Wednesday, April 29, 2009

Mari Mempomen!

Last 2 weeks punya kesah. (tak sempat nak uplod gambo benonyer.. tu yg tak terciter.. tehehehe)

ari kamis yg indah... aku pi keja pagi, tghri aku terasa nak balik umah tros.

yup! pack n go! mcm tng je ek?? tehehehe!!!

boss aku pun tau... so... balik la aku... sambung keja kat rumah.

tak sempat nak buat keja pun, baru 1/2 jam duk depan pc, aku dgr bunyi air mcm paip di buka besar.

aku suspek org sebelah bukak air kat washroom dia. (air dia 2 in 1, direct + tank. so bunyik dia agak kuat)

tapi kenapa plak cam kuat ditinge ku???

aku turun bawah!!!! aduhaiiiiiiiiiiii!!! bapak nyer terkujat aku nengok paip air sinki aku pecah (burst!).

really!!! banjir dapur aku. terpaksa jemur segala tok nenek bawang, cili kering, soohon aku tuh. adeh!!! kerja plak dah!!!

Dan... ngok nyer aku,, tempiar lari ke luar gate tutup main pipe. boley??

sila tahan gelak ko ya puan elyn... ceit! padehal kan kat dapur ada satu yg kite leh tutup utk that area air je kan??? ekekeke... kalut nyer pasal la tuh.

call abah, dia suh cabut pastu cari kat kedai hardware biasa beli barang tuh., nnt dia balik pasang. wah! cam cikai je nak bukak. target... leh pasang balik sendiri. kalo tak.... malas aku weh nak masak hangkut air sebaldi.

lepas zohor, kalut2, cari kat kedai, beli yg besi plak. dah beli baru terpk... tak karat ke ek?? huhuhu... takpe.. janji tahan. pressure air nie leh kontrol, tapi leceh kalau nak basuh kain, tak kuat plak air, lambat la siap. :D.

dah siap beli, balik.... time to be an instant plumber. hiks!

meh tgk meh!dah bukak. rompong eh! bukak pakai player lah, spanar lah. sekali ngan tangan pun lagi sonang!

pecah wa ckp luuu!!! padanla air duk nitik. lama gak la aku buh kain kat bawah tu. ingatkan bocor. rupanya tunggu masa nak pecah jek. ciess!


baru... sib bek tak mahal. dlm wallet aku tak sampai RM15. ekekeke.. cukup beb. siap beli benda alah lain lagik! :pYey! udah siap! leh masak dengan senang hati. wpun aku duk teleng2 pale nengok joint dia ttakut air leleh sbb tak screw kekuat. alhamdulillah... sampai la nie masih teguh.. eceewah!!!

tepuk2.. utk aku.. ekekekeek!

ada hikmah nya juga kalau kita ikut kata hati nie... hiks!!!!


5 comments:

Arin said...

wah,..handy manny gak ko ek zana..

Zana S said...

Arin
ekekeke... byk sgt tgk handy manny ngan mirul. dah terrrr pandai plak jadinya. ekeke.. tu yg arin duk pelik banjir itu hari kan?? nie la kesahnyer. hehehe

Elyn said...

wahahah bravo2.... eleh tu pun lps aku ckp ttp pili kat dlm umah hahahah

Kujie said...

sinki dapur basah kak jie kt luar tu dah berbulan menitis..agaknya kalo tadah mau setangki penuh..bileeeeeeeeeeeeeee lah nk repair

hebat tu zana..leh buat sendiri

Zana S said...

elyn
hahaha...itulah.. tepuk dahi kau bila ko ckp cenggitu. lupe plak sbb apa tau... opis aku nie kena tutup kat luar. dlm sume takleh pakai sbb tak repair bbtol.. tu pasal aku pk umah pun sama. ekekeke

kak jie
itula kak. zana sebelum nie nitis letak kain. asal balik keja je perah. mau sebaldi kecik dpt air tuh. jaga2.. mane tau kes umah zana jadi kat kak jie. tak pepasal mengemas dapur plak nnt. tehehhee... sib bek kat luar. klau dlm cam umah zana... masak!

tocey2.. tu pun kerna terpaksa. kalau abah depa ada...jadi pemerhati je kot. hahaha!