Friday, August 14, 2009

Pakar

tadi bawak aris injek imunisasi utk 1 1/2thn ke 2 thn tu ha..

1st booster polio ngan er... lupa dah..

harapnya tak demam la dia mlm nie

klinik lengang. jumpa doc yg selalu jumpa watu siang kat klinik tuh.

bawak mirul. boleh dia takmo turun keta. alasan??? masuk klinik. haiyaaa!

aku ingat aris yg akan wat pangai. udah terbalik.

(amirul kalau benti kedai ala2 runcit, mmg seksa nak ajak dia turun. memilih ooo!! sape la ajo ko nih! :p)

doc cuba borak ngan mirul, tapi biasa la.. mirul takmo ckp. tapi dia just tgk je la muka doc cun tuh (wpun pelik nape doc pakai mask. ekekeke!)

bila dah amik jap, sementara staff dia buat keja, doc keluar n ckp ke aku,

suruh cuba bawa mirul ke pakar sbb dikhuatiri amirul ada masalah telinga ke, autisme ke,
serious, aku tak amik hati. cuma aku pernah bercadang tapi tak pernah jadi pun nak ke pakar.

lagipun, doc2 yg lain bagi advise yg tumbesaran lain2 budak berbeza, sbb bertutur pun ada yg cepat dan lambat.

kesimpulannya... tunggu dan lihat.

tapi doc yg aku jumpa kali nie, mmg syorkan ke pakar sbb mirul dah 3yo++ tapi masih taknak bertutur.

(semalam ada la dia mintak' cake' kat nyai masa bukak freezer :d, fluent katanya)

apa2 pun.. buat pemeriksaan awal tak rugi.. cuma dikhuatiri lambat, lain plak yg jadi. atleast bertindak awal boleh kesan apa2 yg tak sepatutnya berlaku dari berlaku..(nauzubillah)..

blom berkesempatan ckp ngan abah depa. dia pun baru balik nie ha.. siap bagi tiket ke seminar ke aku. adeh.. sape nak teman ku esok lusa?? :D

kalau kengkawan?? apa yg akan kengkawan buat? ada yg mengalami situasi sama ngan zana?? share la ... zana mmg kesian sgt. dia nak ckp. tapi tak keluar lgsg biji butir. :(

9 comments:

mama3hz said...

sabar ye zana....aku rasa nk bwk check pakar tu iyelah patut tu since doc dah suggets..but ada akak kat sini penah emtion anak dia (boy) start bercakap since 4 years...wallahaualm..tp anak aku yg second tu mmg lmbt sikit cakapnyer..aku rasa dia mula talkative start umuo 3 thn kot,skrg diae dah 4thn dah rancak pulak cakapnya ...sblm tu..kuar perkataan jer...erm anyway..tk yah panik sgt zana ...but u have to do something jugak yer...kuatkan semangat ye zana...anak2 kita amanah allah ..tu je kita kena ingat(ceh ceh mcm aku ni ibu mithali..selalu gak jadi 'singa'...hehehehe)...aku ada 3 girls ..3 different attitude...wpun girls nakalnya kemain lagi...erm..tkpa anak2 ni kan amanah allah....erm...sabor ye zana...

tini said...

zana, i rs bawak g jumpa paed is a gud option sbb mcm u kt la, check awal x rugi. mmg setiap org unik n berbeza perkembangan dia,cuma bimbang kt terlepas pandang sesuatu. jgn la panik plak. umar pun dh almost 3 yo, still lg x jelas ckp apa.awal2 dl bimbang gak sbb 1st child 2 yo dh blh buat ayat complete, tp bl bw jmp paed, dia srh sabar n pd pandangan dia nothing wrong wth my guy.paed jg ckp, kl anak kt terlalu aktive pn akan lmbt bckp sbb dia krg tumpuan utk dgr n analisis percakapan org.apa pun, tenang, n bincang ngan d father. gud luck!

lily lotus said...

aah better gi jumpa pakar..tp rasanya normal kot..sbb byk gak dgr kes gini...

sim said...

pegi jer la.. check jer.. baik kesan dari awal. aku rasa tak de pepepun...

zana, shake aku dah abis. aku continue tea je boley? btw sorang collegue aku berminat nak try hl. boley ko datang sini ker?

Zana S said...

mama3hz
thanks mama, selalu zana dgr anak girl cepat bercakap ye? tu yg lagi la zana risau. tapi itulah... insya Allah... satu hari nnt zana bawak juga mirul ke paed.

tini
thanks tini. mirul mmg aktif dan kurang beri tumpuan kalau kita berckp dgn dia. selalunya mmg terkeluar anak tekak baru dia menyahut. yg kurang risau sbb dia faham kita ckp. cuma nak menjawab tu idokla dgr bijik butir. mumble sensorg mmg la terror. :D

lily
byk dgr tu yg boleh wat tunggu dan lihat. sekali doc dah tegur, mcm kena jugak jumpa paed. :D
thanks lily. hero kecik pun dah byk ckp kan??

sim
boleh. tapi berat ko apa cerita?? tak dgr berita pun??
kawan ko berminat? agak2 bila aku boleh jumpa? nnt aku tipon ko ek?? :D

BUYEN said...

salam zana..
maaf dah lama tak balas kan..
aku bz bangat sei..
insya allah..psl bb ko tuuu rase mmg lambat kot..takkan laaa bape thn baru
selalu bb boy mmg lambat.
pepun cube2 laaa pakar n perubatan daruss syifa..harun din..ada d bangi
bb aku lak tak ghenti cakap..
penattt..

Zana S said...

buyen
wsalam... ko pun tak sihat dgrnya.:D
insya Allah akan diusahakan..
anak ko?? bukan mcm ko ke?? ekekeke!

mama3hz said...

zana- insyaalah aku balik beraya di msia...aku nk order ni zana..berat aku mcm dah melampau tahap gaban dah nie...tk caya hang gi tgk kt blogs aku tu..tembam gilers....nnt mesej hp hang kat facebook ke email aku ke...norintan79@yahoo.co.uk

Anonymous said...

[p]It possesses a [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]cheap ugg boots[/url] moisture-wicking sheepskin sockliner and molded EVA outsoles for traction and sturdiness . Cooperate with leather jacket, shawls, little short skirt, tight pants these popular [url=http://www.suggbootsclearanceuk.co.uk]ugg boots clearance sale[/url] element, in her is deduced, and also to the snow into the bloated boots fashion trends . Some time ago, it is the main person of special interest, such as hiking, outdoor activities to participate [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]ugg boots outlet uk

[/url] in a favorite shoe brand . Style may be the event from [url=http://www.suggbootsclearanceuk.co.uk]ugg boots clearance uk[/url] assurance . U G G h a s s i n c e e v o l v e d i n t o a c o m p l e t e b r a n d , a n d y o u c a n b u y a l l k i n d s o f c l o t h i n g , [url=http://www.suggbootsclearanceuk.co.uk]ugg boots uk[/url] h a n d b a g s a n d o t h e r a c c e s s o r i e s , a s i d e f r o m t h e m a n y t y p e s o f s h o e s , b o o t s a n d o t h e r f o o t w e a r . They are constructed from the same sheepskin them to were traditionally crafted from and then sold throughout the [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]ugg boots sale[/url] world . [url=http://www.suggbootsclearanceuk.co.uk]ugg boots sale[/url] uk/health/lifestyle/ugg-classic-tall-look-for-picking-out-electronic-digital-camera-digital.[/p]