Friday, September 28, 2007

My Baby

Seven Months

By now, your baby weighs about 3 pounds and is more than 15 inches long. She can open and close her eyes and follow a light.

Eight Months

Your baby now weighs about 4 3/4 pounds. His layers of fat are filling him out, making him rounder, and his lungs are well developed.

lama tak sentuh pasal my baby kan..:D

Actually dah nak masuk 8 bulan by next week tapi, development dia beh kuang gitu gak la..

Yang pasti, tertonjol2 dah siku ngan lutut dia kat perut aku nie.. hehehe.. sometimes aku leh dgr kocak air dlm perut nie masa dia tgh buat kuak lentang.. kot. :P (benda nie tak penah jadi masa mirul dulu)

Kekadang suspen gak, nape yg 2nd nie aktif sgt. klau tak pecaya, 3 months aku dah rasa bb moving. huhu.. citer kat doc pun dia pelik. tapi so far scan alhamdulillah sihat. n dia sure akan kicking scanner doc tuh. hehe.. kekecik dah samseng ek??? (nie mmg sama cam abg dia :D)

Sakit gak la menahan but, seronok tau dia aktif. sgt aktif. mcm abg dia jugak. iskh.. tak sanggup nak tempuh 9 months sbb abis dia geliat cam nak rak dlm perut nie. macam mane tau? leh tgk perut yg tetiba berbonggol2 masa tgh baring. huhu.. masa duduk pun sama. ala2 jeles la aku duk bersantai.. ekekekeke.

Tapi dlm bulan puasa nie aku amat kalah di pagi hari... mmg dugaan sungguh. tekak nie perit je. padehal pepagi sahur 2-3 gelas air putih aku minum. tak masuk susu lagi tu. huhu... but towards afternoon getting better. tapiiiiiiiii bila dah sampai rumah, buat itu ini, jatuh balik ke energy an ku ituh... huhu... nak wat cemane... sabar dan redha ujian Allah nie je la kan... :D

Doa2 kan segala2nya baik utk aku n baby ya.. klau tetiba page nie bersawang jejengah la page makcik yg duk nunggu buah jatuh ke riba tu.. ekekekeke




16 comments:

Jie said...

ooooo..kuit rasa bila ingat mcm mana sepak terajang baby dlm perut.

nk tido pun payah...mcm ade org dok geletek..

rindunya saat tu...rasa masa tu kasih syg melimpah2...:)

Fozalin said...

eh die swimming lam tu ko x bg die pelampung ker?

oitt buah mende aku tggu x gugur dei?????

Umi Mia said...

Haa..ni sama lah cam kes mia dulu..baru 3 bulan dah rasa dia bergerak...masa nak bersalin pun dia dok berpusing sommersault dlm perut, sampai susah doc nak ejas.

Tu yang la ni mak aiii...budak pompuan tapi dok tak diam mengalahkan budak lelaki...

RedWGG said...

semoga semuanya selamat zana..

oTam said...

Zana..
Hari ni Bee cakap baby lam perut macam kurang tendang.
Nurse kata kalau dah pukul 9 malam baru nak cukup 10 kali gerak, perlahan tu.
Kalau kurang 10 kali gerak kena terus pergi spital ke?
Mintak pandangan sikit.

echah_syed said...

ingt kita dulu2 jie..kdg tu rase geli..kdg ngilu bila kena tendang ngn bb..perasaan tu hnya ALLAH je tau..x sabo nk tgk dia lahir..bila ingt balik rase nk nangis..combi ni dok tgu cucu la plk..aiseyy lmbt lg laaa :)

Jie said...

otam...betul tu, kalau dah 7-8 bln, kalo kurang gerak, mmg kena p spital. Sepatutnya time tu baby mmg gerak2 ..pusing2 sana...menongeng sini...terbonjol2 sana sini...hehehehe..geli dan swuet sgt!

mad redo1 said...

camane rasa tu ek? cuma dulu suka dok tengok perut linda pastu ada benda gerak2 cam citer alien je...

hehehe...

oTam said...

Nak tanya lagi Kak Jie..
Kak Jie masih larat posa tak sekarang ni?
Bee ada jugaklah ngadu kata macam dah tak larat.
Tapi oTam suruh tahan.
Tak effect apa2 ke pada baby?

echah_syed said...

otam.. xde pape tue..hikmah dr itu nnt anak yg lahir kuat iman dan sabar insyallah :)

Zana Sadri said...

Otam...
klau kirang gerakkan better gi jumpa doctor. selalunyer bb aktof gerak tapi bulan puasa nie dia ada masa2 tertentu dia akan aktif n the rest dia selalu akan slow down.. ala2 posa jugak.
doc zana kabo, klau extraordinary gerakkan dia dlm satu masa n diikuti slow je lepas tu dia gerak, better jgn posa. mkn trus. jgn posa. kekadang bb lapo.

Mcm zana, amalkan mkn kurma n kismis bebanyak masa sahur dan jgn lupa mkn nasik. minum susu n kurangkan air manis sbb benda manis mmg buat cepat lapar.

klau takut bb lapar, better jgn teruskan posa dikhuatiri memudaratkan kedua2nyer.

alhamdulillah zana masih puasa cuma sekali gagal sbb tetiba muntah bila abis waktu sahur. huhu.. rugi2..

Zana Sadri said...

kak jie
itu macam kalu kan kak jie... peknen lagi la.. ekekekeke...(rasanyer kan, peknen ok tau..bila dia dah kuar pastu nakal .. aduh... baik masuk balik dlm perut. :D)

umi mia
lasak sungguh mia ek, tapi bagus la.. dah besau skang bijak pulak. sampai kalah umi dia.. hehehe

Iefa
Thanks iefa..:)

Kak combi
Tunggu cucu je la ek.. nak lagi cam buat anak kak combi jeles jek. ekekeke...

Bang mad
ALIEN!!! sungguh kurang asem ini ayah. kesian AKS.. ekekeke.

Zana Sadri said...

fozalin
pelampung mende, dia lagi terer ko.. ekeke

Red Mummy said...

aku dok kuor masuk page ko

pastu page kezen ko tu

dia nye page sama jer berkelawangan ngan ko

abih sapa lg yg should update nih?

kalo dedua dah ala2 sama jer

meh sini aku updatekan lg senang

Anoy said...

mak teh said ~ adik mirul kate....aiman tak kesah...hehehehe

Zana Sadri said...

kak red...
sabo2.. tak dan nak updet. klau updet pun citer cam beh kuang jek. huhu..

kak red.. courier baju raya satu.. ekekekeek...:D