Tuesday, July 14, 2009

Agar2 Buah Castard

Agar2 castard kah??

tapi mil ku panggil agar2 buah je. tehehehe..

ikutkan dah lunch kan? takde la kes org terliur ke tgk gambo nie. tu la.. kata mau dtg. tak nampak btg hidung gak. tehehehe!

senang nak buat agar2 nie sebenarnya.. tapi disebabkan aku nie tak nak belajar selagi tak nak buat, menyebabkan esok nak buat, baru hegeh2 mintak resepi kat mil. tehehee.. (pasnie leh mintak resepi cocktail makde plak.. :D)

elok gak mcm tu. tak la resepi tu peram belaka. hahaha! (kepada yg amik resepi sesaja... bila mau buat daaa. :p... ko tau ko sape kan??? ekekeke)

meh tgk apa bhn2 dan cemane nak buatnyer.. yuk!


iklan... pandai jugak si kenit aris nie tgk tv. abg takde, heaven je dia. :D tapi puas gak la bekal mknn kat tgn. sokmo makan tu. :D



Agar2 sepeket yg telah direndam dlm sejam ke 2 jam sebelum dipanaskan atas dapur. kalau tak... lama la hang nak kacau atas dapur. guna periuk beso sbb mil ckp agar2 membuak. langkah berjaga2. :p


Sgt tidak sistematik. tapi nampak kan?? tehehe.. gula batu, gula pasir, susu cair dan castard. (castard ehsan mil. tehehehe ngeeeeeee)

susun la buah dlm bekas. nnt senang nak tuang. dua bekas u... takde bekas spesifik utk agar2. jadiklah. tu dah bajet sape yg dpt. ekekeke.. yg pasti, suku dari bekas biru tu haku yang punya... tehehehe!
dah siap. sejukkan sebelum masuk peti ais. ikutkan takyah masuk peti ais dah sejuk. tapi nak sedap lagi dan extra manis (gile babas manis), masukkan la dlm peti ais.

moral: pasnie kena kurangkan gula dan lebihkan air. hueheuheue.... keras beno. :D

sesapa nak buat?? huhuhu.. ramai tau kot. nak order?? boleh.. eceewah! mcm dah expert je kan?? tapi mmg leh buatlah! gerenti lulus! :D

rasa: sedappp!! sebijik cam mil buat cuma extra manis. hueheuheue..

(kek buah dia je aku tak amik sbb bhn2 dia guna dah tak jual kat pasaraya. huhu.. camne tuh?? )

9 comments:

Elyn said...

owhhhh ini la agar2 yg ptt aku bedal aritu ek!!! heheheh

eh dulu aku slalu buah buat peach!! ko tukar buah tu je hihi. tp kan aku dh lame la x buat agar2, kuih ehmmmm byk nyer!!!!

huwaaaa nk pindah!!!

BUYEN said...

eeeee bestnyer agar nih
nak r camne nak b kin tak faham
nnti aku kasik resepi desert buah lak
kacanggg sei nak b kin

Anoy said...

abg gi mane? adik tak tolong umi kat dapur ke?

Zana S said...

elyn
buah peach kena potong ek?? mak aku suka buat cocktail buh peach. aku amatla tidak suka. tehehehe..

insya Allah.. tak lama lagi...amin..

Buyen
boleh je. tapi pastikan ko amik resepi dan buat k. nnt aku bagi ko. weh!012 aku dah innalillah. nnt aku miss call ko ek. :D

mak teh
masa nie abg mirul duk umah nyai. mcm takmo balik je dia. tehehehe..mlm tu gak pak dia angkut balik puchong. :D

lily lotus said...

haha camne tu..belasah jer

eh! baru nak promote blog baru...dah tau ekk...jgn lupa update ekk ;)

Precious said...

Sedap makan terus drp fridge. Sejuk! Memang menyegarkan ...

MAKCIK REHAN said...

aku belum sampai tahap ni.. aku geti godek yg instant sajork weh! heheheh... nanti aku buat pot luck kat rawang, ko bawak mender nih ekk [tapi tamau yg extra manis taww :P]

sumijelly said...

wah...sedapnya...
leh arr htr kat rumah aku sepinggan..
hehehe...

zana...kasi tukar link la wei..
aku udah tukar ke domain sendiri la..

http://sumijelly.com

Zana S said...

lily lotus
advance lorr!! haha!

precious
ha ah! sedap!! tu yg tak hengat org lain. tehehhe

MR
boleh ... no problemo... nnt aku ejas. :D

Sumijelly
boleh! kalau terrbuat, dan terrrlalu bangi... anytime! :D
(byk terr tu bila gamaknyer.. :D)

eh! bukan aku dah buh link ke?? sat aku cek. tak masuk ke?? (kekadang add tapi tak save. haru2)