Kuah Merah ( nak pangge ape tak tau :p)
200gm daging/ayam cincang. Kalau produk ramly amik sekeping.
1 tin kecil tomato puree. Selalu pakai jenama duchef
2 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar-cincang
3 ulas bawang putih-cincang
1 sudu besar oregano
Garam dan gula-perisakan
Pilihan sayuran;
1/2 btg saleri
1/2 btg lobak merah
1/2 biji Cili benggala
3-4 bj cendawan butang (tin)
Sos putih
1 kotak susu (biasa guna jenama dutch lady kotak kecik)
2 keping cheese (mkn burger tu je)
2 sudu besar butter/marjerin
2 sudu besar tepung gandum
Lada hitam dan garam -perisa
Bahan lain
Kepingan lasagna
Keju mozarella
Keju parmesan (kalau ada dan gatal nak bercheezy :d)
Cara2,
Untuk kuah merah, tumis bawang yg sudah dicincang. Layu. Masuk cili kisar. Garingkan. Masuk daging. Masak sampai kecut. Kalo tak masak betul nnt mcm makan daging mentah. Hehe.
Dah masak dagingnya, masuk sayur pilihan kecuali cendawan. Masak sampai nak sayur lembut ikut kesukaan. Pastu, masuk oregano. Kacau rata. Masuk tomato puree. Last masuk cendawan, perisakan garam gula. Biar mendidih dan boleh tutup api. Ketepikan.
Untuk sos putih, cairkan butter dlm kuali. Masuk tepung kacau rata.pastu masuk susu. Api kecil. Kacau sampai tepung tak berketul. Boleh masuk keju. Pastu dah cair, perisakan garam dan lada hitam. Sos ni dah siap. Tapi, bila dibiarkan akan kental. Kita nak dia cair2 je. Tuang air panas sikit2. Dan kacau cairkan.
Last, boleh sediakan loyang untuk buat lasagna. Jangan lupa gris kan loyang. Senang nak keluarkan nnt.
Layer lasangna
1. Lasangna
2. Kuah merah
3. Sos putih-mesti rata2 tak nampak kaler merah. (Ini gak yg buat kulit lasagna masak dan lembut)
4. Mozarella cheese+parmesan (kalau nak)
Ulang lapisan demi lapisan. Sampai puas hati. Hihi... jgn sampai membumbungya. Nnt masak dia ngembang, 'cantik'la oven sekalian... hikss.
Selamat mencuba! ;)
1 comment:
Tq!
Post a Comment