Wednesday, February 9, 2011

Oh Petai Oh Tempoyak

kalau mengidam menda2 mahal ala western boleh gak dicari anytime skang ni.

TAPI!!!! kalau nak makan mende2 tradisional gini, kat mane saya nak tadah pinggan nih???

Petai... dah sebulan lebih rasanya minta abah depa belikan kat pasar bila gi belanja brg basah setiap hari minggu. tapi...sokmo takde. jering ada la dia kata. uish... kalau jering dia mkn ok lagi. kang saya mkn sengsorang, mabuk jering dibuatnya.. hahaha!

sampai minggu sudah minta tolong mak selayang carikan kat sana, pun yilek pocik! hapaa!!! pasar borong selayang ngak ada petai??? ajaib nya lahai...

gambar credit to makcik google

petai tengah mogok berbuah ke?? ada gak saya jenjalan pi pasar2 basah area puchong nie, tapi mmg takde. ke saya yak takde rezeki masa tuh. huhhuuh...

tadi singgah HERO lepas amik mirul, nampak la petai dah siap kupas dlm plastik bag. ala.... tak fresh dah pun. takmo lah. siapa yang kupas?? tu lagi la saya cuak. takde la nak beli. rela tunggu yg masih susun berpapan tu ha.. :p

aduhai.... udang bertimbun2 dlm peti es. masak tak jugak. alasan, takmo masak sambal udang kalau takde petai ngan belimbing buluh. boley??? hahaha! hangin je abah bebudak ni.. :p

Tempoyak lagi satu. pernah buat sendiri tapi tak jadi. tunggu mak selayang buat, ala2 mimpi di siang hari la skang nie.. :p


durian pun lom musim kan?? ada gak nampak kat tepi jalan tuh, tapi mahal la pulak. tu bukan sini punya gamaknya..

iskh... telan ayor lior dibuatnya cakap dua menda ni lah!!! lapar petai ngan tempoyak lorrrrrrrrrr!!

6 comments:

Hahn 3rd said...

terliur pagi-pagi tengok petai....baru jer bfast dah lapor...cari petai laa lunch nanti

Elyn said...

apara petai pun bule ngidam!!

eh ko ni buat aku nk pi order nasi goreng petai je sat lai ekekekke

rumah kuning said...

minggu lepas, kat kb ni rm1.50 sebiji petai. jom kita tanam petai le pulak. hehehe

lily lotus said...

gulp!

arin said...

peberet laki den petai . and also jering. buat makan cam gegula aje!

Zana S said...

hanh 3rd
saje je tepek sebelum lunch. ekekee!

elyn
jgn ko tak tau, dah mkn minggu tak de kat pasar. cemane la tak terngidam. ngarut tol kan?? hahaha..

nasi grg petai tu sedap ke??

rumah kuning
umang aii... tapi kat sini pun 3 ikat rm5. mahal gak tu. nak tanam??? pokok petai besar2 cam pokok balak kan ?? adoii :)

lily
sama la kita.. gulp!

arin
kagum nya!! ingatcili padi je ratah. mmg leh bawak majlis sungguh!