Tuesday, May 6, 2008

Siri Pintu Hidayah - friday, rtm1

Last 2 weeks aku tgk citer nie kat tv1, tajuknya tukang kebun dan majikan yg kedekut.
biasa la.. citer nie ending dia mesti insaf dan yg bakhil jadi pemurah.
yg menjadi kemusyikilan aku...kalau diorg kat indonesia, yg sakit memang kena kuar duit bayar perubatan dulu baru doc entertain ke???
bukan ke apa2 pun, kemanusiaan diutamakan? aku paham kalau hospital tu private, sure dia suh bayar dulu kan.. tapi .. kalau kita yg kurang berkemampuan pasti ke spital gomen, gitu kan...
erm.. kekadang tak faham aku citer2 indonesia nie.. kalau miskin, miskin sgt, pastu kalau nampak duit mcm apa shj di suruh buat, pasti diorg buat. erm.. ikutkan tak la semua org macam tu.. tapi.... kalau setiap kali dihujani dgn situasi yg sama, sampai mentaliti rakyat sini, (means aku jugak..) selalu pk... 'agaknya.. mmg mcm nie diorg kat sana'.
kalau nak buat drama or telenovela tu biarla logik jugak.. nie kalau nak dijadikan watak tu bodoh jadi amat bodoh sangat pun payah gak. kekadang macam tak kuasa nak nengok citer dr seberang. tapi... itu je yg terhidang kat tv mesia nie.. layan kan jek.. wpun mulut tak abis mengomel. :D
~ikutkan citer org mesia pun sama jek... tapi sesejak pengaruh luar masuk, byk gak cerita2 yg kurang logik gini diorg buat utk tatapan penonton especially yg ala2 telenovela~
apa2 pun..kita yg wajar memilih yg mana perlu n elok di tonton. :D

3 comments:

shaliza said...

betul tu kak...cite mesia pun ntah apa2 dh skrg ni...sekali pk agaknya iya la kot life zaman skrg kot...mls nk layan citer2 skrg ni...tgk talk show jer...

Elyn said...

bab mntk duit dulu br operate cite india pun ade gak tau..... x paham aku.... org dh nk mati leh mntk duit lg....

pehtu skang aku nyampas bukak astro, x abih2 cite indonesia.... dr channel 1 smp la channel bape tah!!!! bkn aku anti indonesia tp kekadang cam x logik cite die.... bak kate ko kalo bodoh, bodoh sgt!!!! pehtu kalo berlakon siap beliak bijik mate (part terkejut).... haishhhh baik aku tgk kartunnnnn!!! lg layan hahahahahah

Zana Sadri said...

shaliza
hai shaliza :)
biasa la tu.. kalo tak kerana rating, org mesia pun tak buat cite gitu. disebabkan rating diorg naik la deme buat cite ala2 senget tu..
:D tgk reality show gak on. kan? :)

elin
mmg pun. aku pun pelik. dah nama ada aruna lagi mau tv lain ada cite indon. pening aku. nie memalam pun sama. cite g penah ada di ulang tayang. adoiii... letih lorr..

tang beliak bijik mata tu mmg lawak lorr... tapi yg itu la buat org melekat depan tv. err... adik ko pun sama aku rasa.. hahahaha... sanggup tengok bawang putih merah dulu...:P