Wednesday, August 25, 2010

Alkisah Jumaat

Kisah pertama

ke param di puchong prima last friday. meriah. mknn pun menarik. (ke sebab ni param pertama saya tahun nie, belaka cantik??). saya beli kueh puteri ayu 3 ketul. laksam 2 bungkus ngan popiah basah 5 ketul.

keputusannya, puteri ayu sungguh la sedap. gebu cantik je org ni buat. tak mcm saya beli tepi jalan nak masuk rumah few days before. siap bau hanyir telur. mcm dia buh telur kat kelapa parut utk pegang kelapa dari berderai. haru sungguh. laksam pun sedap. berbaloi ngan RM2.50. byk pun byk. tapi yg lagi haru, yg sebungkus tu, kuah dia yg kontang. sebab mirul hy hirup kuah isi ikan tuh. nak tak nak, kuah sebungkus lagi kena catu sebab mkn 2 bungkusnya bahan. ceit!. popiah basah pulak saya makan masa buka ok lagi. tapi bila abah balik kerja nak mkn malamnya, udah masam. adeh.... sayangnyer lahai... taugeh byk sgt kot. kan elok dia celur sikit. sure tahan lama. udahnya, masuk cek tong la jawabnya.

saya juga beli roti nan haritu. tpai sadis la... kuahnya cair kebair. tak mcm biasa wpun bli kat tempat biasa. ala2... ini yg terakhir di bulan ramadhan kot. baik la beli mende lain.

hari tu mmg kenyang giler. kenyang mkn mknn beli luar. hehe... 1st time tuh.

kisah kedua

tetiba paip air yg saya guna utk basuh kain (attached to washing machine) kebocoran. abis dinding basah. sampai ke hari jumaat last week mmg mkn seminggu jugak lah. sampaikan bila main paip dibuka, terasa lantai basah dek air yg keluar dari dinding. ha... nie.. memang takleh la saya buat sendiri. mau terjerit laki den kang. mane anak mana kerja tu plak pepecah dinding kan..

sudahnya panggil la jugak orang repair. org nie pun yg buat rumah kami dulu.dia datang habis segala mana ceruk yg bocor, pecah, lampu tukar sana sini saya suruh dia buatkan sekali. lump sum! siap minta dia gantungkan blind kat tingkap dapur laie.. mmg dia lagi handy manny dari saya. ngehehe!

friday abah kerja. jadi saya la yg monitor dia ngan pekerja dia bekerja. masaelah paling besar kalau ada org asing kat rumah adalah si ARIS. takmo turun dari dokongan! sakit perut dibuatnya. mana taknya... duk dendiam ok lagi. ni dia pi panjat perut kita. haru betul.

baru kol 10 pagi saya rasa nak tumbang. iyela... bekejar sana sini dgn aris mmg seksa. seb bek la dia buat kerja cepat. kol 11 dah siap. tapi sabtu kena dtg lagi repair lampu pulak.

diorg balik baru aris back to normal. saya apa lagi, mula enjin bersih rumah ler. dah berdebu jadinya. nak tak nak, basuh je lah dapur. kol 1 sakit tumbang depan tv. tu pun nak kena keluar cari lampu sat. jawabnya, beli mkn je lah. wah! peluang... tu yg jauh berjalan tuh. sampai ke puchong prima gamaknya...

3 comments:

Elyn said...

huhuh aris2 ko panjat umi ko?? masak umi ko menahan berat.....

Anoy said...

ko balik umah nenek ari minggu ni aris. mak teh nak tarik kaki ko. memanjattttt je!

Zana S said...

elyn
kecik tapi berat tulang.

anoy
sila2. tak kuasa nak marah sbb tak marah pun dia leh meraung. konpius..konpius