Thursday, October 14, 2010

Sesungguhnya...

saya kecut perut seminggu ni sehinggakan saya perasan berat saya telah berkurangan dengan pantasnya... (hari ni 51.2kg, semalam 50.5kg) jeleskah? takpayah la nak jeles... mmg kalau saya susah hati makan pun tak nak. tu la kelemahan saya.

tapi kenapa ek??

last week mmg saya berhiya nak hantar mirul ke skolah. tapi bila masuk minggu ni, cuak bebenar saya dibuatnya. dijadualkan amirul ke skolah kekanaknya hari jumaat. tapi teacher dah call sabtu lepas kata leh hantar mirul by wed, 13/10.

seronok dengar bila dia kata 'yes', kala ditanya, "mirul nak gi skool?". tapi hati mak mane la yg tenteram kalau kita tau tahap mane kemampuan anak kita kan...


1 - amirul boleh adapt dengan persekitaran sekolah dan kawan2 yg tua setahun dari dia tu. cam seronok lah dia sebab jumpa kawan. tapi... masa gi jejengah, kita ada la lagi, dia pun sokmo keluar duk cari kelibat kita. yg nie masih boleh dipertimbangkan.

2 - berkali2 saya cerita kat teacher yg amirul still guna diapers dan dia tak fokus pada pertanyaan. dia takkan jawab kalau ditanya. akan ikut beberapa perkataan pun kalau dia nak sebut. teacher noted. tapi... saya masih risau..tgk cemane nnt.

udahnya, bila hari pertama amirul ke sekolah semalam, saya htr dia ke atas, kelas start 9am, saya dah tercongok 8.35am. tercepat la pulak... hehe..takpe... biar amirul amik feel skol dulu. sibuk dia lari sana sini dgn sape2 tah. yg pasti, tua pada dia. cuma bdn je beh kuang. tu yg dia pakai sesah je. nampak cam boleh tinggal je la...

around 9.10am, saya menghilangkan diri bersama aris. sebab??? selagi saya duk kat situ, bebudak lain yg sgt peramah tu takmo masuk kelas. dia nak layan borak ngan saya kat luar. boley??? hahaha! sampai bape kali teacher dia panggil. dan... sebab tak nampak mirul, saya pun... cabut! tapi... masih lagi tak kemane, pusing2 kat area skol jek. dikhuatiri amirul melalak n cikgu takleh kontrol, saya pun tunggu je kat dlm keta sampai kol 11.45am. kagum gak sebab takde sape call. tapi... masih la duk ngadap depan skol dia. aris la keboringan..


jam 11.45am, nak tau sape budak paling awal turun??? amirul lah! terkejut gak. sebab, saya nak jumpa teacher dia nak tanya apa jadi dlm kelas bagai selain nak byr yuran sekolah. alih2, dia pulak yg terawal turun. adeh... dia nie apa2 kalau kata nak keluar or ckp je la mandi, dia la yg no ketama kedepan. tu yg kalau nak ajak mandi takleh ckp jam2 tuh. mau apa kerja kita tergendala. kalau nampak saya bertudung, terus, dia tutup tv. nak keluar la katakan... huhuhuh...
berbalik kepada citer jumpa teacher amirul, dedua teacher adalah sgt surprise dpt jumpa student cam mirul ni sebab???
tanyalah macam2, amirul tak menjawab langsung! apa kawan tanya pun sama. dia tak menjawab langsung. dia huhahuha suka hati dia like a baby.
itulah yg buat saya sgt risauuuuuuu akan amirul.takut cikgu tak sabar dgn dia. sah2 amirul akan sgt slow progress nya, tapi teacher ckp dia akan cuba tgk 2 bulan nie cemane. lagipun bukan amirul tak ckp langsung, cuma kekadang dia menjawab tu ala2 dengar tak dengar kat telinga teacher nya tu.

mmg saya pun kena la sgt sabar, wpun tak sesabar mana. selagi teacher kata ok, saya pun kena la sama2 bantu untuk dia banyak bercakap.

erm... byk benda nak citer... sampai tak tau cemane nak citer dari mana ke mana... yang saya mohon, doakan lah amirul agar dia mudah bercakap...

oh ia... hari ke dua saya hantar dia turun keta terus leh naik ke atas. alhamdulillah... tak buat hal. bila balik, rasanya dia jugak yg 1st turun. saya plak park ke belakang, haru pulak bila nak amik anak. sebab shop lot kan... cam payah nak tunggu2 ni.

but still.... bila kita nya apa amirul buat kat skol hari ni? teacher ajar apa? nothing came out from his mounth... sabar ya umi.... nak tak nak... tipon teacher lah! atleast, dia suka gi skol tu dah satu rahmat buat saya. moga2 adalah perubahan pada amirul nanti... amin....


seriously, agak cemburu bila anak2 kengkawan muda dari amirul dah petah berkata2, dan dah boleh jadi teman berbicara, tapi, apa yg Dia jadikan sebenarnya menguji kekuatan rohani dan jasmani kepada ciptaanNya. mungkin ini antara dugaan kecil kami dariNya.. tabah la wahai hati...

3 comments:

arin said...

baru lagi mirul nak adapt suasana alam gitu. give him time. insya allah semua ok.

Elyn said...

mirul sekolah dkt area umah ek?? bape kene byr?? cite la aku nk check gak ni heheh

aritu aku jumpe mirul dh byk ckp gak jana dr dulu yg sokmo senyummm. slow2 takpe progress budak lain2

Zana S said...

arin
amin...

Elyn
nnt kita kecek. ha ah.. ckp byk tapi tak paham kan?? hehehe