Friday, October 5, 2007

Raya Mood


Tak lama lagi ramadhan akan berakhir.... :(
Dannnnnnnnn syawal pun menjelma... :)

Laaaaaaaa.... ckp pasal raya dah ke?? ha ler... boring plak sbb aktiviti posa sama jek. takde yg extraordinary nyer...

Cukup ke posa tahun nie??? alhamdulillah... setakat hari nie aku tuang 2 hari je itupun sbb muntah waktu pagi. satu sebb tu aku mkn bergedel. mungkin tak kena tekak kot pagi tu.. n the other one mkn nasik goreng masa sahur. bukan lama pun, baru goreng masa sahur tuu... tapi mungkin sbb berminyak kot. huhu... itupun bukan aku mkn siang pun. tak ke rugi?..... huhu

Bila pk nak raya nie seram sejuk dibuatnyer. ekekeke...
Sebab apa?? nak masak, nak kemas rumah dan sewaktu dgnnyer. Bukan umah sdri tapi rumah mertua ku..

Since aku kawen mmg tak penah rasa malam raya kat umah mak sdri. Alasannyer mudah je, laki aku bongsu, abg ipar aku duk ampang for sure dia kat umah mertua dia dulu sbb mertua dia pun tak bape sihat n some more... anak2 dia pun mertua dia jaga. soooooooooo.... takkan takmo tolong kat sana kan??? pepaham sendiri je la...

Dan.... itu jugak yg jadik kat aku...duk umah mertua n kena la tolong dia juga. Pk kita dah duk sama so apa2 pun tolong menolong la hendaknyer.

Kenapa aku ckp seram klau nak masak??? Sbb.. aku hengat mak aku je masak lauk byk di pagi raya.. tapi.... umah mertua aku pun sama... muehehehe...
Mil aku pun dah berkeluh kesah sbb nak budget bila nak masak sekian2 lauk utk raya. aku pun tak larat nak kerja byk2 tu yg dia pun ala2 risau gak tu.
Kitchen helper takdak, nak tak nak aku ngan mil la duk dapur nnt. Sah2 aku tak kan masak utk buka. mkn je la apa yg ado last 2 days nak raya iyer...

(bila la abg ipar aku nak berbini nie..... leh la suh kerahan tenaga gak.. ekekekeke)

Yang pasti, menu seperti serunding, rendang, kuah lodeh, sambal tumis, ayam goreng, kuah kacang dan lontong mesti kena ada raya nie. klau takkk ada je suara2 sumbang bertanya itu takde ke mak, ini takde ke mak. hehe.. biasa la... nama pun anak2 bertanya.. tapi... mmg klau boleh.. nak tido raya petama tu sbb kepenatan. hikhik.

(aduh.. rindunyer nak ber malam raya kat rumah mak... sure mak sibuk masak n adik badik lain tolong2. Ada siap tak tido malam lagi tu... :) )

Start cuti ari kamis minggu depan n byk lagi benda tak settle. Nak tak nak kena siapkan la gamaknyer.. huhu...

8 comments:

Anoy said...

tahun nih mlm rayo mak teh nak tdo awal...hehehee..haku le tu yg slalu tdo lmbt.

nAt aka nAtsumi said...

lagi sebulan ko nak bersalin kan... makan lah rendang segala ni dulu raya nih... lepas ni ko tgk jer.... pantang! huhuhuhu... jemput dtg umah ek...

Jie said...

Thn ni beraya rumah mertua dulu, ptg blk rumah mak..sepatut thn ni blk rumah kakjie tp bertolak ansur la...bapa baru je meninggal..so tak nak la tinggalkan mak sorang2 lak pagi raya.

Kalo kt umah mertua , mmg masak byk...org jawa kan..tp nasib arr ade kakak ipar sporting morting, 3 org...biras sporting morting gak 3 org..huhuhu..tu yg untung ade family ramai..11 org! 9 dah kawen..so kt dapo tu ramai yg menolong tambah2 lagi kakak ipar semua ringan2 tulang..hehehehe..so kita tak leh la curi tulang...tak bek kan!

umah kakjie lak...... kakjie anak sulung...huhuhu..adik semua dah kawen...adik2 ipar pun sporting morting gak...beresss....lah!

Untungnya hidup! kah kah kah

Arin said...

arin pon taun nih balik umah mertua dulu..last year boleh la beraya dulu umah parents sebab still dalam pantang..sob..sob..first time raya aidilfirti tak kat umah parents..

Zana Sadri said...

ANOY@ ko tu wat keja slow gilos.. mane tido awal. hahahahaha

NAT@ tu la yg penting. pastu pantang takleh mkn dah. kena tgk jek. huhu...
jemput dtg umah gak ek. tapi.. umah subang la. umah mak aku duk raya petama je. huhu...:D

KAK JIE@ pinjam kak jie boley?? biras adik badik kite tak kenal. kak jie sure ringan tgn kan kan kan kan...
Ha ah kan... org jawa mmg suka masak byk lauk kan? tapi bila benda tu dah hidang puas hati sgt. ceewah.. :D
(jeles gak org adik badik biras miras rame nih. ;) )

Zana Sadri said...

ARIN@ hai arin.. lama tak nmpk dia n little hanum :)
takpa la... bertolak ansur. bila lagi nak rasa beraya umah mertua kalau tak sekarang .. hehe.. ok je benonyer. janji kita anggap belaka cam keluarga kita sendiri. best!

Lily.Lulu. said...

saya x kawen lagi, jadi saya beraya la dengan ibu dan ayah saya di ampang :)

tunggu akak saya yg dah kawen balik umah ampang je lepas tuh. sib baik family abang ipar kat shah alam, x jauh mane

:D

Zana Sadri said...

LILY@ dalam erti kata lain ko pun kena carik org area kl n s'gor klau takmo jauh dr family.. TET!! :P