Monday, August 30, 2010

Bila Abah Tiada...

untuk berbuka bersama maksudnya...

bolehla saya buat2 lupa nak buat kueh. hahaha! (femalas funyer fini... :p)

tapi kebiasaannya mmg abah akan cuba sedaya upaya berbuka dirumah.

kalau 2 minggu awal semangat nak buat kueh berkobar2, la nie mmg angin malas tu udah mai.

asal buat satu mknn berat, satu je la kueh saya akan buat.

tu pun abah duk ty, nak buat kueh apa hari ni. kalau jatuh weekend mmg malas gaban. tapi kalau hari kerja, ala2 jugak la buatnyer.

macam last friday, abah ada buka puasa kat office, saya pun berangan nak masak utk bebudak.

walaupun tak posa, dia selera nak mkn ngalah org puasa. iyela kot, siang mkn ala kadar. org buka dia pun mkn besar.

hari tu buatla pizza utk mirul. dan masak nasi ayam untuk saya dan aris.

alhamdulillah, selera depa makan. nasi ayam pun ala2 je. lagipun aris makan nasi ngan sup je.

saya pulak, makan nasi ayam tu dgn hanya goreng ayam drumet.

sgtla inovatif. asal dan. tehehehe....

siap bawak ke sahur tuh.

leh kira ngan jari makan nasi waktu berbuka dan sahur.

seingat saya, kalau sahur masuk 20 hari puasa, 4x je makan nasi.

abah pulak makan nasi yg digoreng sahaja. baru sekali buat. ehehehe... (nampak tak rajinnya saya.. kan).

takpe2... asal buka mkn mewah ok la tuh.

setakat hari nie semua dah buat kot. mee kari, roti jala, mee hun goreng, mee sup, bubur lambok, kuey teow cantonese, nasi ayam, spagetti bolognese/ goreng, semua dah belaka..

sekarang... saya sudah kering idea nak masak apo. nasi berlauk kah???

waduh... mmg nak mkn sambal tumis udang+petai+belimbing buluh. tapi abah mau makan apa??? majuk kang.. saya gak yg susah. :p

masih mengekalkan rekod ke param paling kurang taun nie. baru 2x pi. mmg haru la nak buat mkn apa utk juadah berbuka.

any suggestion?? yg pasti bukan mknn berasaskan nasi eh.

owh.. last weekend abah beli ketam kat pasar. sekor je tapinya... tapi besar. buka isnin tu saya makan nasi lauk ketam. agaknya dek tergoda ngan ketam yg cun tuh... abah pun makan jugak nasi waktu berbuka. hahaha! lagipun saya buat kueh je. tak masak yg heavy selain nasi. sah2 la nak mkn. hehehe... tapi syiok... sbb saya ngidam nak mkn ketam dan dah dapat mkn. :D

3 comments:

Elyn said...

umah aku lak mesti ade nasi. smlm beli kfc pun kene masak nasi huhuh...

momguess said...

den kena mkn nasi jugak
kalau tak
PITAM
hahahahha

Zana S said...

elyn
hehe...sbb dah terbiasa...ok la tuh.

momguess
hahaha! masal la kak!