Friday, March 14, 2008

Klinik

tengok kan amirul still tak reda panas badan dia, aku pun angkat kaki bawak dia pi klinik. lepas dia minum/makan susu+nestum yg biasa aku beri tghri, trus angkat dia masuk kereta. kul 3 gak rasanya coz lepas abis citer kajjal.(er.. citer nie aku tgk pun lompat2. sejak dr aku dlm pantang sampai la nie tak abis2. nie citer hindi bersiri :) )

lepas daftar bagai duduk la aku nunggu doc kat luar dgn mirul. duduk je dia dendiam. dek keboringan, aku dukung mirul tgk ikan kat aquarium doc tu. ikan emas dia byk gak. besar2 lagi. yg jaga klinik dia sorg je. mmg selalu aku mai dr zama aku baru kawen sampai la nie.. dia sorg je jaga. aku pun ingat2 lupa. tapi.... kerana cerita maha mengejutkan hari ini... aku ingat nama dia sampai bila2.

tak lama kemudian, aku dukung mirul n duduk bebetul depan pintu bilik doc. tak semena2.. mirul batuk dannnn.... dia muntah dan muntah dan muntah. aku yg pegang kain lap pun dah tak sempat tahan muntah dia tu. byk sungguh! bukan baju dia aje yg kena. seluar, kasut, setokin sume kena. Yg bestnya... aku sekali kena. tudung, baju, seluar jeans dan sampai ke selipar aku ada muntah mirul. 1st time mirul muntah sebegini banyak. aduh.. kesian dia. aku nie bukan je kena bersihkan mirul. dgn aku2 sekali dah lencun duk basuh/hilangkan muntah mirul. yg lagi teruk tu... abis seat ngan lantai pun penuh muntah mirul. nak tak nak.. terpaksa kakak tu bersihkan sbb aku dah pening nak muntah gak dgn bau muntah mirul nie.. hadey....

Tak lama kemudian baru dpt jumpa doc lepas patient sebelum tu keluar. lama gile dia borak ngan doctor tu. huhu...(bagus gak dia lama... tak la doc terpaksa tunggu aku duk bersihkan diri anak beranak :P)

Semerbak bau kami anak beranak... iskhhhhhhhhh....

Kesian mirul, demam, perut byk angin.. mana taknya.. mkn ckit keluar byk. huhu...

Tak lama kemudian, kamirog pun tunggu ubat.

Bila amik ubat tu kakak tu pun ckp sesuatu yg amat memeranjatkan aku.

muntah mirul ada lalat hijau yg dah mati!!!

Astaghafirullah al'azim...... mengucap panjang aku.

Mcmana benda tu ada dlm perut mirul??!!!

Mkn??? suma aku monitor, aku yg suap or else, nyayi or yayi yg beri. takkan sempat dia masuk?? lagipun..mirul cuma minum susu + nestum bancuh dlm botol. takde mkn benda2 lain. tapi.. pagi tu dia minum dr cawan. pun.... di monitor dek yayi n aku sendiri.

Minum?? susu je.. takda benda lain. sgt pelik..mane sempat dia masuk mulut mirul!!!

Balik dr klinik ada la sekali dia muntah. tapi aku keja duk basuh baju je la. Sib bek decide mkn beli je. aku dah tak larat nak masak. sakit segala pinggang kepala aku nie. huhuhu...

Sudahnya... sampai pagi nie aku duk pk. n dr malam tadi aku tido tak lena sbb pkkan apa la jadi dlm perut mirul. Masya Allah....harap2 takde perkara buruk jadi kat mirul.

Ya Allah... kau lindungilah anak2 ku ini........amin.......


4 comments:

cendawanintim said...

Zana,

kot2 yang bagi ubat tuh salah tengok kot..dia belek betul2 ker muntah tuh..mende lain kot...

saya doakan zana sefamili berada dalam lindungan Allah Taala selalu...Amin..

Cepat2 sembuh mirul yer...

Zana Sadri said...

itulah...zana pun nak kata salah.. tak tau la zana. tapi dr gaya mirul muntah tu.. ada kemungkinan dia alami sesuatu. iskh..

tak tau nak ckp apa.. tapi harap2 kakak tu salah tgk. huhuhuhu..

Arin said...

waduh...anum so far demam sejak dua tiga hari nih, takde lak muntah..harap2 tak le..tapi smlm arin amik day off , jaha hanum..bukan tak percaya MIL jaga cam biasa..tapi anak2 tahu2 je le..time nih le nak berkepit bawah ketiak mak dia..and tadik my terapis kat spa baru habaq yang makanan pon ader gak menjadi punca kekanak demam..and tap tup i read ur entry nih..hhhmmm....tapi each time bekal anum ke MIL, arin yg masak, and MIL yg suap..adussss..jgn le makanan punca dia demam2 bagai...

Hopefully mirul cepat sihat ye..

mad.redo1 said...

mudah-mudahan semuanya akan kembali berada dalam keadaan sihat-sejahtera secepat mungkin.