Thursday, April 2, 2009

Semalam lunch hour, bawak amirul mkn. dia terpaksa ikut ke off sbb nyai pi check up spital.

berhiya amirul mkn nando's.

ini kali ke dua aku bawak mirul mkn kat cnie.

last time kat BV, la nie kat MV.

laparnya la anak umi. aku mkn ckit. suapkan dia. bila tak abis baru aku mkn abiskan.

seronok tgk dia mkn chips. siap dip ngan chic soup lagik. ekekeke. patern baru. sos dia kata pedas. sbb mmg ajar dia, kalau sos merah je pedas. hahahaha!

kesian mirul tertipu dia. kalau tak... ada la anak yg duk meratah sos mcm dlm iklan sos cili jalen tuh. hehehee...

lepas mkn, gerak nak balik off. tak beli apa pun sbb gaji lom masuk. huhuhu...

sampai kat keta, nak idup enjin, aduyaiiii nape takleh setart nih. aku suspek bateri. sbb dah 2 tahun kan...

mmg betul pun. call abah, abah suh call auto assist. hehe.. iyela kan... dah ngamik insurans ngan depa. kena la tolong pelanggan.

ding dong ding dong, ada org mai bawak new bat. si budak etiqa ckp sel basah. aku yg tak pikir pjg, angguk je ler. siap keluar duit rm150. adeh... melayang lagik!

bila pakcik yg nak tukar tu call, siap ty kering ke basah, aku ckp bape beza duit? dia ckp tambah rm30 jek. tapi sel kering lagi jimat penggunaan. takyah buh air bateri. aduhaiiii... selow plak budak etiqa nih. kan dah membazir. kalau ku tahu, pakai je yg kering. for long term. tapi.. duit pun dah kuar byk tuh, tak kuasa la aku nak amik yg kering tuh. lagipun nak cepat ooo. ada org nak mai opis repair pc.

udahnya... kol 4 jugak semua siap. pakcik misai dia kenalkan diri. ok la... dia pun pelik nengok bateri aku. cam haru jek. iye ler... tambah pun 3 bulan sekali. itupun laki aku yang buat. aku nak buat??? hehehehe... ramai plak assistant tak bertauliah usik enjin kang. lagi la bahaya. baik abah je la buatkan.

yg harunya tu, bulan 2 service, tak plak deme ckp apa2. nie bulan 3, bateri dah kiok. pakcik misai tgk bateri tu dr luar pun cam... erm..... dah teruk oooo....

teruk gak aku nie ek. tak pandai jaga keta. huheuheuehue...

oh iya... sebelum tu aku dah kena byr duit modem plak. adeh.. rm100 melayang! modem kat umah dah abis warranty. dan2 je abis tempoh, ko pun rosak. ceit!!!

8 comments:

aD said...

hehe.. ad pun satu hapah tataw pasal kete.. nak kena belajar sesikit pasnih :)

Elyn said...

woh aku kalo x reti jaga bateri, air wiper, tayar ke mau kene gantung idup2 ngan faiz!!!!

seb baik la skang ni bateri aku free mentenence ( dry bat kak oiii)

Anoy said...

mirull mkn nandos! eeee mak teh dari aritu kepingin nak mkn tau.

kak lin..itu minyak itam takde check kaa...air filter kasi ketuk2 sket. minyak brek...bla bla bla..minyak stereng...bla..bla..

Zana S said...

Ad
takpe ad.. jaga anak je pasnie. keta tu mintak tolong mamoru jek.kalau laki bising, kata kang anak sesama nak tenguk keta, sape yang susah?? dia gak kena tgk kan. ekekekeke..

Elyn
air wiper? ko biar benar... takkan la ko kerap tarik kot. air bateri tu aku tgk kalo lampu dia mencurigakan je. kekeke. tayar mmg kerap pam kot. udah... berjalan sokmo aku nie.. huehuehue...
takpe... nnt wafiq leh tolong. hahaha!

mak teh
ala... org dah ajak jual mahal. kalo tak sure mak teh banjer semalam. hehehe!

Arin said...

baru tadi arin tanya sang suami : "abg dah check minyak bateri dan adik beradik bateri??hehehhe.."
sbb nampak keta kancil terbakar kat bonet depan kat area mrr2 pagik td..

lily lotus said...

hehe...dugaan bulanan dah mai

Zana S said...

arin
hahaha..kalau zana come accross xcident gitu pun cecepat peksa. ekeke!

lily
bukan dugaan lagik. mmg kena korek money. huehuhueheu

Elyn said...

anoy : weh seangkatan la tu check mnyk bagai.... tp slalu lupe nk check minyak kete nk berjalan kuang kuang kuang.........