Friday, August 7, 2009

Gila Muffin!

siapa la agaknyer tuh!

tah kenapa.. pangai sebelum aku kawen udah kembali.

mane tau..esok2 aku leh meniaga plak kan... eceewah!

tapi aku mmg suka buat sekut2 raya, buat kek mentega/marble ngan coklat dedulu. (ada kes aku dah lupa apa nak kena buat, tak blend gula tros masuk utk pukul. geleng kepala adik bongsu aku. ceh! ko dedolu mane tau buat! aku jugekkk tau...! tu ilang ingatan namanyer... ekekeke)

spesific - sebelum kawen. bila dah kawen, duk umah mil, bukan taknak buat... mcm... iskh..selesa nye lebih ke rumah mak sendiri la kan... tehehe...

ada gak la aku buat kat umah in law tapi mcm serba tak kena. huehueheuheue...

perasaan aku je kot... huhuhu...

la nie... sejak duk umah sendiri, dah tu kerja pun ala2 nampak tak nampak, aku seronok plak tgk resepi kat dlm tenet.

tang masak lauk tu jrg aku ikut sbb tekak abah dirog lebih kepada cara mak dia masak, so aku lebih suka nak cuba biskut or muffin.

cam comel2 je muffin aku tgkkan. cup cake??? uish.. aku masih belum terbukak ati nak blajar deco2 lagik. nnt la ek... rasanya ada org leh ajar dah nie... tehehehe (er... pree sample takde ke as??tehehehe... )

meh tengok beberapa jenis muffin yg telah berjaya aku buat dlm tempoh 3 minggu nie..


banana popiseed muffin. ini beli tepung ready mix. cam ada kekurangan... tak bape sedap sgt. mak aku ckp, ala2 keras jek bila sejuk. pisang pun rasa dia ujunggggggg dunia... iskh... arahan silap tuh. tu pun aku lebihkan pisang suka suki. :D


cubaan ke dua, aku buat ikut resepi dr chef terkenal empunya blog hanieliza's cooking. ha... yang nie banana muffin yg aku rasa sedap. cuma stilll... nape dia naik tak merekah2 ek?? huhuhuhu...

dan semalam... aku buat coklat chip n nescafe muffin. follow kak hanieliza nyer resepi tapi aku ubah2 ikut bahan2 yg aku ada kat rumah. :D

yang nie cun ckit dari yg sesebelum nie. sedap. siap aku buh ovellete nak kasi lembut. (ya mak... kita buh ovellete jugak. :) )

nape kaler atas dia tak sekata?? aku pi masak pakai oven gas. tapi takde api atas. bila dah dekat 20 menit, aku tutup oven aku tukar ke microwave oven plak. sbb ada api atas. tapi disebabkan 1st time pakai... aku cuak ckit takut hangus. udahnya.. keja duk telek belek. tu yg kaler gitew. 2nd round baru aku yakin dan kaler sekata. tehehehe...

(aku la org nya... nak pakai microwave oven baru hegeh2 idup api. bbtol jakun aku nie... huhuhu. seseblum nie preheat jek. cam best plak.. leh buat mcm2 pasnie.. ekekeke)

tapi kan... aku still fail nak bajet masuk dlm cup. ada yg terover load. ada yg ok2 je dan ada yg mcm segan je nak keluar dr cup tuh. miahahaha!

adeh... siapa leh tolong advise???

mekasih...

er... nak rasa?? meh la mai umah! :) tapi bagi notis nak mai dulu ek. kang ada org dtg putih mato plak. :D

3 comments:

lily lotus said...

pandailah zana buat...

Elyn said...

ha ko dh le meniaga ni jana.... wat cam cupcakes.... topping tu ko suh lat deco ekekekek

Zana S said...

lily lotus
tak pandai pun lily.. copy resepi orang zana pandai... teheheh.. macih.. nak cuba?? ngeeeee

elyn
lat deco??? berapa mahal la cup cake aku tu nanti sbb buat kat puchong, deco kat selayang. hahahaha!