawan baik aku, lama dah aku benam muka dia dlm seat bas tuh! hampagas betul!

tapi..dalam sudut yg berbeza.. vangga gak sbb kulit aku dah bersih. :D

tetapi... standard la kan... bila dah dpt loan, mula la nak up ckit lotion muka. dah... takmo pakai FnL dah... aku cuba olay.. alhamdulillah... still ok wpun ada la here n there 'best pren' tu dtg sekali sekala. lelagi aku minah rempit masa blajar dulu. tak mustahil la, muka aku berbedakkan debu... :D.

pastu... mcm2 gak la aku cuba.. tapi biasanya takkan lebih 20 hengeet ya lotion muka aku tuh. :D

bila dah kerja... agaknya kulit nie makin mengada2, muka aku mmg sgt haru! lelagik masa tu nak kawen, mmg mengelupur cari solution utk kulit muka yg sgt2 bermasalah!

pernah aku cuba kembali kepada FnL tetapi nampaknya dia dah merajuk ngan aku... makin teruk muka nie jadinya... hukhuk!

akhirnya... aku mencuba produk keluaran tempatan, shadira.. mmg sgt2 berhasil! kulit muka aku bersih tiada jerawat! (iklan2.. depa nak byr tak?? :p)

lama jugak pakai shadira nie. sampai la aku rasa, setiap kali beli baru (cream muka ngan pencuci muka), harga duk naik sesaja, aku kena pk duit pun byk nak guna, lelagik dah ada anak n kereta, tukar lagik!!

kembali kepada olay... tapi la nie.. olay total effect la pulak. alhamdulillah menten. tapi seperti ku katakan... ada je la 'best pren' tu mai kekadang. agaknya tak bape sesuai utk aku kot... tapi.. blasah la... itu je yg mampu.. itupun dah dekat 40 hengget!

lama gak pakai... sampai la di perkenalkan dgn HL skin care awal tahun nie.

alhamdulillah... rasi rasanya wpun masalah here n there 'best pren' tu ada, yg penting, sesuai dan aku pun suka! :D

makin menginjak usia, makin terasa bedanya kulit muka nie... bila tgk iklan FnL tu, teringin nak balik kulit muka masa zaman tuh... uish.. :D

Tuesday, November 10, 2009

Samakah??



agak2 dapat tak cari persamaan aku ngan amirul?? lat sibuk ckp muka mirul mcm aku dulu.

iye ke???

yang aku tau... mirul nie sgtla ke abah nya muka dia.

Kebetulan

Kami nikah hampir 7 tahun yg lalu pada 30 syawal.

Aris lahir 2 tahun yang lalu juga 30 syawal.

nak ingat tarikh lahir anak ngan mak pak pun senang sbb masing2 sebelah2.

19,9 ,13,23.

jadi mmg sgt bermakna no 1923 tu pada aku...

apa kes?? nie namanya aku yg ketandusan idea nak merepek! ngahahaha!

Monday, November 9, 2009

Uish..

keja kat ladang kelapa sawit

tapi bulu mata nyer bermascara

pakaian clean giler

terus aku nyampesss nak tgk drama pepetang kat tv3 nie ha...

betul jugak kata Ogy.. banyak citer melayu skang nie tak ikut logik hukum alam.

kalau nak buat watak tu... biarla realistik sikit.

mmg lawak je mcm kes drama dulu tu yg nak mati pun still berbulu mata pelesu. :p

2 2DAY





u will always be umi's 'adik' forever! Mohd Aris Ashman

2.7kg, 9/11/07, 2.30++pm, friday.

love! abah. umi. abg mirul.

Friday, November 6, 2009

Ya Nur Kasih

credit to tv3

bukan orang melayu sahaja suka pendam rasa.
rasanya semua manusia di dunia ada perasaan macam yg berlaku kepada aliya, adam, sarah.
antara berani bersuara dan mencari kebenaran sahaja akan merungkai segala persoalan...

setiap minggu menyesak jiwa...
yang pasti... kalau realiti, nak je cungkil biji mata si sarah tu.. hahahaha!
berjaya gile umie nazira melakonkan watak siti sarah

tapi tak mustahilkan wujudnya seorang wanita bernama nur amina, siti sarah dan aliya?
orang seperti adam dan aidil pun ramai rasanya..
cuma...kita yang menonton pasti terasa dekat dengan watak mereka2 tu semua sbb mereka nie ada disekeliling kita. :)

aku yang menonton??
sesejak ramai memperkatakan drama nie, baru la aku tgk secara teratur. kalau tidak... lompat2 channel tu mmg habit. sgt menarik sampai every week aku menunggu hari jumaat dan mengharap bebudak tido sebelum 8.30 mlm. ngahahaha! (galaksi kol 8.30 mlm tv9).

tapi... lagi aku suka tunggu citer nie sbb.. mengingatkan aku rumah mak long kat tjg karang. ha... gitue la lebih kurang rumah arwah pak long ku. dikelilingi bendang. nak ke kedai, semua kena keluar jauh dr kawasan sawah. mmg heaven dok sana. cuma malas nak keluar beli brg je.. :D

next week apa jadik ek?? mati ke tidak adam?? aku nak buat sinopsis sendiri lah..

ilang ingatan dan hilang tak dapat di kesan. boley??
cecepat la pangai siti sarah tu diketahui orang terutamanya mah jah! :)

Masak

Masak lemak Nangka

satu lauk yg ada 2 versi aku pernah mkn dan masak.

kalau versi che mah, mesti bubuh lada hitam byk ngan rencahnya ikan bilis. siap ada daun kunyit kalau masak dlm kuantiti banyak. satu lagik... mak nyer kaler kuning selalunya serbuk kunyit dan tak bubuh cili merah or cili padi sbb lada hitam pedas dah.

pastu lawan dia mesti sambal belacan ngan ikan masin or kering.

pergh! meleleh wa cakap lu...

kalau versi che esah, seperti biasa, bubuh ketumbar jintan+belacan ckit dengan rencahnya udang hidup. kalau che esah, kaler kuning dia buh kunyit hidup ngan cili merah+ cili padi.
pun sedap dan lain la dari yg biasa aku mkn mak aku masak.

tapi...aku sgt rindu nak mkn mcm mak aku buat. sudahnya... ari senin tu, aku masak nangka masak lemak suka+hati+aku+sahaja.

tapi... aku tak bubuh daun kunyit. tapi yg lelain tu, semua aku buh sekali. boley?

ketumbar jintan+lada hitam cukup syarat+kunyit hidup+belacan

pergh! aku rasa dpt dedua versi beb! sedap dan berbaloi2.!

(takde org puji hatta laki ku sendiri... sendiri mau ingat la kan... ngahahaha!)

lawan nyer? ikan masin ngan sambal belacan la...

tapi ari senin aku masih masak lauk utk abah, telur bungkus dan ari selasa masak daging masak kicap. tapi aku rasa... rabu pun aku akan makan lemak nangka lagik sbb masih ada balen lagi ooo!( ya.. schedule post ya entry ini :d)

abah depa balik lewat, so ratah lauk je. tapi nangka kan angin, dia agak suspen nak mkn memenda nie. sesejak dah kena mcm2.. dia sgt beringat. tapi bini dia masak byk ikut tekak sendiri. ngehehehe!

anak?? diorg mkn memain. aku dah malas nak masak berhiya. dulu sup mkn. skang sup pun aris takmo. ingat dah tak mkn sup, bagi mkn kicap, pun rejek. lemak pun rejek. apa lagi kari. padehal aku makan sesama dia nie... tah apa la angin korang nie ek. mee?? sama je... angin taknak makan skang kot.

mirul? dia seperti biasa, mkn ckit (daging, ikan) pastu dan2 mintak susu.. sape abiskan?? aku jugak... kesian aku kan?? sape nak tolong mkn meh la sini. mmg aku selalu masak extra. maksud extra tu.. kalau tak abis, bawak ke hari esok. jimat nak masak lauk lain. hehehe...

weekend nie birthday aris.. aku verangan nak buat kek utk aris. tapi kan??? aku mane ado mixer tuh??? ckp ngan abah ala2 ok. tapi ok je la...cuma rasanya abah terlupa nak huluq. ke memang aku kena beli dulu?? huhuhu....len taun je la kot.....bajet aku mmg kedaung sgt! susah2 suh je abah beli kek awak... kan aris kan??? :D

Thursday, November 5, 2009

Tanah Runtuh

teruk juga tanah runtuh kat selayang tu. bila baca paper siap gambar mmg ngeri je kalau terrrrlalu time dia menggelongsor tu.

ikutkan... jalan lama ke rawang tu mmg mengerikan. tapi aku ok pulak bila dulu kakak aku ajar bawak keta, sampai ke kelab golf templer park tu ha kitorg sampai. rasanya dedulu tak bape takut.

tapi... sejak kes seorg pemandu meninggal di tempat kejadian disebabkan kayu2 perindustrian lori didepannya menggelongsor ke arah keretanya.... aku adalah sangat trauma nak lalu jalan rawang tu (sangat ngeri hingga bila aku lalu belakang lori pasir pun boleh terbayang2 pasir tu jatuh atas keta aku... teruk2).

bukan aku ada kat tempat tu... tapi... ngeri bila teringat jln tu mmg meriah dgn mcm2 jenis lori muatan berat. siapa pernah lalu sure ingat laluan nyer yg byk corner maut. tapi la nie.. tak tau la pulak cemane... dengar byk pembangunan... harap2 pembangunan tak merosakkan kehijauan dan kesejukkan laluan selayang rawang tu..

Melompat Dan...

video

suka2 gak... tapi tangan tetap berjalan! tulah dia... ikutkan sama je diorg berdua. kejap adik buat. kejap abg buat. yg pasti, dedua aku lepuk. :D

Wednesday, November 4, 2009

Kelana Jaya 29/10/09

mak dikelilingi mereka2 yang pernah menunaikan rukun islam ke 5. Siap berkelah pun ado! lapo ek kak?? ngehehehe... kak anim seperti biasa... baru terhegeh2 nak tulis. ekekekeke!

nenek dan anak2 nya. ooo... ada gambar tak masuk nie... makcik endon, acik noh dan acik enon takde. sila marah kakak aisyah. dia yg amik gambo nie ya. :D

anak2 aku yg keletihan. ikutkan mirul dah tido dlm kereta. aku tunggu ujan reda. takmo singgah dalam... konon... udahnya... aku kejut dia, dukung masuk dlm jugak. kalau balik pun mmg jem sesangat kat tol sunway tu. yang nyata, sengal2 badan tgn kaki aku dukung budak 3 1/2 tahun yg berat ala2 2 kampit 10kg beras. serius!

ha nie... aku tau... diorg sure tgk blog nie.. kan? kan? kan? gamer kome masuk blog nie tau. :D

mak pegi tak sampai seminggu... tapi aku duk hari2 pk.. ok ke tak mak kat sana ek?? sensorang tu... (ikutkan tidak la sensorang... ramai lagi jemaah.. maksudku, without her daughters).

Insya Allah... moga segalanya dipermudahkan...