Monday, December 6, 2010

Dah Pakai??

1st thing1st, kalau naik keta....amirul dah pakai seat belt?
aris sah2 la kena pakaikan. kalau kita lupa, mulut dia bising suh pakaikan.

tapi lately, ini la yg saya duk perati ramai mak pak tak ikut. saya adalah ngeri kalau tgk mak or pak drive, anak duk diri2 dlm keta. sekali terbrek, mau muka anak tu tertembam ke dash board. paling haru jatuh ke gear stick tu ha! benjol la gamaknya.

geram sungguh kalau ada mak pak yang biar anak dia duk julur pale kuar tingkap. mmg la kawasan perumahan, tapi pepatah kan berkata, malang tidak berbau. kalau ikut statistik pun, kemalangan byk berlaku di jln bandaran atau negeri.
Nape saya ngeri, sokmo teringat citer masa kecik2 dulu, kuar la pale, kang dtg lori, sagat pale ko, hilang terus!

haaa.... tu je la modal saya ke anak sekarang ni. wpun diorg ala2 tak faham, tapi so far, mirul atau aris mmg tak suka buka tingkap. bukan sebab panas. tapi dia takut bunyi lori yg kuat2 tu ha. kalau benti sebelah lagila dia menjerit suh tutup. hehehe...

sebelum apa2 jadi, minta lah anak pakai seat belt. kalau bawah 3 tahun tu duk la dlm car seat. bukan nak suh beli car seat memahal pun, janji ikut piawai udah la kan...

car seat aris?? tu... sgt dah balik modal pun. beli tak sampai RM200. tapi mmg berbaloi2. :D
lagipun turun temurun dari mirul. hehehe...

pada kami, asal leh pakai udah... beli mamahal kalau anak takmo pakai or dah besar cepat, tak ke stor gamaknyer?? sayang duit. simpan duit utk holiday lagi bagus. ngehehehe!

tetiba jek Holiday kan??? bila mau holiday eh?? mari berangan dahulu... :p

4 comments:

Elyn said...

car seat wafiq dh jadi tukun. tapi seb baik die mmg nak pakai belt dalam kete. tiap kali naik kete mulut die dh macam robot suh pakai belt. kalau tak pakai selagi tu la mulut die menceceh keekkee

arin said...

zara dah takmo dok kat car seat. so dia dan kakak dia berperang di belakang . bergolek, bermain ntah pepe lagi. anak2 ku mmg kalau dalam keta tak reti dok diam. :)

shay said...

kalau anak2 boleh duk diam ok la, kalau macam dak aimi tu, sakit kepala, suruh duduk diam kejap pun tak nak... tido baru dia diam...

Zana S said...

elyn
nak pakai belt ok lagi. yg takmo tu yg risau. tukun?? taun depan 'sepupu' baru sampai. dont worry. hehe

arin
haha! zara mmg nampak lasak. nampaknya mak dia kena wat pangkin dlm keta la ek. cam org dedolu. hehe..

shay
aimi baru dapat lesen tuh. seronok nak explore. hehe..