Wednesday, July 23, 2008

Satu Kurus Satu Gempal

Hehe... apela umi dia nie. suka2 panggil abg kurus, suka2 panggil adik gempal.
Alhamdulillah... wpun keding, jrg sakit sorang tuh.

tapi sesejak ada adik n adik dia duk kat nursery, kerap plak abg nie deman, batuk n selesema.

Adat bertangga kat nursery la tuh. sure dpt dr bb or toddler yg duk sana.

Mmg owner tu pun ckp, asal balik je dr cuti weekend, monday tu mcm2 penyakit bebudak tu bawak.

kekadang nak salahkan ibu bapa pun mcm tak boleh

dah nama weekend nak gak la bawak anak2 berjalan.

mungkin anak2 je yg tak tahan especially keluar mlm. ada je penyakit singgah. iye tak?.


er.. nak citer apo nie??

mirul??

dah 2 tahun 2 bulan++ dah skang nie
makin kuat mkn
tapi mkn nyer tgk lauk
peminat sate no 1
hy mkn nasi bila rasa nak mkn
yang berjaya suap nasi cuma abah dia
kalau umi ngan nyai dia, pun kena tgk mood dia nak mkn ke tak
kalau tak... ikan ayam je ler...
no sayur pls.. mau dia luah belaka apa masuk dlm mulut dia even sehelai taugeh
songeh betol!!!
susah beno nak bangun pagi skang nie
aku kena dukung dia turun bawah n paksa dia mandi
padehal dah pukul 7.45am
selalu dulu senang je. sebut mandi, sure dia bingkas bangun
agaknye sebab kena gosok gigi kot. hehe..
owh... dia kalau gosok gigi macam kena rotan
kekadang ngan aku dia pukul
ciesss...
dah pandai naik kerusi mkn
pantang ada org bertenggek ctu, dia pun tarik kerusi nak naik
tapi pandai gak, lepas turun masuk balik kerusi ke tempat asal
tapi bising, satu rumah dgr.. adeh..
suka jalan jengket kaki
kenapa gitu? bila dia terasa lantai tu sejuk, berair atau berminyak or dia tak selesa
mahap la ek kalo dtg umah mirul wat pangai gitu
dah jentik byk kali tapi dia wat dek jek.
peminat vitagen gak
asal ada mknn yg lain dr penah dia nmpk, sure nak cuba
coklat, kek, aiskrim mmg dia suka tapi... sekejap je la.. lepas tu dia wat main je mknn tuh.
berat mirul??? aritu timbang kat umah nenek, jarum tu mcm nak pi angka 11 tapi duk gak kat angka 10.
tah bila la dia nak naik berat tu...
sekarang nie selalu batuk. tapi batuk dia ala2 bermusim plak. kalau sejuk pagi n malam, sure dia batuk.
dah tak kuasa nak bagi dia mkn ubat. kesian plak duk ngan ubat sokmo. mau dah 3 minggu duk mkn ubat. insyaAllah, harap2 baik sendiri la dia tuh.
Pandai kira barang dlm katalog. wpon bunyi nombor tu tak keluar, tapi dia tunjuk ngan jari
ta.ta.ta.tah. satu or dua or tiga..
bila la ko nie nak berckp mirul oooii...
org ckp dia faham tapi bila ajar dia berckp, dia katup mulut sambil buat kerja lain. iskh..
pandai sekarang tido nak kat lengan sahaja.
kalau tak lengan aku, sure lengan abah dia. suka2 atik dia je la. ekekeke...
baik ngan adik pun iye gak
setakat hari nie belum lagi tgk dia pukul adik dia, melain aku marah dia, pastu dia dekat ngan adik dia, sure adik dia kena. ala2 cari benda lain tak dpt, mane yg dekat la kena. truk gak pangai tuh. :P
itu je kot... len kali sambung kalo teringat. :D

Aris??

owh... ini budak... cannot see umi dia ma...asal aku lalu je sebelah ke, belakang dia ke, sure dia merengek mintak di ambik. nangis bagai.
kalau dia tgh meniarap, laju je dia mengengsot style askar dia tuh ke aku.
suka org dukung dia, main ngan dia. kalau buat dono nnt dia pangge. uh!
hihi... lawak la awak nie. org marah pun dia ingat org borak ngan dia. sengihhhhh 24 hours.
makan kuat gak sekarang ni. asal org pegang somenthing je dia pun duk ngadap org tuh, dgn harapan akan disuap. mane boley.... kueh lembut2 boleh la..
nie semua nak mkn, tercekik kang, sape yg susah? :D
peminat iklan gak dia nie. tapi lebih kepada kartun yg boleh berjalan2 mcm teletubbies, pingu n in the night garden.
kalau yg 3 nie keluar dia boleh tak berganjak depan tv. :D
semua benda yang dia nampak kalau boleh nak pegang belaka
even sampah kat rumah tu pun dia nak pegang!
nie pun sesejak dia duk dlm walker la dia pandai nak pegang belaka
tak pun, dia mengengsot askar dia tu dgn melanggar apa yg ada di depan nye semata nak ngejo benda yg dia nak.
haru tol.
dah berapa kali aku iron baju, dia nak langkau bantal yg jadi divider tempat tido dia, semata2 nak pegang kaki iron board, dan dah berapa kali dia terguling lepas dia berjaya lankau bantal tu. aku? tengok je la apa dia nak buat. bila dah jatuh tu, ada masa dia nangis, ada masa dia sengih.
haha... biar la.. nak pandai la tu kunun...:D
pandai gak bca buku sorang nie. ekekeke... tapi apa yang dia sebut tu takle aku faham.. etetetete.. sambil baring selak buku tu. yg selalu jadi mangsa, magazine abah dan buku abg dia la.
Pandai anak umi nie sanyum. tapi.. senyum ada makna tau... 'sila angkat saya atau saya mengeliat dlm bakul sampai bakul saya terbalik bersama2 saya. okey!!

3 comments:

lotto said...
This comment has been removed by a blog administrator.
echah_syed said...

ramai anak2 skrg tak suke sayur ekk :(

bawang pun adehh!

Anoy said...

ermmm besh! huahahahha mirul ade conflict of language arr....well myrullll (mak teh gelak guling2 ah)