Monday, February 8, 2010

Bersih Nya Lahai

hari nie kemuncak sumber bekalan air kat rumah adalah sangat2 teruk!

mane taknya... dua bulan kebelakangan nie air mcm tak semenggah.
sekejap kuning sekejap putih. tapi kalau putih, bau klorin adoiii... mcm nak klorok kain la pulak.

tapi hari ni, kuning nya dah tahap karat dah. dah rupa air parit kat umah mak long aku kat tanjung karang tu ha!

kalau kat sana masih waras lagi la kan sebab air tu ke bendang n kekadang je dedolu kitorg berkubang dalam tu.
tapi sesejak dah besar remaja, idok la wat keja gituew.

kalau air sana utk bekalan bendang, air kat rumah utk bekalan siapa pulak?? haru betul.

bila bukak je air dalam bilik air, waduh...saya yg nak mandi pun suspen. abis berkarat2 dinding bilik air. harap2 esok ok la gamaknya.

towards midnight mcm ada perubahan jugak la. tapi geram la tak rereti nak kabo kat penduduk je en syabas nih! pastu tetiba plak air slow pepetang tadi.

bila air dah tukar kaler, dan2 saya tipon diorg. ada la reply call dr pekerja site katanya tukar ke bersih kan mende tah. dua kali gak saya suruh dia ulang. tapi cam tetap tak clear apa dia ckp. ok la tu, janji lepas nie kualiti air baik la hendaknya. kalau still teruk, ada yg kena jawab call saya hari2 kang!

nampaknya saya perlu pilih penapis air secepat mungkin. murah dah reliable. ada ke?? teheheh...

7 comments:

Kujie said...

semlm baru kak jie buat post pasal penapis air..hehehehe

air.... kerana mewah kita jarang hargai

Anoy said...

mak beli dkt giant je

Elyn said...

amway ko tak kuar penapis air ke??

Zana S said...

kak jie
dah reply. best masuk blog kak jie. cam tau2 je. hehe

anoy
tu la pasal. ala2 nak mencari gak nie. tapi FM ala2 bangkang jek. boley?? :p

elyn
mahal nak mampos! belom lagi spare part dia. walau pakai ezy payment, menambah hutang je dibuatnya.

tapi satu la aku tak gemor.. kekadang bila air terlalu ditapis, bila budak kecik minum, dibuatnya penapis rosak ke, pi umah orang ke, amik air lain dari rumah sendiri, dah... anak plak perut tak tahan. masaelah pulak.

kekadang kena pk jangka pjg gak. :D

lily lotus said...

kat giant ada jer promotion benda alah filter tu. yang murah yang mahal semua ada. selamat berinvest yer

Zana S said...

lily lotus
sampai ke sudah tak terinvest. teheheh

Anonymous said...

[p]Compared to other romantic violinist package, a glimmer of less bright and assertive shift elegant female-specific [url=http://www.replicalouisvuittonsalee.com]replica louis vuitton[/url] connotations and charms demonstrated most vividly, unite the elegance of classical music in every detail of the handbags, reflects a strong artistic, yet beautiful gesture . Because the air does not flow [url=http://www.replicalouisvuittonbagss.co.uk]replica louis vuitton wallet[/url] in a plastic bag . "The image was emailed to law enforcement agencies yesterday afternoon seeking information about these men, as our story reported . But they are facing fashion's fatigued . Commonly used cleaners or tools: detergent, Amway, Pearl Bailey, collar net, toothpaste, alcohol, eraser, soft brush
Bleach, disinfectant 84 (only for the processing of white bag) into the milk in [url=http://www.replicalouisvuittonbagss.co.uk]replica louis vuitton purses[/url] the do-it-yourself easy to use cleaning agents: the amount of water (not too many)> 50 grams, 30 grams of detergent, 20 grams of alcohol, with the soft brush dipped in a mixture of liquid and gently brush, and then a wet towel to wipe off the foam on ok . 10 years ago, Prada black nylon bag is still far the best-selling products in the United States, Prada sudden change in strategy, began to shift to the [url=http://www.replicalouisvuittonsalee.com]replica louis vuitton bags[/url] high-end market, the introduction of more expensive leather package . Sense of perspective white shirt, which take a black camisole colors bring a sense of let you look more generous and elegant, blue-purple high waist pants, waist bow highlight your sweet and gentle, coupled with a paragraph wealthy brown bucket bag, to win the wild style, commuting and leisure are appropriate.[/p][p]They are launched four newer models, these models are fluffy design, in addition to 15 classic style capable of nylon bag . The series the ECCO BARYSH [url=http://www.replicalouisvuittonsalee.com]replica louis vuitton sale[/url] barysh interpretation of a blend of minimalism and retro design, elegant texture . Amazona handbag 23cm and 28cm classic size, selection of the best are rare leather the leather: embossed calfskin, suede, alligator and ostrich . Loewe this series into the Spanish classic equestrian elements . Compared to other romantic violinist package, a glimmer of less bright and assertive shift elegant female-specific connotations and charms demonstrated most vividly, unite the elegance of classical music in every detail of the handbags, reflects [url=http://www.replicalouisvuittonbagss.co.uk]replica louis vuitton bags[/url] a strong artistic, yet beautiful gesture . Whether you need a handbag scratched, or just a handbag you like, you have a wide choice available.[/p]