Thursday, May 7, 2009

Jap.Chicken Pox. Tangan Kaki Dan Mulut

24/4/2009

aku hantar aris ke klinik utk ambil jap chicken pox. tapi yg nie takleh claims insurans abah dia. tehehe... nak tak nak cash jugak lah. RM130 ubat termasuk doc cost. ok tak?? kalau pi spital lahir dia.. mahu bertambah2 puluh ringgit tuh. sesejak kpj amik alih Selangor med, mcm mahalnyer la.. cost perubatan kat sana. aku perasan, masa aris masuk bulan 4 last year 6 hari dgn bulan 8 last year 3 hari. cost dia sama beb! gile terkujat aku. huhuhu... sib bek 3 hari. kalau seminggu??? botak pale abah ko kalo insurans exceed budget!

Aku teringat nak amik pun bila tgk FB kawan aku, anak dia kena ckicken pox, (dah lama dah nak amik tapi selalu di hold sesaja.. tehehe) seriau aku dibuatnyer. anak dia pun baru setahun 3 bulan, dah kena. bukan yg kecik2 katanya.. tapi yg besar2.. uish.. ikutkan jap nie optional... tapi.. tak salah utk kesihatan anak.. kan?? investment katanya... :D

yang takleh nak bayang...cemane la anak kawan aku tu survive. sure merenyam gatal ngan merengek je anak dia.. tapi.... mmg mencabar betul menjaga anak sakit nie. especially penyakit yg menyebabkan kita tak tidur malam.

Alhamdulillah... amirul ngan aris pernah la kena yg kecik2 tuh. lepas bbrp hari hilang. tapi mmg paksa diorg minum mandi air kelapa bagai. itu pun masaelah... takut berjangkit kat abg masa aris kena penyakit tu. benda nie kan yg kecik2 boleh berulang. tapi chicken pox mmg sekali semumur hidup. tu pun katanya... tapi aku ty doc.. tak jugak katanya... kalau antibodi terbina lepas baik sakit tak kuat dan tak bertahan... still leh kena lagik. adeh..

aku pun suspen je dgr.. :D

Selain tu..amirul ngan Aris kalau batuk siap berkeladak... aku la yg takleh nak tido jugakk. sbb suspen kalau dia muntah. Aris ok lagi. mirul... abis dia bikin gempar satu rumah. menjerit sbb marah diri sendiri muntah. boley??? hehehehe

weekend haritu.. aris panas badan ckit je. tapi mata dia penuh ngan taik mata. macam org demam tapi panas dlm. seharian gak tolak air masak ngan ubat ke dia. alhamdulillah... hari senin dah ok. tapi.... mcm on and off. maksudnya... panas dlm ada lagi la kot. tapi tak la meragam budak sorang tu. mkn cam biasa, susu cam biasa, main nakal dia pula ala2 luar biasa.. hueheuheue... but still under control

7/5/05

Mirul la skang nie.. ada kat bawah baring sambil tgk tv. batuk dia kering. tapi ada selesema.
kesian dia gak.. tapi tulah.. abis aku ajak mkn semua dia takmo. susu pun ckit dia minum. dia pun tak selesa gak tu sebenarnya.. bila tido mlm tak selesa. asik la merengek.. tak tau la dia ptg nie cemane.harap2 cepat la recover. payah ckit sorang nie kalau batuk. abis semua org takleh tido. tehehe...

Harap2 u all semua sihat k..

OWh..... syukur anak kawan ku di kedah nun di sana dah sihat dr penyakit tangan kaki dan mulut.terkejut gak bila dpt tau. tapi nak wat cemane kan.. wpun dihalang, kalau area dah ada yg kena.. mmg kena lebih berjaga2 sbb anytime yg lain akan kena. adeh.. suspen ku mendengarnya...minta2 aris dijauhkan (sbb dia duk nursery kan...).. amin....

5 comments:

lily lotus said...

ginilah kan...kalau the kids tak sihat kita yang tak lena tidur...sian dia...get well soon yer ;)

Zana S said...

itulah... nak tido pun macam tak kena jadinya.. hope so... thanks..:)

syahadah said...

anak aku blum kena chiken pox lagik..tp org kata baik kena kecik2..bole baik cpat..klu kena time besar parut susah ilang....

Zana S said...

Syahadah
betul gak kan?? tapi biar la dia kena bila dia dah skolah. kecik2 cam anak kita2 nie... haduhhhh.. tak terlayan dibuatnyer... :D

armouris said...

info tentang chicken pox kat sini - Do Away With Chicken Pox