Wednesday, July 15, 2009

Berdosakah??

kadang2 aku seronok dikelilingi mereka2 yang berada di dalam kelompok cyber ini.

tak kenal dan tak kesah nak hentam sapa2. boleh!??

terukkan??

tak sampai hati aku nak buat orang macam tuh.

tapi ada orang sampai hati nak kondem rezeki orang lain.

ya... saya skang tak keja, dan cuba buat business mlm dan lain2 business yg boleh mendatangkan duit belanja buat diri saya.

hutang?? byk gile!

laki kau ada..kan boleh tanggung?? huh! dia pun ada belanja sendiri, so do i. nak harap belaka ke dia?? mmg wajib dia bagi. tapi kalau belanja semata, saving aku takde... mane leh!

jgn nak jual2 or cerita ceriti pasal mlm ko kat aku tau! erk??!! pedas kan??? tapi nie lah senario kalau kita buat mlm. berdosa besarkah??? tak salah berkongsi ilmu. nak beli.. beli... takmo beli... sebarkan kat org lain yg memerlukan.

itu konsep mlm yg aku joint! kalau tak cerita tak tau... kalau tak tau... tu yang duk la bahasakan benda nie tak elok, mengarut dan mcm2 lagi.

ada satu sikap org melayu aku nampak bila nak pass flyers ke dia.. boleh depa lari ke ujung dunia n takmo pandang kita. bila pass flyers, tak pandang or mcm la flyer tu kotor. WTH??

kalau bangsa lain, atleast depa senyum n decline secara berhemah. "no tq". bukan cerita dongeng tapi mmg kenyataan. alhamdulillah... aku tak penah buat keja gitue. aku kalau takmo or rushing, aku ckp gak no tq sambil senyum.

pk satu je. depa cari rezeki halal, kita pun sama. takmo di carut, cuma pk positif.

argh!!! nyampah tol org pk negatif pasal mlm! tgk jugak la mlm apa. nie kalo ko tabur duit ribu riban pastu tak tau hujnug pangkal mmg patut la ko boikot mlm gitew.

dedolu mmg aku pk mlm nie mengarut. tapi bila pk2 balik, nape org lain boleh buat, aku takleh buat?? bila dah masuk, baru aku paham..lagipun... kat mane2 kita di campak.. kena la kerja keras. kan??

benar kata orang yg berjaya... if u surrounded by people who always think big, u will be in that process too!

5 comments:

Arin said...

manusia nih kadang2 bila dia di atas, dia lupa kalau dia di bawah macamana..so dia tgk kita & apa yang kita buat , habis di hantam nya,...takpe zana..sabar and teruskan apa zana buat..

Elyn said...

jgn sedih ....... aku support kooooo

MAKCIK REHAN said...

huhuhuhu..... marah nehhh...
citer la pasal bisnes ko kat blog weh? mana tau ada yg berminat....

lily lotus said...

yg penting u know what u're doing ;)

Zana S said...

Arin
mcm dah abis telan dah. tehehe...tq so much!

elyn
hehe..kena! :D

MR
citer kat blog?? dah citer dah. in details, aku prefer face to face. :d
mmg itu cara yg paling betul dan yg dibenarkan. :D
tunggu ko beranak dulu k. :D

lily lotus
betul! dah tak heran dah mulut2 tuh. tapi.. sekali sekala teringat... uish.. kawan tuuu...