Tuesday, November 11, 2008

Putih

Kenapa putih?

lately sesejak dah memandu balik, aku selalu bertembung dgn kereta2 dijalanan yang bewarna PUTIH.

ya.. putih adalah satu warna yg sangat SUCI (konon..:d) tetapi suci yg mana, kalau dijaga dgn baik lagiiiiiiiii suciiii....

Bukan aku nak katakan org lain yg berkereta warna lain tak bersih or tak cantik atau lebih tepat tak suci, tetapi.... aku sangat tabik kalau empunya kereta bewarna putih itu tetapi mengekalkan keputihan yang bersinar sepanjang masa terhadap keretanya.

Kalau kereta warna lelain tu aku tak bape pasan sgt kilat nya tu, tapi kan... kalau keta baru kaler putih dgn keta lama kale putih mmg banyaaaaaaakkkkkkkkkk beza lelagi kalau tak dibasuh, di kilat dan dijaga sebaiknya.

sedih gak aku tgk kalau buyer beli keta kaler putih tapi tak rajin nak pastikan keta dia berada dlm tahap yg terang dan bersih.

ada byk kali gak aku jumpa dijalanan. plat no nya agak baru. WR... keta kaler putih, tapiiiii....debu seinci.kale keta putih dah jadi kelabu.

tak ke haru namanya tu....

bukan la nak mengutuk tapi.... kesian aku tgk keta tu... huhuhu...

AKU?!?! aku tak beli kale putih sbb aku tau aku malas nak basuh selalu. paling2 pun aku lap kasi tak nmpk debu jek. ehehehee... boleh la tuh kan.. ada gak effort nak make sure keta bersih.

Dulu, abah bebudak nie pakai keta iswara aeroback kaler putih. tetiap minggu basuh siap wax bagai. sampai aku pun naik seram nak pijak kalau aku rasa tapak kasut aku kotor. MARAH KE??? takkk.... tapi pk balik kepayahan dia menjaga keta, tros aku ckp, next car sila la amik kaler gelap. udahnya... keta skang kaler hitam. masa belum ada anak mmg tiap minggu basuh sendiri(sendiri ya.. tak penah anto kedai), tapi sesejak anak dah dua,nak tgk dia basuh sebulan 3 kali pun dah payah.paling2 pun pi servis, sekali harung depa basuhkan. hehehe....

tapi yg bagusnya........ masa nak jual keta tuh, wpun dah lebih 10 tahun, harga masih tinggi. sbb???
.
.
.
.
"waa..... pandai aaa lu jaga ini kereta. manyak cantik lagi cat dia maaa... dlm pun byk bersih. enjin manyak baik"

ni bukan aku ckp iye... nie si apek 2nd car owner yg cakap. bukan aku ckp tau :d...tapi dia tak tau yg mcm2 hal dah keta tu mintak ganti. ekekekekeeke

Korang pakai keta kaler apa ek?? kepada pemilik keta kaler putih jgn plak kecik hati... anggap sahaja ini motivasi kepada anda utk terus menjaga kesihatan kereta anda.. :D (kebersihan tu mcm dalaman kan?? so kalau kesihatan tu dah ghopa manusia. baik jaga mcm anda jaga kesihatan anda juga... tak gitu??? ;) )

8 comments:

Elyn said...

kete aku pun kaler kelabu... faiz beli kaler tu pasai die tau aku maleh nk bsh kete... bole!!!

Kujie said...

keter gelap..kahkah..awai2 lagi dah taua perangai yg pemalas..tak de la kena kutuk dgn zana.

hikhik

paling tak suke kaler biru.

wada83 said...

hehehe...betul 2 kak zana...

wasi punye keta wana merah tp still berkilat n alwez d cuci bila mata xslesa teng0k dirt kt b0dy keta wasi...

" kebersihan melambangkan nilai keperibadian sese0rang "....

Anoy said...

aiyeee pagi2 lagik dah membebel suh basuh kete makcik nihhhh!
mirulllll cepat la ko besar skettt nnt kete mak teh bole tolong basuhkan. mak teh kasik upah singgit...

Zana S said...

elyn
aku tau tuuuu :)

kak jie
hehe... kalau kale putih agak2 nak tak post komen?? ekekeke..
kaler biru tak cantik tapi biru camne tu kak?? biru yg biru mata hitam ku mmg haiyooo sakit mato. lagi satu kaler hijau. aiyyooo... penyeksaan mato eh!!

myvi nyer kale biru baru cun tau kak. ala2 vios, camry tuuu... (waaaa nak jugekkkkk)

anoy
amirul sgt la rajin nak nolong. tapi aku rasa dia yg lencun dulu dr keta kot... ;)
(masa ngandung aris aku rajin gak basuh keta dgn asst yg lebih sudu dr kuah... huehuehue)

Zana S said...

waasi
wahhhhhhh kaler merahhhhh!!! pojaan ku... tapi masa nak beli myvi, dia kata merah bukan kaler metallic. tros tak book. tapi apa2 kaler pun cun selagi jaga dgn baik kan??? :D

intan said...

zana weh...

kete haku putih... dan selalu gebu dari kilat.. kakaka...

meh sini... tulun cuci leh!!!

Zana S said...

intan
waaaaaaaaa pecah rahsia hang selalu anto keta basuh kat jalan. salut debu la tuuuuu... ekekeke...

nnt ek aku anta mirul. dia rajin basuh keta nih. :d