Tuesday, December 3, 2013

Putrajaya... kami datang!!

Lama plak rasanya tak tidur balik lepas subuh. Sesejak cuti ni terpaksa tidur kan diri lepas subuh. Sebab?? Anak2 tak reti tido siang ni payah. Celik mata nak tgk tv, men game.

Jadi, bila dah bangkit lewat ckit, rush mandi, bfast, boleh htr gi ngaji terus. Balik delay kan lagi utk men game dgn suh depa baca buku. :d

Mmg payah, tapi umi ni mmg keras hati. Sanggup bertekak dengan anak. Pastu, depa nangis berjemaah. Mmg makan dalammmm...

Since mak teh dah kata nak bawak nenek buat ic kat ptjy senin, gigih umi prepare mee rebus. By 10 am, kuah suda settle. Tu la bahagian paling kritikal. Penghasilan kuah. Sekalik mak teh mau bawak makan luar. Haiyohhh!!! Spoil okeh! Tapi takpa... kita mkn luar tghri, mkn mlm kat rumah. Kurang2 rame ckit leh abiskan mee tu nnt.

Makan tghri di restoran Saba', cyberjaya. Lebanese/arabic food. Sedap. Next time leh ajak abah. Wponnnn blur mane masuk kuarnya. Anak2 pesen cr nasik kaler/berasa adalah sgt sesuai. Mcm kekanak dua org ni lah! Happy dpt mkn nasi mandy. Byk gak mirul mkn. Aris makan jugak. Tapi bila mai hidangan ada fries.. mmg sorry la.. itu yg dia nak mkn. Huhu... harga reasonable. Rasanya kedai mkn ni yg neber duk cite tu.. anaknya suka. Hehe.. kasihan kami. Cyberjaya ni dekat je. Tapi haremmmmm... tak tau. Hiks..

Selesai makan kita pi zohor kat masjid besi. Ni lagi satu... first time sampai nih! Haru kan??? Ok la.. tapi ruang solatnya mcm cacamarba plak. Ko toleh blakang nampak org lelaki naik turun eskelator. Huhu... tak bekenan...

Selesai... kami gi Alamanda plak. Haa ni penah la sampai. Melampo la kan... hahaha! Kami kan jenis berjalan tunggu pintu kedai bukak. Balik selalu, azan zohor berkumandang, kami dah dlm keta nak balik.  Mmg takde la nyinggah solat mane2 slalunya... apa2 balik terus.

Gi alamanda ni sekadar membunuh masa (kill the time). Nunggu ic siap utk dikolek. Bagus skang ni. Buat ic kat ptjy pagi, petang lepas 3, boleh kolek dah. :).

Tapi dalam memenuhi ms tu, sempat juga mak bersoping brg dapur kat aeon big. Aku? Membanding rega je. promo2 pun masih tinggi rega berbanding pesaing yg biasa aku pi. Tapi, kalo dah takde pilihan terpaksa angkat juga kan?? Itu la yg aku nmpk. Warga ptjy ramai berbelanja kat sini. Kagum. Jam kol 4 ptg lebih kurang. Cashier counter byk bukak dan penuh. Q panjang. Kalo kat puchong utama q panjang gak. Sbb cashier counter seketul je bukak. Boley?? Ahahaha!

Selesai berbelanja dan singgah sana sini, baru gerak ke jpn. Tinggalkan mak, mak shu n aina. Kami 3 beranak mak teh bawak pusing2 ptjy sampai ke picc. Hadoiii kasihan tourist dr puchong ini. Jakun anak? Aku pun sama!! :p

Puas ronda, kolek yg kat jpn, tros balik puchong. Syukurla sepanjang berjalan sejuk dan hujan. Tak la panas beruwap.

Balik rumah kita mkn mee rebus la pulakkk :)

Mekasih la kepada pemandu pelancong kami semalam. Nama nak pi sdiri?? Hangan la kami... :d

4 comments:

Elyn Sani said...

Aku drive sendiri msk cyber sbb ngidam nk mkn saaba. Sesat barat! Sebaik la jumpe jln balik. Kalau tak mmg abah aku la jd mangsa tunjuk jalan. Ehem aku nye sesat lagi ok sket dr adik badik ko!! Haha

Lenkali kalau ko teringin nau nk jd tourist kat ptrjy tu.... Aku bleh jd pemandu pelancong nye! Foc tau. Tp ko banje la mkn saaba haha

Ummu Amar said...

hamboi!teringat aku lps final exam dulu..gigih aku,normy, elin ngan liza naik moto ke putrajaya..pakai spek itam bagai!hahahha

Zana S said...

Elyn: TETAPPPP sesattttt! Muahahaha!

Zana S said...

Izah: pakai spek hitam tu yg tak menahan. Ahaha! Tapi mmg syiok kan? Aku sim zie lagi advance, sewa keta. Merayap 1 kl. Driver aku la. Huehuehue..