Friday, July 10, 2009

Jiran

satu rumah tak kesah la nak ada bape byk keta pun

tapi kalau semua keta ko hayun park kat luar rumah, pastu garaj buat kawasan sidai kain, taman tamanan, dengan menyebabkan jiran lain panas hati, agak2 boleh tak sound!??

dipendekkan cerita!

rumah aku no 10. rumah no 13 nie saiz rumah dia sama je ngan aku. berdepan.

kalau bebetul ejas, 2 bijik keta leh masuk. dengan andaian, tak ubah struktur pagar rumah. dah tu yg dua leh masuk tu sah2 sebijik sedan ngan saga baru (paling max besarnya).

mmg luas la kan??

TETAPI!!! rumah no 13 nie... kawasan dlm rumah dia ala2 taman kat bali la kot. tu lantak dia la kan.

yang menyakitkan hati, dia laki bini pakai sorang sebijik keta. pastu ada adik dia ke sape tah, pun pakai keta ( saga aerobek). 3 bijik nie mmg atur baik punya depan pintu pagar. dr kiri ke kanan, full!

takkan ada sesape leh tumpang nak park brg sejengkal pun dekat area umah dia.

skang nie, ada sebijik viva LAGIK! kat rumah dia.

agak2 mane dia nak park sebijik lagi keta tuh?? bukan double parking atau masuk dlm garaj iye kengkawan...

TAPI menebeng kat depan rumah HAKU!!! dia park in between pagar rumah aku n neber aku.

aku mmg la hangin. especially kalau ujung minggu kot2 sedara mara mai ke kan.
mane depa nak park???
boleh park depan umah dia???
kita yg rasional dan hormat jiran, sure tak buat cenggitu.

dah bape hari kebelakangan nie abah balik bising kat aku pasal keta tuh. sbb??

1. dia nak masuk n bukak pagar terketengah! means bontot keta tuh bbtul ujung pagar umah kitrg. abah nak bukak pagar mmg sakit mata dan sakit jiwa.
2. kekadang abah balik lambat mmg park keta kat luar je (kawasan gated, alhamdulillah tak dgr lagi kes pecah keta sejak aku pindah sini) dan sekarang??? sah2 la cannot! marah ooo!

aku pun marah sbb hari nie aku nampak dia park keta depan rumah haku lagik tapi depan rumah sana tu kosong! means mcm dah rancang2, ko park sana kitorang park sini.

eeewahhhhhhhhhh!!!!

ko tunggu la esok, aku park keta kat luar. padan muka ko.

yg pasti, abah akan lapor kat komuniti member dgn pangai jiran yg tak rereti nak organize keta yg byk dlm sebijik rumah. mmg menyampah aku!

bukan la aku nak ckp yg rumah den bosa... tapi.... kalau bebetul susun, kemas, sure leh park keta kat depan umah sampai 3 -4 bijik. masaelahnya... depa nie penting diri sendiri. garaj tu ada tapi nak buh kolam la, taman la... buat la kalo korang nak buat! tapi jgn nak bagi susah kat orang lain!

typical malaysian people!heh!

auk betul!

6 comments:

Elyn said...

hihih ko igt tak umah lama aku kat cheras? kiri kanan umah aku adik badik india tu ha. kete gabak2 x hengat. die duk park luar. aku dh la mmg x de garaj. ngan kete 2 biji.

errr ari2 tertekan tau!!! kaedah nyer aku block blk tmtp depa tu ha heheheh mampus la kejam x kejam!!!

kujie said...

pernah juga ada jiran mcm ni..tp bkn jiran kak jie la..jiran kak ipar..kalau kita bertandang...tepi rumah dia tu walau kosong dia tak bagi park....sedangkan bkn milik dia..kira jauh sikit..tp mgkn dia nk park sorang...bile kosong pun tak bagi org lain.siap boleh sound kita yg dgt bertandang kejap2 ni..bkn nk park 5-6 jam...paling komen pun 2 jam

Anoy said...

nnt mak teh parking kete cun2 depan umah die plakkk hahahaha

MAKCIK REHAN said...

kalau dpt porch sekangkang mawas mcm townhouse aku lagi haru beb. tapi kami gigih jugak paking keta dlm pagar sampai bertemu montot sebab tanak kacau privacy jiran. baik kan kami ni? we are not typical mesian people kan? LOL :))

MAKCIK REHAN said...

kalau dpt porch sekangkang mawas mcm townhouse aku lagi haru beb. tapi kami gigih jugak paking keta dlm pagar sampai bertemu montot sebab tanak kacau privacy jiran. baik kan kami ni? we are not typical mesian people kan? LOL :))

Zana S said...

elyn
umah cheras mmg haru ko. dulu mmg tak kesah sbb tak byk keta. nie kalo satu rumah byk keta, pastu suka suki parking, aduh.. mmg nak kena carik pjg la keta tuh. :p

takpe.. mak ko sure takmo duk umah tu nnt kan?? tapi aku cam suka lagi umah tu :D

kak jie
kalau depa nak park zana tak kesah. tapi kalau dah set in mind, depan tu kosong, ko park situ tiap hari. uish... mcm dah rancang2 la pulak. kalau jiran tetangga ada sedara dtg, atleast ada tempat nak park. kita mmg tak kesah. tapi org yg kesah gini mmg kena ajar. :D

anoy
ko jgn tak tau, kan selalu ko dtg, keta kitorg kat luar. nak jaga parking beb! mementang la kita baru pindah, suka suki jek. mcm tak hormat kawasan orang.

MR
aku kalau boleh, semua keta nak park dlm. tapi ada org tak kesah park luar tu pilihan dia tetapi... kalau dia pi park depan umah kita, depan rumah dia ada kolam mandi anak. boley?? mau ko pun meroyan tau. :D

typical malaysian people tu aku pakai tabur semua bangsa. sbb area umah aku nie, melayu ke cina ke, semua aku tgk ada masalah mentaliti. :D

huhu... marahnyer haku!!

oh iya.. hari nie aku park luar. dgr gak la menderu2 enjin keta dia duk cari parking. ngehehehe! nampak mcm selfish, tapi aku jaga gak perasaan neber sesebelah aku tau.. :D