Monday, August 20, 2007

Pasar, Pasar Dan Pasar..

Pergh.. berpinau mataku nengokkan blog kak red ari nih. sampai pepening pale gue sbb nak baca gak attach link yg ado. huhu...

Tghri baru ade masa nak nyelit wat pe weekend aritu.

Sabtu... full la pulak arinie. Bukan full apa pun.. cam besa, pepagi lagi laki ku dah bangun utk dia sumbat kain dlm washing machine. Pastu dia buat apa dlm bilik pun aku tak pasan sbb aku on off kan tido. hiks..

Agak2 dah rasa nak bgn tu, aku tgk sikenit tu pun dah bangkit. hehe.. pelik tul ko nie mirul. ari cuti bangun awal. hari umi keja, selagi tak angkat selagi tu dia tak bangkit. kekadang je ari keja aku dengki aku selak langsir baru dia bangun. hehe..

Lepas dah prepare diri n bilik dah kemas, turun bawah buat bfast n mandi kan mirul. abah mirul pun rushing pagi nie coz ada training dia kena attend. Kul 8.30 pagi dah siap bfast. mkn apa pagi nie? nasi lemak beli kat luar ngan cengkodok pisang. sbb dah tau nak berjalan... tu yg aku mkn nasi lemak. nie aku rasa nasi lemak pertama aku selepas sebulan lebih rasanya. tak de ati sungguh nak mkn nasi lemak kebelakangan nie melain masak sendiri. ntah ler.. pepagi rasa cam tak best kot. hehe..

Lepas bfast, aku kemas rumah ckit then ready utk kuar ngan mother in law aku. kul 10 ++ gak lah kitorg kuar. besa la.. aku kan... selagi leh delay mmg delay la. beza klau kuar ngan laki aku. hahaha... klau dia kata nak kuar kul 10, sure 9.45 dah duk dlm keta. huhu.

Destinasi ketama... flat kg baru. mak aku nak anto kain utk kawan dia jahit. kira nak buat baju raya n etc la tu kot. hehe.. aku bawakkan je.. pastu sempat gak nyinggah rumah kawan dia. duk ctu kejap. mirul plak cam jakun. dia mane penah duk umah tinggi2 melain umah nenek dia ngan umah nyayi dia. dpt kaki lima flat tu.. berlari je keja dia. sambil tu duk nengok sukaneka kat badminton court flat tu. mungkin under KEMAS kawasan flat tu. yg aku tak menahan tu MC diorg tu.await ckp cam nak mkn org je... sure bebudak yg joint tu serammm jek bunyi mc dia tuh. hehehe...
apa diorg buat tu umi??
sukaneka la mirul... abg tu dah kalah dah.. :P

Tak lama kendian kitorg pun chow ke destinasi kedua. mane lagik klau bukan umah nenek mirul hehehe... (hajat dihati nak pi shopping, tapi... tak larat lah. lagipun stroller tak bawak:( ) kat umah nenek mirul aku melepak la sbb mirul dah ramai org nak tgkkan. ekekekee... nie kes mengelat la nih. tapi mmg btol pun.. aku mengah sungguh la sejak dua menjak nie. Itupun klau kat umah kekejap abah dia suh buat itu ini, sume aku buat dlm kadar yg amat la slow melow nyer.. huhu..napas dah pendek dahhhh.. :D

mirul nie ada penyakit.. klau pi umah nenek dia susah sgt nak tido petang. aku plak dah ready bwk pelampung n bola pool dia. dgn harapan biar dia mandi kolam n pastu leh tido ngan nyenyaknyer..tehehehe...

Tgk la ape kemende la yg dia buat tuh:

Sessi "mengemas" rumah nenek. buh la lagi bebenda atas meja dia leh capai.. mmg selamatttt.

Best! Best!

He eh.. dia amik gambar kita la!

Mandi kolam. tapi sibuk nak men air yg turun dr paip air tuh. ape kekdahnyer tu mirul oiii...

Mane pale gue??? kak meghah... pasan tak baju ku itu sama ngan sape?? harus tak ku pakai baju nie round jln riong tau. wakakaka...

Lepas mandi.... apa lagik... pakai baju, makan, susu, tidoooooooooooooooooooo..............

Susah sgt nak pakai baju suar budak nie. men kekejar lagi ado kekadang.

Terbongkang iye tido.. iskh..iskh..iskh...

Aku nak melayan tido.. tpai nak melayan borak jugak. adeh.. udahnyer simpan je la niat nak tido tu.. mkn tghri dulu pastu borak ngan adik badik aku. mau dlm pada tu 2 kali mirul bangun. dia nie mcm abah dia. klau bukan tempat biasa dia tido sure seksa nak tidokan dia. asik la.. duduk pastu merengek.. cian dia.. lagi satu... bilik tu kipas siling rosak. udahnyer pakai kipas berdiri kaki tinggi tu. itu pun dia takut!!! ape la anak bujang sorg nie... penakut tahap gaban. padehal dah selalu dtg. itu jugak yg dia seram tak sudah. iskh iskh iskh...

Ptg dlm kul 4 lebih mak aku angkut mil aku pi pasar. hehehe.. dilah la aku paksa bawak keta bawakkan mak2 sekelian ke pasar. bukan cari ape pong, carik kepok ngan tgk2 buah2an. mmg byk gile cempedak kat pasar borong tu cuma aku je dah tak lalu nak mkn dah.. durian takpe.. ngehehehehee....

Lepas asar baru gerak balik subang. dah hujan dah masa tu. tapi kamiorg singgah melawati beli brg mkn mlm. singgah pasar mlm pun iye beli sate pun iye.

Kat pasar mlm tu mak je yg pi sbb hujan. malas nak angkut mirul. kang kena dukung pengsan gue. tehehe.. udahnyer aku bersantai kepenatan ngan mirul dlm keta. apa dia sempat buat dlm keta?? amirul poh poh plak..... abis air masak utk aku minum jadi air cuci mirul . ekekeke.... klau abah mirul ada sure panjangggggggggg bebel dia.. ekekeke.. sib mirul baik la nih. :D

Pastu beli sate pulak... adeh... aku ingat aku yg lambat sampai.. rupanyer org sate nie lagi lambat sampai... kul 7 baru dia dtg. sib bek arang sume dah ada org siapkan. klau tidak... mau kamiorg magrib tgh hway. huhu...

Nape lambat sgt sampainyer Yunos?


Byk keja kat umah nak kena settle la makcik. sib bek makcik mai airinie.. klau esok..saya balik kg. pergggggggh... rezeki mak la arinie.. :D

Posing sat. aku dah flat dah nie.. tapi nak gak amik gambo sdri. ekeke..

kul 8 dah sampai. abah mirul plak dah ada kat umah dgn muka ala2... asam jawa dan gula yg serata je nmpknyer. :p (korang dpt agak tak rupa dia cemane sbb aku pun takleh bygkan. wakakaka...)
Rupanya semalam baru dia ckp... dia rasa nak demam. lerrrrrrrrrrrrrrrrrr....aku ingat aku salah sbb balik lewat. rupanyer dia nak demam. padan la sonyappppp jek. takpe la encik... saya udah bisa gituh. :D.

Mlm... penat sungguh.. tapi aku leh siap tgk abis cerekarama GADIS MELAYU tuh...jrg layan cerekarama tapi mlm tu terrajin plak nengok tb. adeh... masaelah2...

Hari Ahad...

Hari nie abg ipau kat ampang mai. anak dia nak tido rumah. Sonok la mirul sbb ada geng. hehe.. TAPI,, ada tapi nyer... org tu dtg je.. meraung mcm tak penah nengok org. truk tol. ingatkan dia dah ok. rupanyer penyakit takut org tu tak ilang lagik. iskh.... lepas bbrp jam baru ok. pagi senin nie.. pepagi lagik dah jejerit. sonok la tuh sbb ada kawan jerit. huhu..

Haaaaaa... ari nie jugak aku masah bubur cha cha. bahan2 nyer diperolehi dr.. Chemah catering. akakakaka.. kan semalam pi umah mak aku.. aku dah nak balik dia pulak balik dr pasar siap beli bhn2 nak buat bubur tuh. mane la nyompek mak oii.. kang big2 bos kat umah tu kelaparan kang.. kamiorg gak yg susah. lelagi aku nak drive mlm? mau pjg syarahan menantumak ituh. huhu..

Sedap gak aku masak tapi keledek tu ada lembik ckit. huhu.. keledek merah. lupa plak. Aku pi la rebus lelama.. mmg lembik sungguh la dia. huhu. tapi sib bek ada org mai umah. tinggal suku je lagik. ingat nak bawak pi opis tapi cam malas la nak mkn. erm... bekal roti lagi sedap kot. tehehhe...

Kesudahannyer... mkn roti telur lunch arinie... mls ooo nak kuar. takde kawan. huhu...

9 comments:

Fozalin said...

wah penuh tul schedule ko.... seb bek dh ado kete..... kalo tak memerap la korang duk umah weekend.. huuhuh. aku lah dh tetiap mmg pi wedding org smp nak muntah mkn nasi minyak hahahahahah

Lestat said...

panjang sungguh entry kali ni..penat aku membacanya..silap terlangkah2 lagi..hehehe.

Zana Sadri said...

fozalin... adeh.. aku baca balik ala2 karangan spm pulak. sesuwei jadik ape aku nie ek. tak reti tulis pependek.:D
keluar jenjarang. sekali kuar all in one jadiknyer. tehehe..

lestat... sorryler.. takleh tahan jari dr mengarang pjg berjela la.. ekekeke...nie kompol. pasnie sure pendek2 belaka.:D

Jie said...

pjgnya citer......... tu br cuti 2 hari..kalo cuti 5 hari..keje 2 hari..tataulah berpage2 la kita nengok!


erk..mmg normal la budak2 tu kalo cuti dia org bangun awai..hari biasa tu dia jaga..tp saja ngada2 nk manja suruh kejutkan!

RedWGG said...

hahaha...
sgt panjang n sgt rajin la zana meng update entry..
hmm..abg baru jer tanye bila nak bwk dia swimming..
tompang mirul nye kolam leh?
:-D

Umi Mia said...

Hehehe...jenuh jap nak membaca....tapi takper...boleh isi time boring gak..baca citer org lain...

Pasal Lestat nyer kod tu kan Zana..ABC jer...senang....hehehe....lestat tak leh marah....kang kensel plan

MyHeart said...

huhuhuhu....mak buyung ni mesti tengah praktis buat karangan untuk anak bos dia nih.....kan ...kan...kan...!

Zana Sadri said...

kak jie... ntah kak jie.. tak reti nak pendekkan entry. cam best jek menaip.(padehal boss ada kat bilik dia :d). si kenit tu mmg.. dengki suh umi dia bgn awai. hahahah

Iefa...abg nak pinjam pool? boleh aje. tapi takut dia nak swim trus stuck sbb pool tu lagi kecik dr abg. ekekeke..

umi mia... hehe.. pjg ek? zana tgk balik pong penin. tapi mau dua tiga ari cuti memblog nih. hehe..
kod ABC? cemane tuh? errr.. owh.. cam paham jek. nt zana try :D thanks..

myheart...anak bos dah nak upsr dah. lantak pi la dia. ekekeke.. anak dia klau suh baca bm suh kita translate bi. apekes?? haru2.

Lily . Lulu . said...

hehehehe .. memang panjang citernya, tapi bes bace.

tp paling syiok time mandi, kalaulah ada swimming pool kat umah, mesti dah itam legam kite jadinya :D

hihihi~