Friday, March 28, 2008

Beli Tak Beli

aduh..... mencanak naik harga susu dan barang makanan anak.

bukan tu aja... lampin pakai buang tu pun sama naik harga.

Alhamdulillah ada jugak pasaraya besar yg turun kan harga jadi murah.

atleast.. boleh la jugak save kat 'sini' tapi top up kat 'sana'

mesti ramai ibu2 dan bapak2 kat luar tu mengeluh kan...

susu anak naik harga, makanan budak eg. nestum dlm tin pun naik harga even diapers pun sama...

aku pun salah sorg terjebak dlm situasi nie. macam dah tak larat dah nak redah every single store n sing sei utk dptkan susu anak paling murah.

aku agak terkilan jugak dgn pengeluar susu dan makanan budak nie sbb dah la kurangkan kuantiti. harga pulak naik! cuba la kurang kuantiti tapi harga maintain. mmg tertipu je aku rasa sebagai pengguna.

kalau barang semua naik... gaji tak naik pe la gunanya... org keja gomen naik ckit gaji.. barang pulak harga naik mencanak. mmg GILA la

betul jugak kalo org ckp skang nie nak ber-anak pun kena pk banyak kali... mmg betul setiap anak tu ada rezeki nya.. tapi.. kena juga fikir usaha nak mendapatkannya.. betul tak?

Macam mana la aku tak membebel pepagi nie.. sbbnyer... aku beli nestum mirul (mahap la ya... bukan takmo beri mkn nasi.. tapi dia yg tak nak. sume lauk dah try... mmg payah dia nak telan. lagi dia keluar balik ado) ala.. yg gandum dan madu, dulu tin kecik 450g rega RM4++, tapi aritu aku beli, RM5++ tapi isipadu dlm tu cuma 225g!!! mak aiiiiiii separuh tuuuuuuuuuuuuuu... gila bapak nak utg!!! aduh.... (amirul......... sila la mkn nasi ngan lauk yg best2 tuuuuuuu) kalo gini la selalu... mmg teruk la... nie belom masuk brg rumah lagi nie... huhu....

kekadang beli brg dapur pun, bulan nie beli brg sama dgn barang bulan lepas, tapi beza harga dekat RM100 juga. huhu... apa lagi ek nak save?? mmg saving makin susut gamaknya.. kalo tak beli mmg keperluan. Jadi, nak tak nak... kena la berjimat. erm... duk kat kl nie apa la yg boleh dijimatkan ya???

kekadang bila fikir balik... harga besi naik pengangkutan naik.. display naik.. promotion naik.. kalo rasa nak turun sgt kos tu... cenggini la.. aku nak buat suggestion kat para pengilang semua...

buat la setiap hujung minggu tu... promote kat mana2... suh pengguna dtg dgn bekalan masing2. kita pi kilang n trus masuk dlm bekas sendiri. hahahahaha.. bernas tak idea aku nie ??? *wink*wink*

dan........ tak payah la deme nak inccured segala mcm kos sampingan kat satu tin susu 1.6 or 1.8 kg deme tu...hehehe

(agak2 kilang mana la nak ikut cadangan aku nie??? :P)

6 comments:

Arin said...

Anum pon suka ngn nestum ( gamndum + madu ) tuh..haah..mencanak siut rege dia naik..dedulu susu anum ( dia minum Dutch Lady 123) leh dapat rege dalam 19rm atau RM20..la nih kalau tadak promo kat hypermarket..mau mencanak sampai RM24..perghhhhh...betul la zana, la nih duit rm50, bawak kuar..10 minit dh abis.. :(

nannoor said...

sgt setuju dgn ini post. gile mahal brg2 skang. dok kat bangi ni pun dh mcm dok kt KL je. harga brg same tak de beza. RM50 tu boleh beli 3-4 brg je.tu belum cmpur brg2 mentah. adoilaa..

mad redo1 said...

sungguh tak larat bila nengok harga satu barang bulan lepas RM5.99, bulan ni nengok dah jadi RM7.99!

AARRRRGGHHHHH!!!

Zana Sadri said...

arin
zana duk pk nak amik ke dok gandum +madu tu tau... gile mahal nak rak! tin beso tu dulu 8.90 tah2 dah sampai 10 hengget gamaknyer.. aduh...bengkok teruk la skang nie mak pak. huhu...kita boleh la jimat cermat.. sampai ke anak kalo kita nak berjimat tang makan.. teruk sgt la kita nie kan?? huhuhu

nannoor
Tasneem kecik lagi leh simpan budget tuk dia... kena ajar dia mkn nasi tau.. kalo bergantung sgt pada nestum.. hehehe... ini la contoh2 yg dpt dilihat. amirul takmo mkn nasi lgsg skang nie. pening sungguh... huhu
tang rega brg tu... mmg takboleh nak ckp apa dah.. segala naik bulan 4 nie nnt. tgk kan je ler... :)

bang mad
apa mende brg tu bang mad? kalo nestum anak tu.. betul la.. tapi takkan AKSes makan nestum kot... ekekeke...tapi kan.. drumet ayamas dulu.. last year baru 9.90 bulan lepas beli suda jadi 13.00! huhuhu.... sgt mahal lorr....

Jie said...

yg naik darah tinggi..huwaaaa...


tp idea zana tu bernas...mcm jenama beras gitu..hehehehe

Zana Sadri said...

kak jie
yg tu harus la kalo sume benda harga kat mesia nie naik. bukan darah tinggi ;agi. sakit jantung tros kot. huhu

kak jie dah jadi ketua kawasan pe kata kak jie tolong kemukakan proposal kat 'boss' beso. hehe.. mane tau leh jadi ke :D
hidop kak jie! :D :D