Tuesday, October 30, 2007

Recap On Last Weekend

Entry fast forward namanye nie...

Saturday 27/10/07

Pepagi lagi dah gerak kuar rumah. Boss plak tinggai kunci opis kat opis. Nak tak nak aku kena mai bukak opis coz dia ada urgent matters nak settled.

Lepas tu rush pi Flat Kg Baru. Jumpa kawan MIL utk amik air selusuh plus beraya. Pepagi dah terjah umah org. adeh... Kul 10++ gak la masa tu. makcik tu pun pi reronda rumah kengkawan lagik. terpaksa pakcik carik keliling flat mane rumah dia melepak. ekeke...

Kat rumah kawan mak yg juga nama cik Esah.

Tu dia tuan rumah. :D

Pastu singgah ampang. saje nak pi jengah umah bro in law. iyela dah dekat kan...pi jalan bawak mil tgk cucu la kiranya nie. amirul pun dah ok pi umah pak long dia nie. klau tak.. ada je yg tak kena.

Mirul dan abah kat rumah Pak Long

Family my bro in law. tu dua je yg inframe. ada lagi dua tak masuk gambo.. yg sulung duk melayan mirul. yg bongsu kat rumah wan dia. :D

Dlm kol 12++ balik la ke subang.

Hari nie ada jemputan dr my best friend kat bangi. Tapi tak dpt nak pi sbb badan aku kurang sihat. Ingat lepas zohor n lepas masak boleh la gerak. tapi.... kesihatan tak mengizinkan.. mintak mahap la ek sim. nnt klau aku nak mai umah hang, takyah masak2.. aku dtg terjah jek. nama pun beraya kan. :D

Hari ni tolong MIL sediakan mee kari. Takmo mkn nasik dah.. tukar selera plak. Erm.. rasa badan tak ok tapi... wat keja ckit2 tu bole lagi.

Mlm, anak sedara bapak dtg. rezeki dia dpt gak mkn mee kari. hehe.. klau tak kesian org mai duk mkn sekut raya je. betapa la lazy nyer aku ...huhu..

Sunday 28/10/07

Adik msg kata esok buat mkn2. suh mai umah sbb mak masak sedap. adeh... jahat sungguh deme nie..

Tapi aku tak janji nak mai. Tetiba mlm tu gak Big boss ckp esok pi selayang. hehe.. aku on je kalau org dah ajak.

Lepas bfast n jemur kain, angkat kaki la balik selayang. Big Boss kata klau jadi dia pi opis. klau tak... dia ada plan lain. Iyekan je la. hehe..

Sampai kat rumah mak sibuk masak ngan kakak n adik2 yg len. aku pun agak terkejut sbb.. mak aiiiiiii... mcm buat mkn besar2.. siap susn atur meja kusi lagik. huhu...

Roti jala in de making

Ayam percik dah leh angkat dah

Siap alih kusi tu... mmg ramai la tetamu gamaknyer.

Nampak gaya aku takleh lama la kat umah mak. kang org mai aku nak blah susah pulak. huhu..


Mak den tak pake tudung. Sib bek gelap kan. hehe. Tuuu dia... lauk kuah lodeh yg lom naik atas dapur.

Si pengacau lauk n pengacau tukang masak kat dapur.

Mirul nak tunjukkan.......

Cara2 menggunakan tapis dan kole kat mak ucu. :P

Mmg pun... lepas zohor aku pun gerak dgn tapau mknn lagik. :D

Balik tu apa kami buat?

Singgah beli float A&W.. mmg aku sorg minum. abah dia minum ckit jek sbb aku yg ngidam nak minum. hehe.. mirul plak abiskan curly fries. abah mirul makan conny dog. err...betul ke eja tuh? :D . jimat tol. satu meal kongsi 3 beranak. adeh.. :D

Siap beli lemang sbb aku jugak tingin nak mkn lemang. ekekeke...

Pastu singgah open house kawan dia kat puchong sat. tunjuk muka. tak sampai 1/2 hour kitorg cabut.

Sampai umah dekat kul 4 jugak la. mkn n cuba nak lelap sat. tapi..si kenit nie takmo tido.

Petang tu ada kakak mak datang. mmg gagal la nak tido. huhu..

Mlm mkn segala mknn yg aku bawak balik tu dgn ada satu abg ipar aku tapau dr open house dia pi. murah rezeki hari nie.

Petang tu gak parent in law aku pi beraya. kesian kakak mak yg dtg tu tak dpt jumpa adik dia.

Penat sungguh ari nie.. huhu....tapi puas ati sbb dpt mkn mak sendiri masak. hehe.. byk tuu...

7 comments:

Fozalin said...

wei byk tuk ko mkn..... meh ler sini sket

nAt aka nAtsumi said...

jeles nyer aku... owang ngandung mmg musti dapat apa dia nak kan? kan?

leh tak aku pinjam mak ko... aku pun nak rasa gak mak masak...

kidnap dia 1 minggu ok ker? umah aku dokat yo ni..

Arin said...

bila EDD ye?mmg best waktu mengandung kan..nak apa je makan..sure tak lama pas tuh kompem dapat..nasib baik waktu arin ngandung tak mintak bebukan..hehehe..tapi tuh la..masakan mak la yang the best the bomb..can't compare ngn org lain..

Jie said...

roti jala tuuuuuu...walaupun kakjie selalu buat tp jarang sgt jadinya....ala...roti jala kan..tak lawa...selebet sana sini..cicah kuah yg sedap..sedap la jadinya...tp tu la...kuali dia tu sethn sekali guna..kahkahkah..awatnya tak melekat!!!

kehkeh...

Lily.Lulu. said...

kak .. air selusuh tuh ape ?

akak makan banyak2 ..
bile tarikh nak meletop ?
:D

Zana Sadri said...

fozalin...
nak wat cemane... dah ko tak dpt mai kemarin. tgk je la menu ek. :D

Nat...
Boleh je.... tapi kesian plak ko, aku takde kat sana selalu. nnt kalo aku duk sana dlm pantang ko mai la ek :)
utg2 leh mkn mak aku masak *wink* *wink*

arin...
mmg... mak masak apa pun sedap. tu yg menjadi2 tu perut skang nie. EDD 15/11. tapi mungkin awal kot disebabkan keaktifan mak n bbnyer nie. :D

kak jie...
klau nak simpan kuali buat roti jala tu, jgn basuh. takpun lumur minyak dulu. mak zana dia catering roti jala. so mmg expert gila la kitorg menebar jala. :D kuali pun dah pandai.. sekali buat trus jadi.
lagi satu simpan dlm plastik. jgn biar nganga gitu. sah2 basuh sental bagai pun sure lekat gak roti tu nnt.:D

lily...
air selusuh tu air yg kita minum or sapu kat perut bila due nak dekat. insya Allah senang bersalin. klau org bb songsang pun, jika Allah izinkan amalkan air selusuh nie anak leh kuar normal. :D
kakak lily takde prob kot.. tu yg lily tak tau. tak pun dia wat dono jek :p
mkn byk takpa ly, meletop blakang kira. ekekeeke..

Jie said...

oooooooooo...camgitu ye zana....hehehe..kakjie sangkut je tepi dinding kuali tu...sat2 nk p bungkus lumur minyak