Sunday, May 17, 2009

Percubaan Pertama


bila dah duduk sendiri.. baru terasa sunyi. bila dah sunyi.. perut pun lapar.. bila dah lapar.. teringat kueh or mknn yg mil selalu buat kalau kehabisan idea nak masak apa.

tehehe...

ya... saya duduk ngan ibubapa mertua dr saya berkahwin awal 2003 hingga lah februari 2009 yang lalu..sebelum berpindah ke rumah sendiri. tak pecaya???!! pecayalah! bukan auta okeh! :D

Dek kerana terlalu lama duduk ngan depa... kekadang.. pisang goreng pun rasa nak goreng sendiri. takmo beli kat luar. hueheuheue.. sgt demand! ekekee...(sbb mil mmg rajin goreng pisang dan saya tukang perabis :p)

LAgipun tak rugi beli n masak sendiri. leh jimat. (mmg sgt jimat kot aku skang nie.. sgt mengukuhkan pendirian takmo beli mknn kat luar. mesti masak! sbb cam rugi beli pastu tak masak. uish.. bazir2.. wpun.. kekadang mati akal nak masak ape. :p)

Owh iya... ceritanya...

Akhirnya... aku berjaya membuat kueh kasturi aka kueh kacang hijau di atas dgn bantuan mak den. ekekeke.. sempat call ty cemane nak buat. ikutkan tingin nak mkn bubur kacang.. tapi kang kalau buat.. mkn sorang.. pengsan la nak ngabihnyer.. aku buat, goreng, tak abis... tapau ke office. tghri itulah lunch haku.. huhu... abah pun kurang mkn kueh mueh nie... tapi.. agaknya aku buat kurang sedap kot. hueheueheu..

pass balance tak goreng ke mil. dia kata ok. tapi kurang manis. tak buh gula merah ke?? ha ah.. oooo.. kena buh ek?? aku pun tak puas ati sbb cam manis buah jek. apa barang kueh rasa manis buah kan??? tehehehe..

cobaan ke dua... kuah lodeh! hehe.. penah buat kat subang dulu... tapi seingat aku masa tu aris dlm perut lagik. pastu.. lelain hari.. mmg mil yg masak. rasa dia mmg lain dr yg biasa kita mkn sbb org jawakan.. sure letak ketumbar jintan ckit. oso belacan. haaa... memain tuh.
tapi rasa mmg mabeles. aku buat??? wah! cam berjaya je. mkn cam sedap. lelagi sambal tumis telur yg dah 4 hari terperap dlm freezer. lagi la sedap kan??? miahahahah!!! uish.. puji sendiri masak.. sape lagi nak puji kan??? :p

sambal kacang pun udah cuba... nak masak apa lagi ek??? tingin nak mkn western food. tapi nak masak ke??? huiiiiiiiii... idokle teman....nak demand tuk next week lah! (itupun kalo berjaya :|)

6 comments:

Arin said...

western?perghh..buat lamb chop sedap nyeee...tapi arin perasan arin mkn lamb chop..zara sure peel lain sket..panas ke dia kot..

Kujie said...

wahhh......sangat kagum!

kak jie pun tak buat semua tu..kehkeh

aZuRa AhMaD said...

sedap ja tgk...tingin nak blaja....leh la bagi resepi..hehehe

Elyn said...

lenkali x de org nk abih kan calling2 la aku..... sah2 aku berdesup mai keekkek

Zana S said...

arin
sedap ek lamb tu?? tehehe.. zana mkn burger lamb rasa nak terkeluar anak tekak. proses tak betul kot. :p
ke nak kena arin masak baru zana boleh mkn??? hiks...

kak jie
uish.. tak pecaya.. tak pecaya.. (sambil geleng kepala... :D)

azura ahmad
uish.. tak la pandai mane pun... boleh je nak beri. tapi kalo tak sedap.. jgn mare... tehehehe... :D

elyn
aku nak calling2 ko??? aku call tak tau la bila ko nak mai.:p balik putrajaya bukan jauh pun dengan umah aku. cehhh :p

cikgu panji said...

wow...sgt le rajin tuan rumah ini. saya masak bila rasa dah lama dapur tak berasap.hehehe