Wednesday, October 3, 2007

FaMiLy

dpt email nie dr group yg aku sertai. sgt menarik olahan nyer wpun agak informal. tapi sesuai utk kita fikir2kannya.

Apekah Keluarga kepada kita? Sekiranya difikir2 aku adalah orang yang rapat dengan ahli keluarga yang lain, then u know apekah keperluan dalam berkeluarga. Tapi andai kita rasa aku lagik rapat dgn kengkawan compare to keluarga sendiri, kenapa jadi begini?

Suami saya mengajak pergi ke Melaka untuk sambutan raya berapa Syawal tak ingat...tapi untuk mudah saya terpaksa meninggalkan Asmaa' dan Usamah. Tadi saya bertanya, kalau perati betul2 mata anak, rase tak gamak nk tinggal. Memang keputusan untuk meninggalkan anakanda itu adalah keputusan yang sangat berat.Saya rasa biarlah susah sekalipun kene kepung anak-anak ni tapi untuk meninggalkan diorang rasanya payah sangat.

Ada seorang keluarga ter'rapat' saya yang pada pandangan saya menganggap keluarga dia hanyalah sumber kewangan utk dia. Takde duit cari mak, ada duit gi belanja makwe. Bukankah menjalani kehidupan ini sangat menyedihkan? Sekalipun keluarga memang boleh support kewangan kita tapi kenapa kita tolak kaseh sayang yang lebih mahal dari duit yang bila2 aje boleh abish?

Raya dah mengunjung tiba...Jika kita masih memilih untuk jauh dari keluarga, apa nak buek? Tapi saya nk bgtau betapalah rugiknya jika kita tidak bersama keluarga. Rugi dari segi apa? Susah nak cerita. Saya akui saya sendiri zaman muda saya memang saya tak rapat mana dengan mak abah.

Tapi, selepas berkahwin, saya seakan dapat menghayati jiwa mak yang sangat kesunyian. Saya takut kalau saya sendiri berhadapan dengan situasi yang mak lalui. Sungguh keadaan mak saya menginsafkan saya. Kenapa mesti saya menjauhi ibubapa yang melahirkan saya sedangkan saya tidak mahu anak-anak saya nanti tega meninggalkan saya?

Huhu...Tak sabar nak balik raya...Dulu masa sahur mak bancuhkan MILO masa sahur. Saya juga sangat ingat tiap pagi kalau sarapan, mak sediakan telur separuh masak utk saya. Juga time saya demam, bubur mak campur dengan kicap sangat menaikkan selera. Kami tak mesra dulu, tapi skang, hampir semuanya kami kongsi bersama. Siapa kata terlewat dah untuk memulakan sesuatu seperti ini?

Do you know what is family?

Do you really understand what is behind the word family?

It gives us a shock when we know the answer.

FAMILY
Father And Mother, I Love You

WHY does a man want to have a WIFE?
Because:

W---Washing
I---Ironing
F---Food
E---Entertainment

WHY does a woman want to have a HUSBAND? Because:
H---Housing
U---Understanding
S---Sharing
B---Buying
A---and
N---Never
D---Demanding

Do you know that a simple "HELLO" can be a sweet one?
Especially from our loved ones. The word HELLO means:

H=How are you?
E=Everything all right?
L=Like to hear from you
L=Love to see you soon!
O=Obviously, I miss you ..... so, HELLO! Good day!

di copy dr nukilan tuan punya blog ini.

4 comments:

Jie said...

HAND!

Have
A
Nice
Day.. zana!

echah_syed said...
This comment has been removed by the author.
echah_syed said...

zana..betol tu.idup cm roda..kita tatau sehingga kita sendiri yg lalui..rindu kt anak2 bila dorang da jauh dr kita :(

Umi Mia said...

Eeee...memang family n sedara mara lah paling penting dalam idup kita ni sebenarnya....banyak untungnya jugak bila kita buat kawan-kawan kita macam family sendiri...korang sumer bloggers ni pun...cam family online gak bagi umimia...sebab kita leh share-share our moments and our feeling everyday kan... :-)