Sunday, April 27, 2008

Aris Part 2

6/4/08

masih sama. malah makin teruk. masuk n keluar. sampai dah takda apa yg keluar. air semata. Aris pun dah ringan. dia tak menangis or merengek. masih boleh senyum tapi lebih byk diam dan tertido dgn sendirinya.. sungguh... aku risau sgt2. tghri.. aku dah tak sanggup tgk dia camtu.. ajak abah pegi bawak ke spital. tapi..abah bawak jugak ke klinik. erm..aku tawakal..harap2 doc kasi ubat n segala cirit birit dia berenti. cari segala klinik tapi manala ada klinik bukak ari ahad ... kalau ada pun mmg 1 dalam 10. kitorg pi medical centre baru kat subang taipan. ok gak la tapi ramai india kat ctu .even doc pun india. tapi... diorg punya layanan lebih baik dr klinik yg selalu kitrg pi. (mungkin hari ahad tak ramai patient.. boleh la diorg borak2.. even doctor pun join sekali.. hehehe)

atleast doc nie cek mata, perut n kepala anak aku. dia pun ckp perut dah masuk angin (coz masuk keluar belaka), kurang air ckit dlm badan, dan normal lahkan...cirit n muntah. doc beri ubat kaler putih utk cirit dan angin beserta air garam. kembung la aris satgi...

balik.... aku bari dia ubat n air garam. suma dia telan tapi... bila masuk susu, dia muntah. abis segala ubat dia mkn dah keluar balik. kesian sgt.. keletihan betul aris. mmg layu je dia.

petang tu mmg takda perubahan dr segi cirit. tapi, alhamdulillah dia dah nak minum air garam tu. ala2 rasa oren gak la cuma tawar la rasanya. :) muntah pun takda.

malam...lepas mkn malam semua naik atas. aris tido. tapi...dlm tido tu dia buang lagi. aku mmg takut dan sedih dah... tetengah tukar lampin aris dia buang lagi. aku terkejut yang amat sgt sbb air semata dan memancut mcm air paip! hanya Tuhan yg tahu betapa aku risau dan nak tak nak... mmg air mata peneman aku malam tu. kata putus. abah aris ckp... esok bawak pi spital. jumpa doc dia lahir n kalau admitted, call abah kat office (er.. sure korg pelik, abah dia masih ada hati nak pi opis ek?? nak buat mcmana... ada meeting yg kena attend n sebarang kemungkinan aku akan tros beritau dia. dan aku pulak.. alhamdulillah..boss sgt memahami.)

7/4/08

kalau ikut bulan dan tarikh, Aris kena injek 5 bulan. tapi disebabkan kes nie... baik batal belaka n pergi spital tros.

aku, mil, mirul, aris berangkat ke SMC dlm pukul 9++ dan konon nak jumpa doc hoe, yakni doc masa Aris lahir. sekali dia cuti seminggu. tunggu n kena pi ke doc lain. Dr Ling nama dia.

dekat sejam menunggu, baru dpt masuk. itupun aris dah tertido kat bahu aku (rasa macam boleh nak dukung dia... tak bawak stroller pun.. hukhuk..punya la risau)

jumpa doctor dia cek perut, kepala, mata semua lah.. n masa nie berat aris 6.91 kg. tak mustahil dia berat dah jejak 7++ tapi sbb kes nie.. trus turun.

dr pagi ada la dlm 3-4 kali aris yak. sbb dia nak tido.. aku tak bagi dia susu pun. so.. takla dia buang. kalau tak... kesian sgt. lembik dah aris nie...

doc cadang masuk wad sbb mmg dah kurang air dlm badan n doc nak cuba kesan apa sakit dia sebenarnya. aku sgt2 lega bila doc ckp cenggitu wpun aku tak ready nak duk wad. bape lama nie??? aduhhh... tu yg tak sanggup tu...

tak sampai sejam, kitrg dah naik wad. tingkat 3. tapi pelik gak aku.. wad nie campor... nak tak nak... duk je ler... tapi neber aku budak kecik ngan mak dia la... india. anak dia kena mcm aris. masuk ahad. kira awal sehari je dr aris. pun.. masuk air. doc ckp ke mak dia.. virus. tapi common virus. aku nie blur... apa virus yg common? ada ke nama virus common? ke penyakit nie selalu kena pada kanak2? erm... tunggu ujian sampel najis aris je la...

lunch time doc naik n cuba cucuk kat tgn aris utk cari urat/salur darah or.. apa2 lah.. tp utk masuk air dlm badan. masa nie la.. aris mcm tau doc nak buat something kat dia, dia boleh menangis menjerit tak tentu hala sebelum doc cucuk pun tgn dia. mmg bingit la wad tu sbb suara aris kuat gila. aku yg menengok nie memula tahan air mata. lelama ngan aku2 sekali nangis kat ctu. doc cek kiri tak jumpa cek kanan, dpt. bila dah cucuk, tak betul pulak, pindah kiri balik. adoiiiiiii.... sakit la anak aku! aris menangis sampai muntah2 dia haaa.... siap muntah kena doctor lagi..huhuhuh... maaf la doc, tak dapek nak nolong.. huhuhu... nak gelak tapi tak sampai hati.. anak aku tuuuuuuu yg ko duk cucuk2 tuu.. ala2 try n error jadinya... dekat 15 minit kot baru selesai.

balik bilik, aris tido senyenyak2nya... tak lama kendian abah dia sampai amik mak dia ngan mirul bawak balik. kesian mirul... sah2 dia tido ngan atok n nenek dia... lebih lama dr masa aku bersalin dulu.. kot??!

aku tinggal ngan aris..dia tak byk ragam. tapi.. menjelang mlm... dia demam. tinggi. plak tu. siap mengigil2. aduh... kenapa pulak ni??? tapi doc ckp normal. mlm tu jugak doc on call masuk. aku plak dah mamai masa tu.. tah apa la doc ckp ngan nurse tah. mungkin suh monitor lebih kerap kot. Doc zul. Datuk plak tu... tapi aku tgk dia muda lagi. dah dpt datuk. erm... bagus la..tapi dia berckp mcm aku dgr tak dgr. ke sbb aku dah penat+ngantuk?? huhu..

2x masuk ubat thru dubur. dan..tak lama kendian dia buang. huhu... harap baikla aris.. insya Allah.. amin...

6 comments:

cendawanintim said...

cepatttttt....sambung part 3...

Izwan said...

Dear Zana,

Siannya dgr cite mirul ngan Aris. Harapnya cepat la putera2 zana nih sembuh. Sayu rasanya bila dgr anak sakit. Banyak2kan bersabar Zana... kami doakan Aris cepat sembuh. Amiin.

mak farhah said...

alahai ciannyaaa. moga cepat smbuh yaa ariss

Arin said...

alahai..kesian nye si kecik tuh..

Zana Sadri said...

yunie... udah ler.. pi baca khatam kan ek.. tehehehe

izwan...itulah.. risau jgn ckp. alhamdulillah dah kembali normal. :D

mak farhah...alhamdulillah dah sembuh. wpun rasanya tak totally pulih, alhamdulillah aris dah aktif dan ceria. selera pun ok. thanks ya singgah cnie :)

arin
ntah la arin, makin tak selamat rasanya persekitaran kita nie.:D

Anonymous said...

[p]Graff is also a Top Fashion Jewelry Brands, based in London, United Kingdom . In Iowa, Mary got married, worked and then retired, moved three times . It was worn by Audrey Hepburn in publicity photos for the movie classic, Breakfast [url=http://www.tiffanybraceletheart.com]tiffany and co bracelets[/url] at Tiffany隆炉s . And they are all worthy of proudly proudly owning and sporting . 1867 [url=http://www.tiffanybraceletheart.com]tiffany bracelet heart[/url] Paris World's Honest, Tiffany & Co . "At the beginning of 2009, the primary topic tiffany happens to be on sale about how precisely Japanese The european countries was heading bankrupt, although the oil price was at $35, which was poor for Russia . In contrast, a $ 500 Tiffany (Tiffany) necklace is not so good value.[/p][p]Names associated with keeping alive tradition, the fine art of jewellery design and manufacture, mostly home grown classics, distinctly British with proud heritage [url=http://www.tiffanybraceletheart.com]tiffany bracelet[/url] embodied in each piece of their work . You can use it to provide warm and composing ambiance right next to your sleeping chair or in your garden near entrance door so that you can at least recognize the objects . 5carat [url=http://www.tiffanybraceletheart.com]tiffany bracelet 925
[/url] >$17100 2 carat >$27400 2 . When you firstly your foot in, the shoe feels almost unnatural, as if it's not supporting or artifact the organ . Placing at excellent diamond these type as Tiffany jewelry is a sort in style to help you retain swiftness with style and precious time . Tiffany & CO . Up in order to now, forms associated with Tiffany pendant have remained one of the world's the majority of chic [url=http://www.tiffanybraceletheart.com]tiffany tennis bracelet[/url] as well as classical variations.[/p]